Birlikte Kullanım Protokolü

18.05.2011

İzmir Valiliği ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan 31.03.2011 tarihli protokol ile İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi olanaklarının İzmir Katip Çelebi Üniversitesi tarafından kullanılmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

Üniversite tıp fakülteleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinin birlikte kullanımı ve işbirliğine ilişkin düzenlemeler Tam Gün yasası olarak bilinen 5947 sayılı yasa ile getirilmiştir. Bu yasanın uygulamasına yönelik olarak 18.02.2011 tarihli Resmi Gazete’de “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesisleri İle ve Üniversitelere Ait İlgili Birimlerin Birlikte Kullanımı ve İşbirliği Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” yayınlanmıştır.

İzmir Valiliği ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan 31.03.2011 tarihli protokol birçok hukuka aykırılıklar taşımaktadır.

Protokolün dayanağı olarak gösterilen 18.02.2011 tarihli “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesisleri İle ve Üniversitelere Ait İlgili Birimlerin Birlikte Kullanımı ve İşbirliği Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” kendi başına birçok hukuka aykırılıklar taşımaktadır. Bu yönetmeliğin iptali için Türk Tabipleri Birliği tarafından Danıştay nezdinde dava açılmıştır. http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/hukuk-2614.html

Protokolün dayanağı olan yönetmeliğin hukuka aykırılığına ilişkin gerekçelerimiz bir yana, protokol de yönetmeliğe aykırı olarak hazırlanmıştır. İlgili yasa hükümlerinde ve yönetmelikte, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin birlikte kullanımı konusunda İzmir Valiliği ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğüne yetki veren bir düzenleme bulunmamaktadır.

Protokol 31.03.2011 tarihinde imzalanmasına rağmen hastanede görevli hekimlerle bugüne kadar paylaşılmamış, protokolün içeriği konusunda hekimlere bilgi verilmemiştir.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli eğitim sorumlularının yasa ile tanınan eğitim yetkisini ortadan kaldıran, uzman hekimler ile uzmanlık eğitimi alan asistanların özlük haklarını kısıtlayan, hastanedeki işleyişin büyük bir kısmını üniversiteye devreden, tıpta uzmanlık eğitimi ve sağlık hizmetlerinin sunumu açısından birçok hukuka aykırılıklar taşıyan protokolün iptali için en kısa sürede yargı yoluna başvurulması planlanmaktadır. Oda’mız Hukuk Bürosu çalışmalarına devam etmektedir.

İzmir Valiliği ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan 31.03.2011 tarihli protokol değerlendirmeleriniz için ekte bilginize sunulmuştur. Protokol için tıklayınız…

Meslektaşlarımızın protokole yönelik değerlendirmelerini ve protokole karşı dava açmak isteyip istemediği konusundaki düşüncelerini 1.Genel Cerrahi Klinik Şefi ve Yönetim Kurulu üyemiz Dr.Ercüment Tarcan ile paylaşmalarını rica ederiz. 

Bu haber 2820 kez okunmuştur.