Aile Hekimlerine Defin Nöbeti Ücreti Ödenmelidir

24.03.2016

 

Aile hekimlerine defin nöbeti görevi verilmesine ilişkin düzenlenmeler hukuksal düzlemde tartışmalı olsa da uzun süredir yürürlüktedir. Bu düzenlemenin iptali için bir meslektaşımız adına açtığımız davanın yargılaması Danıştay’da devam etmektedir. 

Bu süreçte, uygulama yürürlükte olduğu için meslektaşlarımıza defin nöbeti görevi verilmektedir. Meslektaşlarımıza nöbet görevi verilmesine rağmen görevin karşılığında nöbet ücreti ödenmemektedir. Ücret ödenmeme gerekçesi olarak da, bu konuda düzenleme olmaması gerekçe gösterilmektedir.
 
Uygulamanın hukuka aykırılığı ve angarya yasağına aykırı olması nedeniyle, aile hekimi meslektaşımız adına Odamız Hukuk Bürosu tarafından bir dava açılmıştır.
 
İzmir 1. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, Mahkeme, nöbet görevi verilmesine rağmen nöbet görevi karşılığında nöbet ücreti ödenmemesinin Anayasa’nın 18. Maddesinde düzenlenen angarya yasağına aykırı olduğunu vurgulamıştır. Bu nedenle, işlemin iptaline ve nöbet ücretinin ödenmesine karar verilmiştir.
 
Mahkeme kararında yer verilen gerekçeler, sonuçları itibarıyla bütün aile hekimlerini ilgilendirecek niteliktedir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun bu mahkeme kararı uyarınca bir düzenleme yaparak nöbet ücretlerinin ödenmesini sağlaması gerekmektedir.
 
Bu süreçte, meslektaşlarımız, ekte paylaştığımız mahkeme kararını kullanarak nöbet ücretlerinin geriye dönük 60 günlük kısmını talep edebilirler. Dilekçenin verildiği tarihten itibaren 60 gün içinde yanıt verilmemesi veya talebin reddedilmesi halinde, nöbet ücretlerinin tahsili için dava açabilirler. Talep eden meslektaşlarımız için Oda’mız hukuki destek verecektir.
 
Mahkeme Kararı İçin Tıklayınız
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1539 kez okunmuştur.