23.11.2017 - İşyeri Hekimliğinde E-Reçete Uygulamaları Toplantısı Yapıldı

24.11.2017

23 Kasım 2017 tarihinde, Odamız İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından, İşyeri Hekimliğinde E-Reçete Uygulamaları Konulu bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Meslektaşlarımızın toplantıya ilgisi izdiham düzeyindeydi.  Salonda yer kalmaması ve birçok meslektaşımızın toplantıya katılamaması nedeniyle, e-reçete uygulaması ve e-reçete yazılımı konusunda önümüzdeki günler içinde tekrar bir toplantı yapılması kararlaştırılmıştır.   

Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işyeri hekimleri tarafından düzenlenen reçetelerin e-reçete olarak yazılması kuralı getirilmiştir.
 
Kamu ve özel sağlık hizmet sunucuları tarafından önceki yıllarda uygulaması başlayan e-reçete uygulamasının işyeri hekimliği alanında uygulanıp uygulanamayacağı sorunu önemli bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.
 
İşyeri hekimliği faaliyetlerinin ağırlıklı kısmının mobil hizmet şeklinde sunulması,  hizmetin önemli bir kısmının teknik olanakların kısıtlı olduğu ortamlarda sunulması, işyeri hekimliğinde e-reçete uygulamasına ilişkin yazılımların sistem tarafından desteklenip desteklenmeyeceği gibi birçok sorun,  e-reçete uygulamasına 1 Ocak 2018 tarihinde kesin olarak başlanıp başlanmayacağı sorusunu ön plana çıkarmaktadır. 
 
Odamız İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Hakan Toksöz, e-reçete uygulamaları hakkında meslektaşlarımıza kapsamlı bir sunum yaptı. İşyeri hekimliği alanındaki reçete uygulamalarını geçmişten günümüze özetlen Toksöz, e-reçete uygulamasının başlaması halinde meslektaşlarımızın kontrol etmesi gereken teknik bilgilere dikkat çekti. 

 
 
 

E-reçete uygulamalarının ön koşulu olan e-imza konusunda ise, e-imza sağlayıcısı Türk Trust A.Ş. yetkilisi Turan Mermer bir sunum yaptı. E-imza uygulamasının hukuki ve teknik alt yapısı hakkında bilgi veren Mermer, e-imzanın sadece e-reçete uygulamaları ile sınırlı olmadığını, e-devlet uygulaması kapsamındaki her türlü uygulamada kullanılabileceğini ifade etti. E-imza temini için gerekli koşulları sıraladı.
 
Komisyon Başkanımız Dr. Hakan Toksöz, bu alanda önemli bir bilgi eksikliği olduğunu, özellikle işyeri hekimlerinin kullanacağı e-reçeteye ilişkin yazılımlar konusunda farklı bilgiler olduğunu, düşük bedelli yazılımlardan yüksek bedelli yazılımlara kadar birçok yazılım olduğunu, Çalışma Bakanlığı tarafından bir yazılım hazırlandığı konusunda duyumlar olduğunu, bu konuda sorunların netleşmediğini  vurguladı. 
 
İşyeri hekimliği alanında kullanılacak yazılımlar konusunda, meslektaşlarımızı bilgilendirmek için önümüzdeki haftalar için de tekrar bir bilgilendirme toplantısı yapılacaktır. Toplantının tarihi konusunda meslektaşlarımız bilgilendirilecektir.
 
Dr. Hakan Toksöz’ün Sunumu İçin Tıklayınız
 
Turan Mermer’in Sunumu İçin Tıklayınız
 
 
 
İZMİR TABİP ODASI
 
 
 
 

Bu haber 2010 kez okunmuştur.