Birlikte Kullanım ve İşbirliğinde Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu yapıldı.

09.04.2014
 
 
 
Sempozyuma Atatürk EAH  yönünden ortak görüşleri aktarmak üzere, İzmir Tabip Odası adına, Atatürk EAH eğitim görevlileri Prof.Dr.Fulya Çakalağaoğlu ve Doç. Dr.Nazife Yurdakul konuşmacı olarak katıldılar.
 
İzmir'de,7 Nisan 2014 Pazartesi günü, Katip Çelebi Üniversitesi (KÇÜ) ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile “Birlikte Kullanım ve İşbirliğinde Güncel Yaklaşımlar” sempozyumu yapılması  planlanmıştı.
 
Bu sempozyumun programı ve katılımcıları  öğrenildikten sonra, Oda Başkanımız  Dr. Suat Kaptaner, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Zafer Çukurova,  KÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, KÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı  Prof.Dr. Mehmet Ali Malas, Kamu Hastaneleri Birliği Güney Bölge Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Yöneticisi Prof.Dr.Mustafa Demir, Hastane Başhekimi Prof. Dr.Oktay Tarhan'la  görüşmeler gerçekleştirmiştir.
 
Bu görüşmeler sonrasında, sempozyumun ”Birlikte Kullanım ve İşbirliğinde Güncel Durum” ve “Eğitim, Araştırma ve Sağlık Hizmeti Sunumu” konularının değerlendirileceği iki oturuma, bu konuların Atatürk  EAH  yönünden de  değerlendirilebilmesi için, bu hastanede çalışan hekimlerin ortak görüşlerini aktarmak üzere, İzmir Tabip Odası adına, İzmir Atatürk EAH eğitim görevlileri Prof. Dr. Fulya  Çakalağaoğlu ve Doç.Dr.Nazife Sefi Yurdakul'un katılması kararlaştırılmıştır.
 
Sempozyum,  7 Nisan 2014 Pazartesi günü Atatürk EAH Konferans Salonunda yapıldı. (Sempozyum programı için tıklayınız)
Birlikte Kullanım ve İşbirliğinde Güncel Durum ve Mevcut Modeller konu başlıklı ilk bölümde, İzmir Atatürk EAH Göz Kliniği Eğitim görevlisi Doç Dr. Nazife Sefi Yurdakul, Birlikte Kullanımda Olan EAH'erinde Sağlık Bakanlığı Çalışanlarının Duygu ve Düşünceleri başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Dr. Yurdakul'un sunumu salonda bulunan meslektaşlarımızın yoğun alkışlarıyla karşılandı. (Sunum için tıklayınız )
 
Sempozyumun öğleden sonraki Birlikte Kullanım ve İşbirliğinde Eğitim, Araştırma ve Sağlık Hizmeti Sunumu Alanları konulu son oturumunda ise, Atatürk EAH Patoloji Kliniği Eğitim Görevlisi Prof.Dr.Fulya Çakalağaoğlu, “Birlikte Kullanımda Olan EAH'de Tıpta Uzmanlık Eğitiminin Değerlendirilmesi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Dr.Çakalağaoğlu'nun sunumu da salondaki meslektaşlarımızın yoğun alkışlarıyla karşılandı. (Sunum için yıklayınız)
 
Oda Başkanımız Dr.Suat Kaptaner yaptığı konuşmalarla, birlikte kullanım protokolünün hastanede ortaya çıkardığı huzursuzluğa vurgu yapmış, bu uygulamalarının gerçekten ülke ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığının tartışılması gerektiğini ifade etmiştir. Dr.Kaptaner, çalışan ve emekli hekimlerin özlük, mali ve akademik haklarındaki olumsuzlukları gündeme getirerek 25 yıllık emekli bir hekimin emekli ücretinin 1600-2000 TL civarında olduğu bir ortamda, akademik gerekçeleri ifade eden bir unvan olması gereken doçentlik ve profesörlüğün hekimlerin emeklilik koşullarının iyileştirilmesi için başvurdukları bir yol olması gerçeğini ifade etmiştir.  
 
Birlikte kullanım koşullarında EAH eğitim görevlilerinin yetki ve sorumluluklarının belli olmadığını, birlikte kullanımda olmayan diğer EAH’larda ise eğitim görevlilerinin yetki ve görevlerinin devam ettiği durumdaki çelişkilere dikkat çeken Dr.Kaptaner, asistan hekimlerin haklı taleplerle yaptığı eylemler sırasında asistan kadrolarını belirleyen muhatap kurum bulamadıklarını, asistan hekim sayısının hangi kritere göre belirlendiğinin belli olmadığını, uzmanlık öğrencilerinin eğitiminin hangi koşullarda yapılmaya devam edeceğinin açıkça ortaya konması gerektiğini ifade etti.
 
Tıpta Uzmanlık Kurulunun, TTB temsilcisi olarak üyesi bulunan Prof.Dr.Raşit Tükel yaptığı konuşmalarla, tıp fakültelerinin ve tıp eğitiminin yaşadığı sorunları gündeme getirdi.
 
Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün üst düzey temsilcilerinin katıldığı toplantıda; diğer illerdeki birlikte kullanım uygulamaları hakkında bilgi verildi ve uygulamanın eksik ve hataları yönleri ortaya koyuldu. 
 
Müsteşar Yardımcısı Dr.Zafer Çukurova ve Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Prof.Dr.Ali İhsan Dokucu ise, EAH'lardaki eğitim görevlileri ve başasistanların toplam sayısının 2500 civarında olduğunu, tümünün tıp fakültesi kadrolarına alınmasının tartışılması gerektiğini ifade ettiler.
 
Ayrıca İzmir Atatürk EAH'ta sorun yaşandığının çok belli olduğunu, bu sorunların aşılması için çalışmalar yapılması gerektiğinin çok açık olduğunu ifade ettiler.
 
Sempozyumda yapılan sunumlardan, Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün protokoller ile ortaya koyduğu birlikte kullanım uygulamalarının hukuksal açıdan dayanak sorunları taşıdığı; plansız şekilde açılan tıp fakültelerinin tıp eğitimi açısından önemli sorunlar içerdiği; kaynaklarının verimli kullanımı adına birçok hatalı uygulama yapıldığı; her hastanede farklı bir uygulama olduğu; birlikte kullanım uygulamasının hukuki, idari, mali ve tıp eğitimi yönüyle birçok aksaklığına neden olduğu anlaşılmaktadır.  
 
Sorunların açıkça tartışılması, Tabip Odamız aracılığı ile Atatürk EAH'de çalışan uzman ve asistan meslektaşlarımızın sorunlarının ve önerilerinin en üst düzeyde muhataplarına doğrudan aktarılabilmiş olması açısından sempozyum başarılı geçmiştir.
 
Sempozyumun bizce önemli eksikliğini ise, başta İstanbul Göztepe EAH ve Ankara Atatürk EAH olmak üzere birlikte kullanımda olan hastanelerde çalışan meslektaşlarımızın sorunlarını ve önerilerini doğrudan aktarabilmek amacıyla sempozyuma katılamamış olmaları olarak değerlendiriyoruz.
 
 
İzmir Tabip Odası  
 
 
Bu haber 1986 kez okunmuştur.