Aile Hekimleri Damga Vergisi Hakkında Yargı Kararı

30.05.2014

 

İzmir Buca 16 Nolu Şirinyer ASM’de aile hekimi olarak görev yapan meslektaşımız tarafından 2009, 2010, 2011 yıllarında yapılan damga vergisi kesintisinin iadesi istemiyle açılan davada, İzmir 3. Vergi Mahkemesi, nispi olarak yapılan kesintinin hukuka aykırı olduğu kararını vermiştir.

Meslektaşımız; 2009, 2010 ve 2011 dönemi maaşından kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilen damga vergisinin iadesi istemiyle düzeltme başvuru yapmış, meslektaşımızın başvurusuna yanıt verilmeyerek zımnen reddedilmiştir.
 
Bu işlemin iptali ve kesintinin yasal faizi ile tahsili istemiyle açılan dava sonuçlanmıştır. İzmir 3. Vergi Mahkemesi tarafından verilen kararda, “aile hekimliği sözleşmelerinde kağıda bağlı bir işlem bedeli belirtilmediği, aile hekimlerine yapılacak ödemelerin birçok kalemden oluştuğu, vergi mevzuatına göre bir sözleşmenin nispi oranda damga vergisine tabi tutulabilmesi için sözleşmede açıkça parasal meblağın gösterilmesi gerektiği, açık olarak meblağ içermeyen, ödenecek bedel yazmayan söz konusu sözleşmeden nispi oranda damga vergisi alınmasına ilişkin işlemin hukuka aykırı olduğu,  yapılan kesintinin kesinti tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile ödenmesi gerektiği” gerekçelerine yer verilmiştir.
 
2012 yılında yapılan yasal düzenleme ile, aile hekimliği sözleşmeleri damga vergisinden muaf tutulmuş ancak 2012 yılı öncesine ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır.
 
2012 yılından önce, aile hekimlerinin ücretleri üzerinden nisbi damga vergisi kesintisi yapılmıştır.  İzmir 3. Vergi Mahkemesi, aile hekimliği sözleşmelerinde ücret belirtilmediği için bu sözleşmeler üzerinden nisbi damga vergisi kesintisi yapılmasının mümkün olmadığına karar vermiştir.
 
İzmir 3. Vergi Mahkemesi kararı ekte paylaşılmıştır. Bu karara ilişkin süreci devam etmekte olup itiraz sürecinde alınacak karar önem taşıyacaktır.
 
Benzer durumda mağduriyet yaşayan meslektaşlarımızın Oda’mıza başvurmasını rica ederiz.
 
Meslektaşlarımızın bilgisine sunulur.
 
İzmir 3. Vergi Mahkemesi kararı için tıklayınız
 
 
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 2627 kez okunmuştur.