DUYURULAR
2018- 2019
08.04.2019
İZMİR TABİP ODASI
HUKUK BÜROSU
2018–2019 DÖNEMİ ÇALIŞMA RAPORU
İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu çalışmaları Av. Mithat KARA tarafından yürütülmektedir. Hukuk Bürosu çalışmaları çerçevesinde, hekimlere hukuksal danışmanlık hizmeti verilmekte, meslek uygulaması sırasında karşılaştığı güncel sorunlarda hekimlere çözüm önerileri sunulmaktadır.
Dava dosyaları, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu adına yürütülen davalar ile Yönetim Kurulu’nun hukuksal destek kararı verdiği hekimler adına yürütülen davalardan oluşmaktadır.
Raporda, 2018-2019 çalışma döneminde hukuksal süreci devam eden dosyalar paylaşılmış olup hukuksal süreci 31.03.2018 tarihinden önce tamamlanmış dosyalara yer verilmemiştir.
İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu Çalışmaları Şu Şekilde Sınıflandırılmıştır.
1-) Hukuk Bürosu Genel Çalışmaları
2-) Hekime Yönelik Şiddet
3-) Emekli Hekim Maaşları İlgili Girişimler
4-) Atama, Geçici Görevlendirme
5-) Özel Hekimlik
6-) Tıpta Uzmanlık Eğitimi
7-) Döner Sermaye Ödemeleri, Nöbet Ücretleri
8-) İşyeri Hekimliği
9-) Onur Kurulu Kararlarına Karşı Açılan Davalar
10-) Çevre Davaları
11-) Diğer Davalar
1-) Hukuk Bürosu Genel Çalışmaları
a-) Sözlü ve Yazılı Danışmanlık,
Hekimlerin mesleki uygulamaları sırasında karşılaştıkları sorunlarda gereksinim duydukları hukuki danışmanlık yazılı ve sözlü olarak karşılanmaktadır.
Sağlık alanındaki güncel gelişmeler veya mevzuat değişikliklerine bağlı olarak, günlük ortalama 20 hekime telefonla ve yüz yüze danışmanlık yapılmaktadır. Olağan koşullarda, danışmanlık sunulan hekim sayısı günlük ortalama 10-15 arasındadır.
Bu dönemki çalışmaların ağırlığını, emekli hekim aylıkları; hekime şiddet olguları; atama-geçici görevlendirme işlemleri; hekimlerin soruşturma süreçlerindeki destek talebi; çevre davaları; Onur Kurulu kararlarına karşı açılan davalar; özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin yaşadıkları sorunlar; döner sermaye uygulamaları oluşturmuştur.
b-) İntörn Hekim Ziyaretleri
Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin meslek örgütünü tanıma etkinlikleri çerçevesinde İzmir Tabip Odasına yaptığı aylık ziyaretlerde, son sınıf öğrencilerine, “Meslek örgütünün hukuki yapısı, devlet hizmeti yükümlülüğü, devlet memuriyeti, tıpta uzmanlık eğitimi, mesleki hak ve sorumluklar, hekimin hukuki sorumluluğu vb.” konularda bilgilendirme yapılmaktadır.
c-) Sempozyum, Konferans, Panel Sunumları
Meslek örgütleri, üniversiteler, uzmanlık dernekleri ve kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen toplantılarda, sağlık ve hekimlik alanını ilgilendiren konularda sunumlar yapılmaktadır.
2-) Hekime Yönelik Şiddet
Hekime yönelik şiddet olgularında, hekimler adli ve idari süreçler konusunda bilgilendirilmekte, hekimle birlikte hukuksal sürece müdahil olunmaktadır. Hekime yönelik şiddet olguları nedeniyle bu dönem takip edilen hukuksal süreçler aşağıda özetlenmiştir.
1-) Bornova Mevlana Mah. Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezinde görevli hekimler ve sağlık çalışanlarına yönelik yaralama, tehdit ve hakaret eylemi nedeniyle başlatılan adli süreç takip edilmiş, saldırganlar önce serbest bırakılmış, itiraz başvurumuz üzere 4 saldırganın tutuklanmasına karar verilmiştir. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma devam etmektedir.
2-) DEU Tıp Fakültesi Çocuk acil servisinde görevli 3 asistan hekime yönelik, darp, hakaret ve tehdit eylemi nedeniyle açılan dava, İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/1302 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
3-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi yoğun bakım servisinde görevli iki asistan hekimin hasta yakınları tarafından darp ve tehdit edilmesi, hekimlere hakaret edilmesi nedeniyle İzmir 21. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/1044 E. Sayılı dosyası ile açılan dava devam etmektedir.
4-) Aliağa’da özel bir tıp merkezi acil servisinde görevli bir hekimin hasta yakınları tarafından tehdit edilmesi nedeniyle açılan dava, Aliağa 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/1124 E. sayılı dosyası ile devam etmektedir.
5-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD’da görevli uzman hekimin bir şahıs tarafından yaralanması sonucu başlatılan savcılık soruşturması devam etmektedir. Çehrede sabit eser kalıp kalmadığı konusunda adli rapor beklenmektedir.
6-) Menemen Devlet Hastanesinde görevli çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapan hekime yönelik darp, tehdit ve hakaret eylemi nedeniyle açılan dava, Menemen 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/407 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
7-) Menemen Devlet Hastanesinde görevli çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapan hekime yönelik darp, tehdit ve hakaret eylemi nedeniyle, olay sırasında saldırganın da darp edildiği gerekçesiyle Menemen 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/865 E. Sayılı dosyası ile hekim hakkında açılan dava devam etmektedir.
8-) Foça Devlet Hastanesi Acil Servisinde görevli hekime, acil servise polislerce getirilen alkollü bir şahıs tarafından tokat atılması ve hakaret edilmesi nedeniyle açılan dava Foca Asliye Ceza Mahkemesi 2018/986 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
9-) Çeşme TSM’de geçici görevli olduğu sırada bir hasta yakını tarafından hakaret edilen hekimin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada öncelikle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir. Bu karara yaptığımız itiraz üzerine, dava açılması gerektiği gerekçesiyle karar kaldırılmıştır. Çeşme 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/696 E. Sayılı dosyası ile açılan dava sonucunda sanığın beraatına karar verilmiştir. Bu karara itiraz edilmiştir. İtirazımızın sonucu beklenmektedir.
10-) DEÜ Tıp Fakültesi acil servisinde görevli asistan hekimin darp edilmesi nedeniyle savcılık tarafından başlatılan soruşturma devam etmektedir. Dava açılması beklenmektedir.
11-) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde görevli asistan hekimin darp edilmesi nedeniyle savcılık tarafından başlatılan soruşturma devam etmektedir. Dava açılması beklenmektedir.
12-) Yamanlar Aile Sağlığı Merkezinde darp edilen bir aile hekiminin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma devam etmektedir. Saldırganın yakalanması beklenmektedir.
13-) Torbalı Devlet Hastanesinde görevli bir hekime hasta yakını tarafından hakaret edilmesi üzerine Torbalı 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2019/46 sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın hakaret suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir. Hekimin sanığın kaçmasını engellemek için kolundan tutması nedeniyle kolunda oluşan basit sıyrıktan dolayı basit yaralama suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir.
14-) Torbalı Devlet Hastanesinde görevli bir hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi üzerine Torbalı 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/397 E. sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın basit yaralama suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir.
15-) Aynı olayda, sanığın da yaralandığı gerekçesiyle, hekim hakkında Torbalı 3. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/991 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, hekimin cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar kesin ve itiraz yollarının kapalı olarak verilmiştir. Delillerimizin ve dosya kapsamındaki tanık beyanlarının dikkate alınmaması nedeniyle kanun yararına bozulması istemiyle Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılmıştır. Ayrıca, adil yargılanma hakkının ihlali nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmıştır.
16-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli hekime yönelik şiddet eylemi nedeniyle İzmir 43. Asliye Ceza Mahkemesi 2015/608 E. Sayılı dosyası ile devam eden yargılamada, sanığın yakalanması beklenmektedir.
17-) Kemalpaşa Devlet Hastanesi acil serviisnde görevli bir hekimin darp edilmesi nedeniyle Kemalpaşa 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2019/18 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın 7 ay 15 hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar ertelenmemiştir.
18-) Menemen Devlet Hastanesi acil servisinde görevli acil tıp uzmanı hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi üzerine Menemen 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/559 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
19-) Karşıyaka Bostanlı Aile Sağlığı Merkezinde görevli bir hekimin hasta yakını tarafından darp ve tehdit edilmesi, hekime hakaret edilmesi üzerine Karşıyaka 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/119 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın darp, hakaret, tehdit ve kamu malına zarar verme suçlarından cezalandırılmasına karar verilmiştir.
20-) Aliağa Devlet Hastanesinde çalışan bir hekimin hasta yakını tarafından bıçakla yaralanması nedeniyle Aliağa 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2017/38 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın silahla yaralama suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir.
21-) Menemen Devlet Hastanesinde çalışan bir hekimin hasta yakının fiili ve sözlü şiddetine maruz kalması nedeniyle Menemen 3. Asliye Ceza Mahkemesi 2016/732 E. Sayılı dosyası ile açılan davada sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
22-) Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi acil servisinde görev yapan hekimin acil serviste hasta için düzenlediği belgeyi sosyal medya organlarında hekimi aşağılayıcı şekilde paylaşan şahıs hakkında hakaret iddiasıyla açılan davada, İzmir 8.Sulh Ceza Mahkemesi 2013-1221 E. sayılı dosyası ile sanığın beraatine karar verilmiştir. Karar hekim tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay, eylemin hakaret suçunu oluşturduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına karar verilmiştir. Yargılama sonucunda sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
3-) Emekli Hekim Maaşları İle İlgili Girişimler
7146 sayılı Kanun’da yapılan düzenleme ile, Emekli Sandığından emekli olan, makam tazminatı almayan ve sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilebilecek çalışması olmayan hekimlerin emekli aylıklarında artış yapılmıştır. Bu düzenleme 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi üzerine, uygulamada çok sayıda sorun yaşanmış, kanun ile getirilen düzenlemeden yararlanması gerektiği halde yararlandırılmayan hekimler veya eksik ilave ödeme yatırılan hekimler olmuştur. Ayrıca düzenleme ile birçok emekli hekim kapsam dışı bırakılmıştır.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi üzerine emekli hekimleri bilgilendirmek ve yönlendirmek amacıyla hazırlanan bilgi notları hekimlerle paylaşılmıştır. Dilekçeler hazırlanarak hekimlerin SGK’na iletmeleri sağlanmış, emekli hekimlerin uygulamadan kaynaklanan sorunlarının çözümüne katkı sunulmuştur. 3 aylık süreçte (2019 Ocak-Mart) yaklaşık 900 hekime yazılı ve sözlü danışmanlık ve yönlendirme yapılmıştır.
Kapsam dışı bırakılan emekli hekimlerle ilgili hukuki süreç planlanarak örnek dava açmak isteyen hekimlerin dava süreçleri başlatılmıştır.
1-) Emekli Sandığı emeklisi olan ve halen işyeri hekimliği yaptığı için ilave ödemeden yararlandırılmayan bir işyeri hekimi adına Ankara 15. İdare Mahkemesi 2019/579 E. Sayılı dosyası ile açılmıştır. Davada, halen çalışmaya devam eden emekli hekimlerin kapsam dışı bırakılmasına yönelik düzenlemenin Anayasa’ya aykırılığı tartışılmıştır.
2-) Emekli Sandığı emeklisi olan ve halen bir tıp merkezinde çalıştığı için ilave ödemeden yararlandırılmayan bir hekim adına Ankara 11. İdare Mahkemesi 2019/566 E. Sayılı dosyası ile açılmıştır. Davada, halen çalışmaya devam eden emekli hekimlerin kapsam dışı bırakılmasına yönelik düzenlemenin Anayasa’ya aykırılığı tartışılmıştır.
3-) Emekli Sandığı emeklisi olmasına rağmen emekli olduğu sırada kamu görevinde çalışmayan, hizmet birleştirme yaparak Emekli Sandığından emekli olan hekimlere, en son kamu görevinde çalışmadığı gerekçesiyle ilave ödeme yapılmamıştır. Bu durumda olduğu için ilave ödemesi yapılmayan 8 hekim adına davalar açılmıştır. Davalarda, kanunda yer verilmeyen bir kısıtlamanın alt düzenlemelerle getirilemeyeceği tartışılmıştır.
4-) Bağ-Kur emeklisi olduğu için ilave ödemeden yararlandırılmayan bir hekim adına SGK’na başvuru yapılmıştır. SGK’nun yanıtı beklenmektedir. Yanıt ulaştıktan sonra dava süreci başlatılacaktır.
5-) SSK emeklisi olduğu için ilave ödemeden yararlandırılmayan bir hekim adına SGK’na başvuru yapılmıştır. SGK’nun yanıtı beklenmektedir. Yanıt ulaştıktan sonra dava süreci başlatılacaktır.
4-) Atama, Geçici Görevlendirme
1-) TUS yerleştirmesi ile DEÜ Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almaya hak kazanan bir hekimin ataması, güvenlik soruşturması raporu gerekçe gösterilerek yapılmamıştır. Bu işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle İzmir 3. İdare Mahkemesi 2018-1067 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yürütmenin durdurulması talebi reddedilmiştir. Bu karara yapılan itiraz üzerine İzmir BİM 5. İdari Dava Dairesi tarafından işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Davanın duruşması yapılmış olup esas hakkında karar beklenmektedir.
2-) Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde psikiyatri uzmanı olarak görev yapan bir hekime üst üste görevlendirmeler yapılmıştır. Son görevlendirmesi 6 ay süre ile Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampis Hastanesine yapılmıştır. Bu görevlendirmenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada, yürütmenin durdurulması talebi reddedilmiştir. Bu karara yapılan itiraz üzerine İzmir BİM 1. İdari Dava Dairesi tarafından işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Yargılama sonucunda, İzmir 3. İdare Mahkemesi 2018-977 E. Sayılı dosyası ile işlemin iptaline karar verilmiştir. Karara İzmir Valiliği tarafından itiraz edilmiştir. İtiraz sonucu beklenmektedir.
3-) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde eğitim görevlisi olan hekimin başka bir hastanede ROP muayenesi için haftada bir görevlendirilmesine yönelik işlemin süreklilik kazanması ve hekimin çalışma koşullarının ağrılaştırılması nedeniyle görevlendirme işleminin iptali için dava açılmıştır. İzmir 5. İdare Mahkemesi 2017-1277 E. Sayılı dosyası ile açılan dava sonucunda davanın reddine karar verilmiştir. Karara yaptığımız itiraz reddedilmiştir. Dava sürecinde, hekimin görevlendirmeleri sonlandırılmıştır.
5-) Özel Hekimlik
1-) Göğüs hastalıkları uzmanı bir hekimin özel hastanenin acil servisinde pratisyen hekim kadrosunda çalışma talepli başvurusunun reddi üzerine İzmir 3. İdare Mahkemesi 2018/926 E. Sayılı dosyası ile açılan davada duruşma yapılmış olup karar beklenmektedir.
2-) Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandıktan sonra özel bir tıp merkezinin acil servisinde çalışmaya başlayan hekimin çalışma izni, devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamadan hekimlik mesleğini icra edemeyeceği gerekçesiyle iptal edilmiştir. Bu işlemin iptali istemiyle açılan dava, İzmir 6. İdare Mahkemesi 2018/1353 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
3-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan bir hekimin muayenehane açma talebinin reddi üzerine, ret işlemin iptali için İzmir 2. İdare Mahkemesi 2017-338 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama sonucunda, Anayasa Mahkemesi kararlarına atıf yapılarak, üniversite öğretim üyesinin muayenehane açma talebinin kabul edilmesi gerektiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Bu karara Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan itiraz üzerine İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi tarafından davanın reddine karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiştir.
4-) Özel bir tıp merkezinde görev yapan hekimin ücretlerinin ödenmemesi üzerine, hekim iş akdini haklı nedenle feshetmiştir. Hekimin kıdem tazminatı, ücret ve yıllık izin alacaklarının tahsili istemiyle İzmir 15. İş Mahkemesi 2016/160 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, hekime kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti ile ücret alacağının ödenmesine karar verilmiştir. Kararın itiraz incelemesi devam etmektedir.
5-) Mahkemece verilen işe iade kararına rağmen süresi içinde usulüne uygun olarak tıp merkezindeki görevine başlatılmayan hekim adına, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, ihbar tazminatı, işe başlatmama tazminatının tahsili için dava açılmıştır. İzmir 13. İş Mahkemesi 2017-344 E. Sayılı dosyası ile devam eden yargılama sürecinde, alacaklar konusunda hekim ve tıp merkezinin anlaşması üzerine davadan feragat edilmiştir.
6-) Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Nefroloji olmak üzere iki ayrı uzmanlığı olan hekimin özel hastanede çocuk hastalıkları kadrosunda çalışmak için yaptığı başvurunun hastanenin yan dal kadrosu olmadığı gerekçesiyle reddi nedeniyle çalışamadığı 1 yıllık sürede mahrum kaldığı zararının tazmini amacıyla Sağlık Bakanlığı aleyhine 120.000,00-TL maddi, 10.000,00-TL manevi olmak üzere 130.000,00-TL tutarında tazminat davası açılmıştır. İzmir 3. İdare Mahkemesi 2013/1229 E. sayılı dosyasında, yargılama sonucunda, 42.917,00 TL maddi tazminatın tahsiline, manevi tazminat talebinin reddine karar verilmiştir. Karar taraflarca temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
7-) Muayenehane faaliyeti yanında SGK ile anlaşmalı özel hastanede görev yapan hekimin 1219 sayılı yasanın 2. ve 3. maddeleri gereği özel hastanede çalışamayacağına dair işleme karşı İzmir 4. İdare Mahkemesi 2011-2383 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, işlemin iptaline karar verilmiştir. Davalı idare tarafından temyiz edilen karar, Danıştay tarafından, muayenehane faaliyeti yanında SGK anlaşmalı özel sağlık kuruluşunda çalışılamayacağı gerekçesiyle bozulmuştur. Karar düzeltme talebi reddedilmiştir. Bozma sonrası Yerel Mahkeme tarafından direnme kararı verilmiştir. Direnme kararında Anayasa Mahkemesi kararına atıf yapılarak iki faaliyetin birlikte yürütülebileceği yönünde karar verilmiştir. DİDDK, muayenehane faaliyeti yanında SGK anlaşmalı özel hastanede çalışma olamayacağı gerekçesiyle kararı bozmuştur. Bozma kararı üzerine davanın reddine karar verilmiştir.
8-) Dahiliye ve Kardiyoloji uzmanı olmak üzere iki ayrı uzmanlığı olan bir hekimin, özel hastanede dahiliye uzmanı olarak çalışmak üzere yaptığı başvurunun, hekimin iki ayrı uzmanlığı olduğu, yerine başlayacağı hekimin sadece Dahiliye Uzmanı olduğu, planlama kapsamında iki uzmanlığı olan hekimin tek uzmanlığı olan hekim yerine göreve başlamasının mümkün olmadığına dair Sağlık Bakanlığı genel yazısının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay 10.Dairesi 2011-10716 E. sayılı dosyasında açılan davada, işlemin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmiştir. Karar Sağlık Bakanlığı tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
6-) Tıpta Uzmanlık Eğitimi
1-) KHK ile faaliyetine son verilen üniversitede yan dal uzmanlık eğitimi yapmakta olan bir uzman hekimin İzmir’de statüsüne uygun bir eğitim kurumunda eğitimine devam etme talebinin reddine dair işlemin iptali istemiyle İzmir 5. İdare Mahkemesi 2017-970 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama sonucunda davanın reddine karar verilmiştir. Karara yaptığımız itirazın sonucu beklenmektedir.
2-) İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD’na alınacak öğretim üyesi ilanında belirlenen koşullarının objektif olmaması nedeniyle İzmir 3. İdare 2016/1029 E. Sayılı dava dosyası ile bir hekim adına dava açılmıştır. Davanın reddine karar verilmiştir. Karara yapılan itiraz reddedilmiştir.
3-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya AD’da görevli asistan hekimlere, asistan hekim sayısının azlığı gerekçe gösterilerek ayda 10 nöbet, gün aşırı nöbet yazılmıştır. Nöbet uygulamasının iptali istemiyle açılan davalar İzmir 5. İdare Mahkemesi ve İzmir 3. İdare Mahkemesinde açılmıştır. İzmir 3. İdare Mahkemesi, 2014/926 E. ve 2014/927 E. sayılı dosyaları ile Tıp Uzmanlık Yönetmeliği hükümlerine göre gün aşırı nöbet yazılamayacağı gerekçesiyle nöbet listesinin iptaline karar vermiştir. İzmir 5. İdare Mahkemesi 2014/804 E. sayılı dosyası ile açılan davada da iptal kararı verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
4-) Yoğun Bakım yan dal uzmanlık eğitimi yapmadan, bazı branşlarda görev yapan hekimlere, yoğun bakım ünitelerinde çalışmış olma kaydı ile yoğun bakım yan dal uzmanı yetkisi verilmesine yönelik düzenleme 6569 sayılı Kanun ile yapılarak 26.11.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu düzenlemenin menfaatlerini ihlal ettiğini ifade eden göğüs hastalıkları, anestezi ve reanimasyon uzmanı hekimler adına, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan duyurunun yürütmesinin durdurulması ve iptali, duyurunun dayanağı olan yasa maddesinin anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurulması istemiyle dava açılmıştır. Yargılama devam etmektedir.
7-) Döner Sermaye, Nöbet Ücretleri
1-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde 2547 sayılı Kanuna tabi uzman hekim statüsünde çalışan ve tutulan nöbetler karşılığında nöbet ücreti ödemesi yapılmayan uzman hekimler adına açılan davalarda, ödemeye esas yasal düzenleme olmadığı gerekçesiyle davaların reddine karar verilmiştir. Eşitlik ilkesine ve angarya yasağına aykırı olan işlemlerin iptali ve kararların bozulması için kararlar temyiz edilmiştir. Danıştay angarya yasağı ve ücrette adalet sağlanması ilkeleri uyarınca nöbet ücretlerinin ödenmesi gerektiğine karar vermiştir. Rektörlüğün karar düzeltme talebi üzerine Danıştay kendi kararını değiştirmiş ve nöbet ücretlerinin ödenemeyeceğine karar vermiştir.
2-) DEÜ Tıp Fakültesinde ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde 2547 sayılı Kanuna tabi uzman hekim kadrosunda görev yapan hekimlere nöbet ücretlerinin ödenmemesi üzerine, nöbet ücretlerinin tahsili istemiyle hekimler adına davalar açılmıştır. Davaların bir kısmının kabulüne, bir kısmının reddine karar verilmiştir. İzmir Bölge İdare Mahkemesi, Danıştay kararına atıf yaparak, kanunda bu konuda açık düzenleme olmadığı gerekçesiyle davaların reddine karar vermiştir. Hukuki süreci tamamlanan dosyalarda, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmıştır.
3-) Muayenehanesi olan öğretim üyelerinin muayenehanesini kapatmaması halinde üniversite ödeneği ve döner sermayelerinin ödenmeyeceğini düzenleyen yasa hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptali üzerine, muayenehanesi olan öğretim üyeleri adına, kesintilerin tahsili istemiyle davalar açılmıştır. Davaların önemli kısmında davaların kabulüne karar verilmiş, bir kısmı reddedilmiştir. İzmir BİM’e yapılan itirazın reddi üzerine, farklı BİM kararları arasındaki içtihat farklılığının giderilmesi amacıyla Başkanlar Kuruluna başvuru yapılmıştır. İzmir BİM Başkanlar Kurulu, içtihat farklılığının davacı hekimler lehine giderilmesi istemiyle Danıştay’a başvurmuştur. Danıştay kararı beklenmektedir.
4-) Kadrosu Sağlık Bakanlığı’nda olup Sağlık Bakanlığı adına DEÜ Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimi alan asistanların döner sermaye ek ödemesine esas katsayılarının emsali üniversite kadrosundaki asistanlar yerine devlet memuru statüsündeki diğer yardımcı sağlık personeli katsayısı üzerinden hesaplanması işlemine karşı asistan hekimler adına davalar açılmıştır.
Bir kısım davada davaların kabulüne karar verilmiş, bir kısmında davaların reddine karar verilmiştir. Ret kararları tarafımızca, kabul kararları davalı idare tarafınca temyiz edilmiştir. Temyiz sonucunda, Danıştay, döner sermaye ek ödemelerinin görev yaptıkları üniversite tarafından üniversite kadrosundaki asistan hekimler gibi ödenmesi gerektiğine karar vermiştir.
5-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji olmak üzere iki ayrı uzmanlık yetkisine sahip olan hekime yan dal uzmanlığı kapsamında görev verilmesine rağmen ek ödemenin yan dal kadrosu olmadığı için ana daldan yapılması işlemine karşı İzmir 5.İdare Mahkemesi 2015-910 E. Sayılı dosyası ile açılan davada davanın kabulüne karar verilmiştir. Kararın temyiz incelemesi devam etmektedir.
6-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji olmak üzere iki ayrı uzmanlık yetkisine sahip olan hekime yan dal uzmanlığı kapsamında görev verilmesine rağmen ek ödemenin yan dal kadrosu olmadığı için ana daldan yapılması işlemine karşı İzmir 3.İdare Mahkemesi 2015-1016 E. Sayılı dosyası ile açılan davada davanın kabulüne karar verilmiştir. Kararın temyiz incelemesi devam etmektedir.
7-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi olmak üzere iki ayrı uzmanlık yetkisine sahip olan hekime yan dal uzmanlığı kapsamında görev verilmesine rağmen ek ödemenin yan dal kadrosu olmadığı için ana daldan yapılması işlemine karşı İzmir 2.İdare Mahkemesi 2012-1215 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, mahkeme, fiilen görev yaptığı yan dal uzmanlık yetkisi üzerinden döner sermaye ek ödemesinin yapılması gerektiği gerekçesiyle işlemin iptaline karar vermiştir. Davalı idare tarafından temyiz edilen kararda Danıştay kararın bozulmasına karar vermiştir. Karara karşı karar düzeltme talebinde bulunulmuştur. İnceleme devam etmektedir.
8-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ortopedi ve El Cerrahisi olmak üzere iki ayrı uzmanlık yetkisine sahip olan hekime yan dal uzmanlığı kapsamında görev verilmesine rağmen ek ödemenin yan dal kadrosu olmadığı için ana daldan yapılması işlemine karşı İzmir 1.İdare Mahkemesi 2012-1634 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, mahkeme, fiilen görev yaptığı yan dal uzmanlık yetkisi üzerinden döner sermaye ek ödemesinin yapılması gerektiği gerekçesiyle işlemin iptaline karar vermiştir. Temyiz edilen karar, Danıştay tarafından, kararın mahkeme heyeti yerine tek hakimle verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştur. Yerel Mahkeme direnme kararı vermiştir. Direnme kararı davalı idare tarafından temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
8-) İşyeri Hekimliği
1-) İş akdinin feshi üzerine yıllık izin ücretleri ödenmeyen bir hekim adına İzmir 13. İş Mahkemesi 2018/226 E. Sayılı dosyası ile açılan davada bilirkişi görüşü beklenmektedir.
2-) Bergama Devlet Hastanesinde işyeri hekimi olarak görev yapan bir hekimden, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının kamu kurumlarındaki uygulamasının ertelenmesi nedeniyle, fazla yapıldığı iddia edilen ödemenin tahsili istenmiştir. Mevzuatın uygulaması ertelenmesine rağmen hekim işyeri hekimliği görevine devam etmiştir. Fazla yapıldığı iddia edilen ödemenin geri istenmesi işleminin iptali istemiyle İzmir 2. İdare Mahkemesi 2017/586 E. Sayılı dava dosyası ile dava açılmıştır. Davanın kabulüne, ödemenin geri istenemeyeceğine karar verilmiştir.
3-) İş akdi herhangi bir gerekçe olmaksızın feshedilen bir işyeri hekiminin işçilik alacaklarının tahsili istemiyle İzmir 6. İş Mahkemesi 2016/282 E. Sayılı dosyası ile açılan dava sonucunda davanın kabulüne karar verilmiştir. Yıllık izin ücret talebi kısmen reddedilmiştir. Karara taraflarca itiraz edilmiştir. İtiraz sonucu beklenmektedir.
4-) Ücretinin TTB tarifesi uyarınca ödenmediği gerekçesiyle iş akdini haklı nedenle fesheden bir işyeri hekiminin işçilik alacaklarının tahsili istemiyle İzmir 2. İş Mahkemesi 2016/359 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Ücretin TTB tarifesine göre ödeneceğine dair açık hüküm olmaması ve sözleşme koşullarındaki değişikliklere hekimin itiraz etmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Karara yapılan itiraz reddedilmiştir.
5-) İş akitleri haksız ve geçersiz nedenlerle feshedilen ve işe iade davalarını kazanan hekimlerin işe iade başvurusu kabul edilmemiş, mahkemece öngörülen tazminatları ödenmiş ancak kıdem, ihbar, yıllık izin ve ikramiye alacakları ödenmemiştir. Alacakları ödenmeyen hekimler adına açılan davalarda alacakların tahsiline karar verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
6-) Eşrefpaşa Belediye Hastanesinde görev yapmakta iken aynı zamanda farklı işyerlerinde işyeri hekimliği yapan bir kısım hekimin iş akdinin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği 14/2.maddesi gerekçe gösterilmek suretiyle feshi üzerine işyeri hekimlerinin kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücret alacaklarının tahsili istemiyle davalar açılmıştır. Bütün davalarda alacakların tahsiline karar verilmiştir. Bir kısım davada, Yargıtay, yönetmelik nedeniyle zorunlu fesih olduğu için ihbar tazminatı ödenemeyeceği yönünde bozma kararı vermiştir. Bozma kararı uyarınca dosyaları değerlendiren İş Mahkemeleri, direnme kararı vermiştir. Temyiz incelemesi sonucu ihbar tazminatına hükmedilmesi gerektiği kararı verilmiştir.
9-) Onur Kurulu Kararlarına Karşı Açılan Davalar
1-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 9. İdare Mahkemesi 2018/2491 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir.
2-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 9. İdare Mahkemesi 2018/2490 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir
3-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 2. İdare Mahkemesi 2018/2279 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir
4-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 14. İdare Mahkemesi 2018/1877 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir.
5-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 16. İdare Mahkemesi 2018/386 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir.
6-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 18. İdare Mahkemesi 2017/1205 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir.
7-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 8. İdare Mahkemesi 2017/3702 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir.
8-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 4. İdare Mahkemesi 2016/3389 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, davanın reddine karar verilmiştir.
9-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 2. İdare Mahkemesi 2018/1461 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, davanın reddine karar verilmiştir. Karara yapılan itiraz reddedilmiştir.
10-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 4. İdare Mahkemesi 2017/268 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, davanın reddine karar verilmiştir.
11-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 4. İdare Mahkemesi 2016/3389 E. Sayılı dosyası ile açılan davada davanın reddine karar verilmiştir.
12-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 17. İdare Mahkemesi 2016/1229 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, hekimin aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmediği ve hekime ceza verilmesi gerektiği gerekçesiyle Onur Kurulu kararının iptaline karar verilmiştir.
13-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu’nun bir hekim ile ilgili verdiği ceza verilmesine yer olmadığı kararına karşı Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin 2014/1305 E. Sayılı dosyası ile açılan davada ceza verilmesine yer olmadığı kararının iptaline karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
14-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu kararı uyarınca 15 gün geçici meslekten alıkoyma cezası ile cezalandırılan bir hekimin Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin 2013/1238 E. Sayılı dosyası ile açtığı davada, davanın reddine karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
10-) Çevre Davaları
1-) İzmir Foça Horozgediği sınırları içinde bulunan İzdemir Enerji Santrali-II projesi için verilen ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için bir kısım kurum ve kişilerle birlikte açılan dava, İzmir 2. İdare Mahkemesi 2019/135 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
2-) Bergama Kapıkaya mevkinde yapılması planlanan altın-gümüş-bakır madeni açık ocak işletmesi için verilen 28.12.2018 tarihli ÇED olumlu kararının iptali için meslek örgütleri, dernekler ve vatandaşlar tarafından açılan dava, İzmir 4. İdare Mahkemesi 2018/1204 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir. Bilirkişi incelemesi yapılmış olup bilirkişi raporu beklenmektedir.
3-) İzmir Emiralem Alaniçi Köyü sınırları içinde yer alan bir bölgede Kalker Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi için verilen ÇED olumlu kararının iptali istemiyle İzmir 2. İdare Mahkemesi 2018/210 sayılı dosyası ile açılan davaya müdahil olunmuştur. İşlemin yürütmesinin durdurulmasına ve sonrasında iptaline karar verilmiştir. Temyiz incelemesi devam etmektedir.
4-) Bergama Ovacık Altın Madeni 3. Atık Depolama Tesisi Projesi CED olumlu kararına karşı meslek örgütleri ve dernekler tarafından İzmir 3. İdare Mahkemesi 2017-1432 E. Sayılı dosyası ile açılan davada yargılama devam etmektedir.
5-) Bergama Ovacık Altın Madeni hakkında 2009/7 nolu genelge uyarınca verilen CED olumlu kararına karşı meslek örgütleri ve dernekler tarafından İzmir 6. İdare Mahkemesi 2017-1317 E. Sayılı dosyası ile açılan davada yargılama devam etmektedir. Karar temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
6-) Aliağa Termik Santrali hakkında verilen 22.03.2017 tarihli CED olumlu kararına karşı meslek örgütleri, dernekler ve vatandaşlar tarafından İzmir 5. İdare Mahkemesi 2017-1072 E. Sayılı dosyası ile açılan davada ÇED olumlu kararının iptaline karar verilmiştir. Bir kısım vatandaş yönünden davanın reddine karar verilmiştir. Karar taraflarca temyiz edilmiş olup temyiz incelemesi devam etmektedir.
7-) Efemçukuru Altın Madeni Kapatise Artışı için verilen ÇED olumlu kararının iptali için meslek örgütleri ve derneklerle birlikte açılan davada, İzmir 1.İdare Mahkemesi 2013-801 E. sayılı dosyası ile, 31.12.2012 tarihli ÇED olumlu kararının iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu karar bozulmuştur. Bozma kararı uyarınca yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmiştir. Bilirkişi incelemesi sonucu davanın reddine karar verilmiştir. Karara davacılar tarafından yapılan itiraz üzerine Danıştay tarafından bozma kararı verilmiştir. Bozma kararı sonrası, İzmir 1. İdare Mahkemesi 2016/560 E. Sayılı kararı ile davanın reddine karar verilmiştir. Karar davacılar tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz üzerine, karar davacılar lehine bozulmuştur. Bozma kararı uyarınca, İzmir 1. İdare Mahkemesi 2018/1054 E. Sayılı dosyası ile keşif yapılmıştır. Bilirkişi raporu beklenmektedir.
8-) Efemçukuru Altın Madeni için verilen 17.11.2015 tarihli ÇED olumluluk raporunun iptali istemiyle meslek örgütleri ve derneklerle birlikte açılan davada, İzmir 6. İdare Mahkemesi 2015/730 E. Sayılı dosyası ile işlemin iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın bozulmasına karar verilmiştir. Bozma kararı üzerine yeniden yapılan incelemede, İzmir 6. İdare Mahkemesi 2017/1127 sayılı kararı ile davanın reddine karar verilmiştir. Kararın temyizi üzerine Danıştay tarafından kararın bozulmasına karar verilmiştir. Davalı idarenin yaptığı karar düzeltme talebi reddedilmiş olup İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin 2018/1401 E. Sayılı dosyası ile İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 2018/1054 E. Sayılı dosyasının beklenmesine karar verilmiştir.
11-) Diğer Davalar
1-) Hekim olmadığı halde hekimlik yetki alanına giren işlemler yapan bir kişi hakkında yaptığımız suç duyurusu üzerine, İzmir 32. Asliye Ceza Mahkemesi 2019-212 E. Sayılı dosyası ile şahıs hakkında kamu davası açılmıştır. Yargılama devam etmektedir.
2-) Hekim olmadığı halde hekimlik yetki alanına giren işlemler yapan bir kişi hakkında yapılan suç duyurusu üzerine, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma devam etmektedir.
3-) Giresun’da gerçekleşen bir olayla ilgili aile hekimi hakkında gerçek dışı değerlendirmeler içeren Yeni Asır Gazetesindeki yazı hakkında düzeltme ve açıklama (tekzip) talebinde bulunulmuştur. İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından talebimiz kabul edilmiştir. Karara Yeni Asır tarafından yapılan itiraz kabul olmuş ve talebimiz reddedilmiştir. Bu karara karşı İzmir 2. Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilmiştir. İtirazımız reddedilmiştir.
5-) Menemen Devlet Hastanesinde görevli iki hekim hakkında, iş bırakma eylemi sırasında yaşanan diyalog nedeniyle hakaret suçlaması ile Menemen 3. Asliye Ceza Mahkemesi 2015/621 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Hekimlerin beraatına karar verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
6-) Buca’da görevli bir aile hekiminin Ölüm Bildirimi İcap Nöbeti Listesine dahil edilmesi işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cezane Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik değişikliğinin iptali istemiyle dava açılmıştır. Dava konusu edilen maddelerin ve dava konusu görevlendirme işleminin iptaline karar verilmiştir. Karar Sağlık Bakanlığı tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
7-) Hekim olmadığı halde hekimlik yetki ve görev alanına giren işleri yapan ve yaptığını iddia eden şahıs hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan başvuru sonucu şahıs hakkında 1219 sayılı Kanun’un 25.maddesine muhalefet ettiği gerekçesiyle İzmir 15. Asliye Ceza Mahkemesi 2013-502 E. sayılı dosyası ile dava açılmış, yargılama sonucunda şahsın cezalandırılmasına karar verilmiştir. Sanık kararı temyiz etmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
8-) Yanında çalıştığı bir hekimin yazı ve imzasını taklit etmek, kaşesini kullanmak suretiyle sahte belge düzenlenmesine sebep olan bir şahıs hakkında, evrakta sahtecilik suçu nedeniyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapılmıştır. Soruşturma sonucunda kişi hakkında, İzmir 7. Asliye Ceza Mahkemesi 2012-195 E. sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Odamız tarafından davaya müdahil olunmuştur. Sanığın yakalanması beklenmektedir. Yargılama devam etmektedir.
İZMİR TABİP ODASI HUKUK BÜROSU
İZMİR TABİP ODASI
HUKUK BÜROSU
2018–2019 DÖNEMİ ÇALIŞMA RAPORU
İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu çalışmaları Av. Mithat KARA tarafından yürütülmektedir. Hukuk Bürosu çalışmaları çerçevesinde, hekimlere hukuksal danışmanlık hizmeti verilmekte, meslek uygulaması sırasında karşılaştığı güncel sorunlarda hekimlere çözüm önerileri sunulmaktadır.
Dava dosyaları, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu adına yürütülen davalar ile Yönetim Kurulu’nun hukuksal destek kararı verdiği hekimler adına yürütülen davalardan oluşmaktadır.
Raporda, 2018-2019 çalışma döneminde hukuksal süreci devam eden dosyalar paylaşılmış olup hukuksal süreci 31.03.2018 tarihinden önce tamamlanmış dosyalara yer verilmemiştir.
İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu Çalışmaları Şu Şekilde Sınıflandırılmıştır.
1-) Hukuk Bürosu Genel Çalışmaları
2-) Hekime Yönelik Şiddet
3-) Emekli Hekim Maaşları İlgili Girişimler
4-) Atama, Geçici Görevlendirme
5-) Özel Hekimlik
6-) Tıpta Uzmanlık Eğitimi
7-) Döner Sermaye Ödemeleri, Nöbet Ücretleri
8-) İşyeri Hekimliği
9-) Onur Kurulu Kararlarına Karşı Açılan Davalar
10-) Çevre Davaları
11-) Diğer Davalar
1-) Hukuk Bürosu Genel Çalışmaları
a-) Sözlü ve Yazılı Danışmanlık,
Hekimlerin mesleki uygulamaları sırasında karşılaştıkları sorunlarda gereksinim duydukları hukuki danışmanlık yazılı ve sözlü olarak karşılanmaktadır.
Sağlık alanındaki güncel gelişmeler veya mevzuat değişikliklerine bağlı olarak, günlük ortalama 20 hekime telefonla ve yüz yüze danışmanlık yapılmaktadır. Olağan koşullarda, danışmanlık sunulan hekim sayısı günlük ortalama 10-15 arasındadır.
Bu dönemki çalışmaların ağırlığını, emekli hekim aylıkları; hekime şiddet olguları; atama-geçici görevlendirme işlemleri; hekimlerin soruşturma süreçlerindeki destek talebi; çevre davaları; Onur Kurulu kararlarına karşı açılan davalar; özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin yaşadıkları sorunlar; döner sermaye uygulamaları oluşturmuştur.
b-) İntörn Hekim Ziyaretleri
Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin meslek örgütünü tanıma etkinlikleri çerçevesinde İzmir Tabip Odasına yaptığı aylık ziyaretlerde, son sınıf öğrencilerine, “Meslek örgütünün hukuki yapısı, devlet hizmeti yükümlülüğü, devlet memuriyeti, tıpta uzmanlık eğitimi, mesleki hak ve sorumluklar, hekimin hukuki sorumluluğu vb.” konularda bilgilendirme yapılmaktadır.
c-) Sempozyum, Konferans, Panel Sunumları
Meslek örgütleri, üniversiteler, uzmanlık dernekleri ve kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen toplantılarda, sağlık ve hekimlik alanını ilgilendiren konularda sunumlar yapılmaktadır.
2-) Hekime Yönelik Şiddet
Hekime yönelik şiddet olgularında, hekimler adli ve idari süreçler konusunda bilgilendirilmekte, hekimle birlikte hukuksal sürece müdahil olunmaktadır. Hekime yönelik şiddet olguları nedeniyle bu dönem takip edilen hukuksal süreçler aşağıda özetlenmiştir.
1-) Bornova Mevlana Mah. Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezinde görevli hekimler ve sağlık çalışanlarına yönelik yaralama, tehdit ve hakaret eylemi nedeniyle başlatılan adli süreç takip edilmiş, saldırganlar önce serbest bırakılmış, itiraz başvurumuz üzere 4 saldırganın tutuklanmasına karar verilmiştir. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma devam etmektedir.
2-) DEU Tıp Fakültesi Çocuk acil servisinde görevli 3 asistan hekime yönelik, darp, hakaret ve tehdit eylemi nedeniyle açılan dava, İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/1302 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
3-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi yoğun bakım servisinde görevli iki asistan hekimin hasta yakınları tarafından darp ve tehdit edilmesi, hekimlere hakaret edilmesi nedeniyle İzmir 21. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/1044 E. Sayılı dosyası ile açılan dava devam etmektedir.
4-) Aliağa’da özel bir tıp merkezi acil servisinde görevli bir hekimin hasta yakınları tarafından tehdit edilmesi nedeniyle açılan dava, Aliağa 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/1124 E. sayılı dosyası ile devam etmektedir.
5-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD’da görevli uzman hekimin bir şahıs tarafından yaralanması sonucu başlatılan savcılık soruşturması devam etmektedir. Çehrede sabit eser kalıp kalmadığı konusunda adli rapor beklenmektedir.
6-) Menemen Devlet Hastanesinde görevli çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapan hekime yönelik darp, tehdit ve hakaret eylemi nedeniyle açılan dava, Menemen 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/407 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
7-) Menemen Devlet Hastanesinde görevli çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapan hekime yönelik darp, tehdit ve hakaret eylemi nedeniyle, olay sırasında saldırganın da darp edildiği gerekçesiyle Menemen 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/865 E. Sayılı dosyası ile hekim hakkında açılan dava devam etmektedir.
8-) Foça Devlet Hastanesi Acil Servisinde görevli hekime, acil servise polislerce getirilen alkollü bir şahıs tarafından tokat atılması ve hakaret edilmesi nedeniyle açılan dava Foca Asliye Ceza Mahkemesi 2018/986 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
9-) Çeşme TSM’de geçici görevli olduğu sırada bir hasta yakını tarafından hakaret edilen hekimin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada öncelikle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir. Bu karara yaptığımız itiraz üzerine, dava açılması gerektiği gerekçesiyle karar kaldırılmıştır. Çeşme 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/696 E. Sayılı dosyası ile açılan dava sonucunda sanığın beraatına karar verilmiştir. Bu karara itiraz edilmiştir. İtirazımızın sonucu beklenmektedir.
10-) DEÜ Tıp Fakültesi acil servisinde görevli asistan hekimin darp edilmesi nedeniyle savcılık tarafından başlatılan soruşturma devam etmektedir. Dava açılması beklenmektedir.
11-) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde görevli asistan hekimin darp edilmesi nedeniyle savcılık tarafından başlatılan soruşturma devam etmektedir. Dava açılması beklenmektedir.
12-) Yamanlar Aile Sağlığı Merkezinde darp edilen bir aile hekiminin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma devam etmektedir. Saldırganın yakalanması beklenmektedir.
13-) Torbalı Devlet Hastanesinde görevli bir hekime hasta yakını tarafından hakaret edilmesi üzerine Torbalı 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2019/46 sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın hakaret suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir. Hekimin sanığın kaçmasını engellemek için kolundan tutması nedeniyle kolunda oluşan basit sıyrıktan dolayı basit yaralama suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir.
14-) Torbalı Devlet Hastanesinde görevli bir hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi üzerine Torbalı 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/397 E. sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın basit yaralama suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir.
15-) Aynı olayda, sanığın da yaralandığı gerekçesiyle, hekim hakkında Torbalı 3. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/991 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, hekimin cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar kesin ve itiraz yollarının kapalı olarak verilmiştir. Delillerimizin ve dosya kapsamındaki tanık beyanlarının dikkate alınmaması nedeniyle kanun yararına bozulması istemiyle Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılmıştır. Ayrıca, adil yargılanma hakkının ihlali nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmıştır.
16-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli hekime yönelik şiddet eylemi nedeniyle İzmir 43. Asliye Ceza Mahkemesi 2015/608 E. Sayılı dosyası ile devam eden yargılamada, sanığın yakalanması beklenmektedir.
17-) Kemalpaşa Devlet Hastanesi acil serviisnde görevli bir hekimin darp edilmesi nedeniyle Kemalpaşa 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2019/18 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın 7 ay 15 hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar ertelenmemiştir.
18-) Menemen Devlet Hastanesi acil servisinde görevli acil tıp uzmanı hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi üzerine Menemen 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/559 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
19-) Karşıyaka Bostanlı Aile Sağlığı Merkezinde görevli bir hekimin hasta yakını tarafından darp ve tehdit edilmesi, hekime hakaret edilmesi üzerine Karşıyaka 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/119 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın darp, hakaret, tehdit ve kamu malına zarar verme suçlarından cezalandırılmasına karar verilmiştir.
20-) Aliağa Devlet Hastanesinde çalışan bir hekimin hasta yakını tarafından bıçakla yaralanması nedeniyle Aliağa 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2017/38 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın silahla yaralama suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir.
21-) Menemen Devlet Hastanesinde çalışan bir hekimin hasta yakının fiili ve sözlü şiddetine maruz kalması nedeniyle Menemen 3. Asliye Ceza Mahkemesi 2016/732 E. Sayılı dosyası ile açılan davada sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
22-) Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi acil servisinde görev yapan hekimin acil serviste hasta için düzenlediği belgeyi sosyal medya organlarında hekimi aşağılayıcı şekilde paylaşan şahıs hakkında hakaret iddiasıyla açılan davada, İzmir 8.Sulh Ceza Mahkemesi 2013-1221 E. sayılı dosyası ile sanığın beraatine karar verilmiştir. Karar hekim tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay, eylemin hakaret suçunu oluşturduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına karar verilmiştir. Yargılama sonucunda sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
3-) Emekli Hekim Maaşları İle İlgili Girişimler
7146 sayılı Kanun’da yapılan düzenleme ile, Emekli Sandığından emekli olan, makam tazminatı almayan ve sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilebilecek çalışması olmayan hekimlerin emekli aylıklarında artış yapılmıştır. Bu düzenleme 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi üzerine, uygulamada çok sayıda sorun yaşanmış, kanun ile getirilen düzenlemeden yararlanması gerektiği halde yararlandırılmayan hekimler veya eksik ilave ödeme yatırılan hekimler olmuştur. Ayrıca düzenleme ile birçok emekli hekim kapsam dışı bırakılmıştır.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi üzerine emekli hekimleri bilgilendirmek ve yönlendirmek amacıyla hazırlanan bilgi notları hekimlerle paylaşılmıştır. Dilekçeler hazırlanarak hekimlerin SGK’na iletmeleri sağlanmış, emekli hekimlerin uygulamadan kaynaklanan sorunlarının çözümüne katkı sunulmuştur. 3 aylık süreçte (2019 Ocak-Mart) yaklaşık 900 hekime yazılı ve sözlü danışmanlık ve yönlendirme yapılmıştır.
Kapsam dışı bırakılan emekli hekimlerle ilgili hukuki süreç planlanarak örnek dava açmak isteyen hekimlerin dava süreçleri başlatılmıştır.
1-) Emekli Sandığı emeklisi olan ve halen işyeri hekimliği yaptığı için ilave ödemeden yararlandırılmayan bir işyeri hekimi adına Ankara 15. İdare Mahkemesi 2019/579 E. Sayılı dosyası ile açılmıştır. Davada, halen çalışmaya devam eden emekli hekimlerin kapsam dışı bırakılmasına yönelik düzenlemenin Anayasa’ya aykırılığı tartışılmıştır.
2-) Emekli Sandığı emeklisi olan ve halen bir tıp merkezinde çalıştığı için ilave ödemeden yararlandırılmayan bir hekim adına Ankara 11. İdare Mahkemesi 2019/566 E. Sayılı dosyası ile açılmıştır. Davada, halen çalışmaya devam eden emekli hekimlerin kapsam dışı bırakılmasına yönelik düzenlemenin Anayasa’ya aykırılığı tartışılmıştır.
3-) Emekli Sandığı emeklisi olmasına rağmen emekli olduğu sırada kamu görevinde çalışmayan, hizmet birleştirme yaparak Emekli Sandığından emekli olan hekimlere, en son kamu görevinde çalışmadığı gerekçesiyle ilave ödeme yapılmamıştır. Bu durumda olduğu için ilave ödemesi yapılmayan 8 hekim adına davalar açılmıştır. Davalarda, kanunda yer verilmeyen bir kısıtlamanın alt düzenlemelerle getirilemeyeceği tartışılmıştır.
4-) Bağ-Kur emeklisi olduğu için ilave ödemeden yararlandırılmayan bir hekim adına SGK’na başvuru yapılmıştır. SGK’nun yanıtı beklenmektedir. Yanıt ulaştıktan sonra dava süreci başlatılacaktır.
5-) SSK emeklisi olduğu için ilave ödemeden yararlandırılmayan bir hekim adına SGK’na başvuru yapılmıştır. SGK’nun yanıtı beklenmektedir. Yanıt ulaştıktan sonra dava süreci başlatılacaktır.
4-) Atama, Geçici Görevlendirme
1-) TUS yerleştirmesi ile DEÜ Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almaya hak kazanan bir hekimin ataması, güvenlik soruşturması raporu gerekçe gösterilerek yapılmamıştır. Bu işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle İzmir 3. İdare Mahkemesi 2018-1067 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yürütmenin durdurulması talebi reddedilmiştir. Bu karara yapılan itiraz üzerine İzmir BİM 5. İdari Dava Dairesi tarafından işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Davanın duruşması yapılmış olup esas hakkında karar beklenmektedir.
2-) Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde psikiyatri uzmanı olarak görev yapan bir hekime üst üste görevlendirmeler yapılmıştır. Son görevlendirmesi 6 ay süre ile Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampis Hastanesine yapılmıştır. Bu görevlendirmenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada, yürütmenin durdurulması talebi reddedilmiştir. Bu karara yapılan itiraz üzerine İzmir BİM 1. İdari Dava Dairesi tarafından işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Yargılama sonucunda, İzmir 3. İdare Mahkemesi 2018-977 E. Sayılı dosyası ile işlemin iptaline karar verilmiştir. Karara İzmir Valiliği tarafından itiraz edilmiştir. İtiraz sonucu beklenmektedir.
3-) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde eğitim görevlisi olan hekimin başka bir hastanede ROP muayenesi için haftada bir görevlendirilmesine yönelik işlemin süreklilik kazanması ve hekimin çalışma koşullarının ağrılaştırılması nedeniyle görevlendirme işleminin iptali için dava açılmıştır. İzmir 5. İdare Mahkemesi 2017-1277 E. Sayılı dosyası ile açılan dava sonucunda davanın reddine karar verilmiştir. Karara yaptığımız itiraz reddedilmiştir. Dava sürecinde, hekimin görevlendirmeleri sonlandırılmıştır.
5-) Özel Hekimlik
1-) Göğüs hastalıkları uzmanı bir hekimin özel hastanenin acil servisinde pratisyen hekim kadrosunda çalışma talepli başvurusunun reddi üzerine İzmir 3. İdare Mahkemesi 2018/926 E. Sayılı dosyası ile açılan davada duruşma yapılmış olup karar beklenmektedir.
2-) Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandıktan sonra özel bir tıp merkezinin acil servisinde çalışmaya başlayan hekimin çalışma izni, devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamadan hekimlik mesleğini icra edemeyeceği gerekçesiyle iptal edilmiştir. Bu işlemin iptali istemiyle açılan dava, İzmir 6. İdare Mahkemesi 2018/1353 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
3-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan bir hekimin muayenehane açma talebinin reddi üzerine, ret işlemin iptali için İzmir 2. İdare Mahkemesi 2017-338 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama sonucunda, Anayasa Mahkemesi kararlarına atıf yapılarak, üniversite öğretim üyesinin muayenehane açma talebinin kabul edilmesi gerektiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Bu karara Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan itiraz üzerine İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi tarafından davanın reddine karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiştir.
4-) Özel bir tıp merkezinde görev yapan hekimin ücretlerinin ödenmemesi üzerine, hekim iş akdini haklı nedenle feshetmiştir. Hekimin kıdem tazminatı, ücret ve yıllık izin alacaklarının tahsili istemiyle İzmir 15. İş Mahkemesi 2016/160 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, hekime kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti ile ücret alacağının ödenmesine karar verilmiştir. Kararın itiraz incelemesi devam etmektedir.
5-) Mahkemece verilen işe iade kararına rağmen süresi içinde usulüne uygun olarak tıp merkezindeki görevine başlatılmayan hekim adına, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, ihbar tazminatı, işe başlatmama tazminatının tahsili için dava açılmıştır. İzmir 13. İş Mahkemesi 2017-344 E. Sayılı dosyası ile devam eden yargılama sürecinde, alacaklar konusunda hekim ve tıp merkezinin anlaşması üzerine davadan feragat edilmiştir.
6-) Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Nefroloji olmak üzere iki ayrı uzmanlığı olan hekimin özel hastanede çocuk hastalıkları kadrosunda çalışmak için yaptığı başvurunun hastanenin yan dal kadrosu olmadığı gerekçesiyle reddi nedeniyle çalışamadığı 1 yıllık sürede mahrum kaldığı zararının tazmini amacıyla Sağlık Bakanlığı aleyhine 120.000,00-TL maddi, 10.000,00-TL manevi olmak üzere 130.000,00-TL tutarında tazminat davası açılmıştır. İzmir 3. İdare Mahkemesi 2013/1229 E. sayılı dosyasında, yargılama sonucunda, 42.917,00 TL maddi tazminatın tahsiline, manevi tazminat talebinin reddine karar verilmiştir. Karar taraflarca temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
7-) Muayenehane faaliyeti yanında SGK ile anlaşmalı özel hastanede görev yapan hekimin 1219 sayılı yasanın 2. ve 3. maddeleri gereği özel hastanede çalışamayacağına dair işleme karşı İzmir 4. İdare Mahkemesi 2011-2383 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, işlemin iptaline karar verilmiştir. Davalı idare tarafından temyiz edilen karar, Danıştay tarafından, muayenehane faaliyeti yanında SGK anlaşmalı özel sağlık kuruluşunda çalışılamayacağı gerekçesiyle bozulmuştur. Karar düzeltme talebi reddedilmiştir. Bozma sonrası Yerel Mahkeme tarafından direnme kararı verilmiştir. Direnme kararında Anayasa Mahkemesi kararına atıf yapılarak iki faaliyetin birlikte yürütülebileceği yönünde karar verilmiştir. DİDDK, muayenehane faaliyeti yanında SGK anlaşmalı özel hastanede çalışma olamayacağı gerekçesiyle kararı bozmuştur. Bozma kararı üzerine davanın reddine karar verilmiştir.
8-) Dahiliye ve Kardiyoloji uzmanı olmak üzere iki ayrı uzmanlığı olan bir hekimin, özel hastanede dahiliye uzmanı olarak çalışmak üzere yaptığı başvurunun, hekimin iki ayrı uzmanlığı olduğu, yerine başlayacağı hekimin sadece Dahiliye Uzmanı olduğu, planlama kapsamında iki uzmanlığı olan hekimin tek uzmanlığı olan hekim yerine göreve başlamasının mümkün olmadığına dair Sağlık Bakanlığı genel yazısının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay 10.Dairesi 2011-10716 E. sayılı dosyasında açılan davada, işlemin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmiştir. Karar Sağlık Bakanlığı tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
6-) Tıpta Uzmanlık Eğitimi
1-) KHK ile faaliyetine son verilen üniversitede yan dal uzmanlık eğitimi yapmakta olan bir uzman hekimin İzmir’de statüsüne uygun bir eğitim kurumunda eğitimine devam etme talebinin reddine dair işlemin iptali istemiyle İzmir 5. İdare Mahkemesi 2017-970 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama sonucunda davanın reddine karar verilmiştir. Karara yaptığımız itirazın sonucu beklenmektedir.
2-) İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD’na alınacak öğretim üyesi ilanında belirlenen koşullarının objektif olmaması nedeniyle İzmir 3. İdare 2016/1029 E. Sayılı dava dosyası ile bir hekim adına dava açılmıştır. Davanın reddine karar verilmiştir. Karara yapılan itiraz reddedilmiştir.
3-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya AD’da görevli asistan hekimlere, asistan hekim sayısının azlığı gerekçe gösterilerek ayda 10 nöbet, gün aşırı nöbet yazılmıştır. Nöbet uygulamasının iptali istemiyle açılan davalar İzmir 5. İdare Mahkemesi ve İzmir 3. İdare Mahkemesinde açılmıştır. İzmir 3. İdare Mahkemesi, 2014/926 E. ve 2014/927 E. sayılı dosyaları ile Tıp Uzmanlık Yönetmeliği hükümlerine göre gün aşırı nöbet yazılamayacağı gerekçesiyle nöbet listesinin iptaline karar vermiştir. İzmir 5. İdare Mahkemesi 2014/804 E. sayılı dosyası ile açılan davada da iptal kararı verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
4-) Yoğun Bakım yan dal uzmanlık eğitimi yapmadan, bazı branşlarda görev yapan hekimlere, yoğun bakım ünitelerinde çalışmış olma kaydı ile yoğun bakım yan dal uzmanı yetkisi verilmesine yönelik düzenleme 6569 sayılı Kanun ile yapılarak 26.11.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu düzenlemenin menfaatlerini ihlal ettiğini ifade eden göğüs hastalıkları, anestezi ve reanimasyon uzmanı hekimler adına, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan duyurunun yürütmesinin durdurulması ve iptali, duyurunun dayanağı olan yasa maddesinin anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurulması istemiyle dava açılmıştır. Yargılama devam etmektedir.
7-) Döner Sermaye, Nöbet Ücretleri
1-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde 2547 sayılı Kanuna tabi uzman hekim statüsünde çalışan ve tutulan nöbetler karşılığında nöbet ücreti ödemesi yapılmayan uzman hekimler adına açılan davalarda, ödemeye esas yasal düzenleme olmadığı gerekçesiyle davaların reddine karar verilmiştir. Eşitlik ilkesine ve angarya yasağına aykırı olan işlemlerin iptali ve kararların bozulması için kararlar temyiz edilmiştir. Danıştay angarya yasağı ve ücrette adalet sağlanması ilkeleri uyarınca nöbet ücretlerinin ödenmesi gerektiğine karar vermiştir. Rektörlüğün karar düzeltme talebi üzerine Danıştay kendi kararını değiştirmiş ve nöbet ücretlerinin ödenemeyeceğine karar vermiştir.
2-) DEÜ Tıp Fakültesinde ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde 2547 sayılı Kanuna tabi uzman hekim kadrosunda görev yapan hekimlere nöbet ücretlerinin ödenmemesi üzerine, nöbet ücretlerinin tahsili istemiyle hekimler adına davalar açılmıştır. Davaların bir kısmının kabulüne, bir kısmının reddine karar verilmiştir. İzmir Bölge İdare Mahkemesi, Danıştay kararına atıf yaparak, kanunda bu konuda açık düzenleme olmadığı gerekçesiyle davaların reddine karar vermiştir. Hukuki süreci tamamlanan dosyalarda, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmıştır.
3-) Muayenehanesi olan öğretim üyelerinin muayenehanesini kapatmaması halinde üniversite ödeneği ve döner sermayelerinin ödenmeyeceğini düzenleyen yasa hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptali üzerine, muayenehanesi olan öğretim üyeleri adına, kesintilerin tahsili istemiyle davalar açılmıştır. Davaların önemli kısmında davaların kabulüne karar verilmiş, bir kısmı reddedilmiştir. İzmir BİM’e yapılan itirazın reddi üzerine, farklı BİM kararları arasındaki içtihat farklılığının giderilmesi amacıyla Başkanlar Kuruluna başvuru yapılmıştır. İzmir BİM Başkanlar Kurulu, içtihat farklılığının davacı hekimler lehine giderilmesi istemiyle Danıştay’a başvurmuştur. Danıştay kararı beklenmektedir.
4-) Kadrosu Sağlık Bakanlığı’nda olup Sağlık Bakanlığı adına DEÜ Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimi alan asistanların döner sermaye ek ödemesine esas katsayılarının emsali üniversite kadrosundaki asistanlar yerine devlet memuru statüsündeki diğer yardımcı sağlık personeli katsayısı üzerinden hesaplanması işlemine karşı asistan hekimler adına davalar açılmıştır.
Bir kısım davada davaların kabulüne karar verilmiş, bir kısmında davaların reddine karar verilmiştir. Ret kararları tarafımızca, kabul kararları davalı idare tarafınca temyiz edilmiştir. Temyiz sonucunda, Danıştay, döner sermaye ek ödemelerinin görev yaptıkları üniversite tarafından üniversite kadrosundaki asistan hekimler gibi ödenmesi gerektiğine karar vermiştir.
5-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji olmak üzere iki ayrı uzmanlık yetkisine sahip olan hekime yan dal uzmanlığı kapsamında görev verilmesine rağmen ek ödemenin yan dal kadrosu olmadığı için ana daldan yapılması işlemine karşı İzmir 5.İdare Mahkemesi 2015-910 E. Sayılı dosyası ile açılan davada davanın kabulüne karar verilmiştir. Kararın temyiz incelemesi devam etmektedir.
6-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji olmak üzere iki ayrı uzmanlık yetkisine sahip olan hekime yan dal uzmanlığı kapsamında görev verilmesine rağmen ek ödemenin yan dal kadrosu olmadığı için ana daldan yapılması işlemine karşı İzmir 3.İdare Mahkemesi 2015-1016 E. Sayılı dosyası ile açılan davada davanın kabulüne karar verilmiştir. Kararın temyiz incelemesi devam etmektedir.
7-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi olmak üzere iki ayrı uzmanlık yetkisine sahip olan hekime yan dal uzmanlığı kapsamında görev verilmesine rağmen ek ödemenin yan dal kadrosu olmadığı için ana daldan yapılması işlemine karşı İzmir 2.İdare Mahkemesi 2012-1215 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, mahkeme, fiilen görev yaptığı yan dal uzmanlık yetkisi üzerinden döner sermaye ek ödemesinin yapılması gerektiği gerekçesiyle işlemin iptaline karar vermiştir. Davalı idare tarafından temyiz edilen kararda Danıştay kararın bozulmasına karar vermiştir. Karara karşı karar düzeltme talebinde bulunulmuştur. İnceleme devam etmektedir.
8-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ortopedi ve El Cerrahisi olmak üzere iki ayrı uzmanlık yetkisine sahip olan hekime yan dal uzmanlığı kapsamında görev verilmesine rağmen ek ödemenin yan dal kadrosu olmadığı için ana daldan yapılması işlemine karşı İzmir 1.İdare Mahkemesi 2012-1634 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, mahkeme, fiilen görev yaptığı yan dal uzmanlık yetkisi üzerinden döner sermaye ek ödemesinin yapılması gerektiği gerekçesiyle işlemin iptaline karar vermiştir. Temyiz edilen karar, Danıştay tarafından, kararın mahkeme heyeti yerine tek hakimle verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştur. Yerel Mahkeme direnme kararı vermiştir. Direnme kararı davalı idare tarafından temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
8-) İşyeri Hekimliği
1-) İş akdinin feshi üzerine yıllık izin ücretleri ödenmeyen bir hekim adına İzmir 13. İş Mahkemesi 2018/226 E. Sayılı dosyası ile açılan davada bilirkişi görüşü beklenmektedir.
2-) Bergama Devlet Hastanesinde işyeri hekimi olarak görev yapan bir hekimden, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının kamu kurumlarındaki uygulamasının ertelenmesi nedeniyle, fazla yapıldığı iddia edilen ödemenin tahsili istenmiştir. Mevzuatın uygulaması ertelenmesine rağmen hekim işyeri hekimliği görevine devam etmiştir. Fazla yapıldığı iddia edilen ödemenin geri istenmesi işleminin iptali istemiyle İzmir 2. İdare Mahkemesi 2017/586 E. Sayılı dava dosyası ile dava açılmıştır. Davanın kabulüne, ödemenin geri istenemeyeceğine karar verilmiştir.
3-) İş akdi herhangi bir gerekçe olmaksızın feshedilen bir işyeri hekiminin işçilik alacaklarının tahsili istemiyle İzmir 6. İş Mahkemesi 2016/282 E. Sayılı dosyası ile açılan dava sonucunda davanın kabulüne karar verilmiştir. Yıllık izin ücret talebi kısmen reddedilmiştir. Karara taraflarca itiraz edilmiştir. İtiraz sonucu beklenmektedir.
4-) Ücretinin TTB tarifesi uyarınca ödenmediği gerekçesiyle iş akdini haklı nedenle fesheden bir işyeri hekiminin işçilik alacaklarının tahsili istemiyle İzmir 2. İş Mahkemesi 2016/359 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Ücretin TTB tarifesine göre ödeneceğine dair açık hüküm olmaması ve sözleşme koşullarındaki değişikliklere hekimin itiraz etmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Karara yapılan itiraz reddedilmiştir.
5-) İş akitleri haksız ve geçersiz nedenlerle feshedilen ve işe iade davalarını kazanan hekimlerin işe iade başvurusu kabul edilmemiş, mahkemece öngörülen tazminatları ödenmiş ancak kıdem, ihbar, yıllık izin ve ikramiye alacakları ödenmemiştir. Alacakları ödenmeyen hekimler adına açılan davalarda alacakların tahsiline karar verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
6-) Eşrefpaşa Belediye Hastanesinde görev yapmakta iken aynı zamanda farklı işyerlerinde işyeri hekimliği yapan bir kısım hekimin iş akdinin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği 14/2.maddesi gerekçe gösterilmek suretiyle feshi üzerine işyeri hekimlerinin kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücret alacaklarının tahsili istemiyle davalar açılmıştır. Bütün davalarda alacakların tahsiline karar verilmiştir. Bir kısım davada, Yargıtay, yönetmelik nedeniyle zorunlu fesih olduğu için ihbar tazminatı ödenemeyeceği yönünde bozma kararı vermiştir. Bozma kararı uyarınca dosyaları değerlendiren İş Mahkemeleri, direnme kararı vermiştir. Temyiz incelemesi sonucu ihbar tazminatına hükmedilmesi gerektiği kararı verilmiştir.
9-) Onur Kurulu Kararlarına Karşı Açılan Davalar
1-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 9. İdare Mahkemesi 2018/2491 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir.
2-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 9. İdare Mahkemesi 2018/2490 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir
3-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 2. İdare Mahkemesi 2018/2279 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir
4-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 14. İdare Mahkemesi 2018/1877 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir.
5-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 16. İdare Mahkemesi 2018/386 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir.
6-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 18. İdare Mahkemesi 2017/1205 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir.
7-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 8. İdare Mahkemesi 2017/3702 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, yargılama devam etmektedir.
8-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 4. İdare Mahkemesi 2016/3389 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, davanın reddine karar verilmiştir.
9-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 2. İdare Mahkemesi 2018/1461 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, davanın reddine karar verilmiştir. Karara yapılan itiraz reddedilmiştir.
10-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen disiplin cezasının iptali için Ankara 4. İdare Mahkemesi 2017/268 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, davanın reddine karar verilmiştir.
11-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 4. İdare Mahkemesi 2016/3389 E. Sayılı dosyası ile açılan davada davanın reddine karar verilmiştir.
12-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki karara karşı Ankara 17. İdare Mahkemesi 2016/1229 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, hekimin aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmediği ve hekime ceza verilmesi gerektiği gerekçesiyle Onur Kurulu kararının iptaline karar verilmiştir.
13-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu’nun bir hekim ile ilgili verdiği ceza verilmesine yer olmadığı kararına karşı Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin 2014/1305 E. Sayılı dosyası ile açılan davada ceza verilmesine yer olmadığı kararının iptaline karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
14-) İzmir Tabip Odası Onur Kurulu kararı uyarınca 15 gün geçici meslekten alıkoyma cezası ile cezalandırılan bir hekimin Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin 2013/1238 E. Sayılı dosyası ile açtığı davada, davanın reddine karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
10-) Çevre Davaları
1-) İzmir Foça Horozgediği sınırları içinde bulunan İzdemir Enerji Santrali-II projesi için verilen ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için bir kısım kurum ve kişilerle birlikte açılan dava, İzmir 2. İdare Mahkemesi 2019/135 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
2-) Bergama Kapıkaya mevkinde yapılması planlanan altın-gümüş-bakır madeni açık ocak işletmesi için verilen 28.12.2018 tarihli ÇED olumlu kararının iptali için meslek örgütleri, dernekler ve vatandaşlar tarafından açılan dava, İzmir 4. İdare Mahkemesi 2018/1204 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir. Bilirkişi incelemesi yapılmış olup bilirkişi raporu beklenmektedir.
3-) İzmir Emiralem Alaniçi Köyü sınırları içinde yer alan bir bölgede Kalker Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi için verilen ÇED olumlu kararının iptali istemiyle İzmir 2. İdare Mahkemesi 2018/210 sayılı dosyası ile açılan davaya müdahil olunmuştur. İşlemin yürütmesinin durdurulmasına ve sonrasında iptaline karar verilmiştir. Temyiz incelemesi devam etmektedir.
4-) Bergama Ovacık Altın Madeni 3. Atık Depolama Tesisi Projesi CED olumlu kararına karşı meslek örgütleri ve dernekler tarafından İzmir 3. İdare Mahkemesi 2017-1432 E. Sayılı dosyası ile açılan davada yargılama devam etmektedir.
5-) Bergama Ovacık Altın Madeni hakkında 2009/7 nolu genelge uyarınca verilen CED olumlu kararına karşı meslek örgütleri ve dernekler tarafından İzmir 6. İdare Mahkemesi 2017-1317 E. Sayılı dosyası ile açılan davada yargılama devam etmektedir. Karar temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
6-) Aliağa Termik Santrali hakkında verilen 22.03.2017 tarihli CED olumlu kararına karşı meslek örgütleri, dernekler ve vatandaşlar tarafından İzmir 5. İdare Mahkemesi 2017-1072 E. Sayılı dosyası ile açılan davada ÇED olumlu kararının iptaline karar verilmiştir. Bir kısım vatandaş yönünden davanın reddine karar verilmiştir. Karar taraflarca temyiz edilmiş olup temyiz incelemesi devam etmektedir.
7-) Efemçukuru Altın Madeni Kapatise Artışı için verilen ÇED olumlu kararının iptali için meslek örgütleri ve derneklerle birlikte açılan davada, İzmir 1.İdare Mahkemesi 2013-801 E. sayılı dosyası ile, 31.12.2012 tarihli ÇED olumlu kararının iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu karar bozulmuştur. Bozma kararı uyarınca yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmiştir. Bilirkişi incelemesi sonucu davanın reddine karar verilmiştir. Karara davacılar tarafından yapılan itiraz üzerine Danıştay tarafından bozma kararı verilmiştir. Bozma kararı sonrası, İzmir 1. İdare Mahkemesi 2016/560 E. Sayılı kararı ile davanın reddine karar verilmiştir. Karar davacılar tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz üzerine, karar davacılar lehine bozulmuştur. Bozma kararı uyarınca, İzmir 1. İdare Mahkemesi 2018/1054 E. Sayılı dosyası ile keşif yapılmıştır. Bilirkişi raporu beklenmektedir.
8-) Efemçukuru Altın Madeni için verilen 17.11.2015 tarihli ÇED olumluluk raporunun iptali istemiyle meslek örgütleri ve derneklerle birlikte açılan davada, İzmir 6. İdare Mahkemesi 2015/730 E. Sayılı dosyası ile işlemin iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın bozulmasına karar verilmiştir. Bozma kararı üzerine yeniden yapılan incelemede, İzmir 6. İdare Mahkemesi 2017/1127 sayılı kararı ile davanın reddine karar verilmiştir. Kararın temyizi üzerine Danıştay tarafından kararın bozulmasına karar verilmiştir. Davalı idarenin yaptığı karar düzeltme talebi reddedilmiş olup İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin 2018/1401 E. Sayılı dosyası ile İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 2018/1054 E. Sayılı dosyasının beklenmesine karar verilmiştir.
11-) Diğer Davalar
1-) Hekim olmadığı halde hekimlik yetki alanına giren işlemler yapan bir kişi hakkında yaptığımız suç duyurusu üzerine, İzmir 32. Asliye Ceza Mahkemesi 2019-212 E. Sayılı dosyası ile şahıs hakkında kamu davası açılmıştır. Yargılama devam etmektedir.
2-) Hekim olmadığı halde hekimlik yetki alanına giren işlemler yapan bir kişi hakkında yapılan suç duyurusu üzerine, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma devam etmektedir.
3-) Giresun’da gerçekleşen bir olayla ilgili aile hekimi hakkında gerçek dışı değerlendirmeler içeren Yeni Asır Gazetesindeki yazı hakkında düzeltme ve açıklama (tekzip) talebinde bulunulmuştur. İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından talebimiz kabul edilmiştir. Karara Yeni Asır tarafından yapılan itiraz kabul olmuş ve talebimiz reddedilmiştir. Bu karara karşı İzmir 2. Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilmiştir. İtirazımız reddedilmiştir.
5-) Menemen Devlet Hastanesinde görevli iki hekim hakkında, iş bırakma eylemi sırasında yaşanan diyalog nedeniyle hakaret suçlaması ile Menemen 3. Asliye Ceza Mahkemesi 2015/621 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Hekimlerin beraatına karar verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
6-) Buca’da görevli bir aile hekiminin Ölüm Bildirimi İcap Nöbeti Listesine dahil edilmesi işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cezane Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik değişikliğinin iptali istemiyle dava açılmıştır. Dava konusu edilen maddelerin ve dava konusu görevlendirme işleminin iptaline karar verilmiştir. Karar Sağlık Bakanlığı tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
7-) Hekim olmadığı halde hekimlik yetki ve görev alanına giren işleri yapan ve yaptığını iddia eden şahıs hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan başvuru sonucu şahıs hakkında 1219 sayılı Kanun’un 25.maddesine muhalefet ettiği gerekçesiyle İzmir 15. Asliye Ceza Mahkemesi 2013-502 E. sayılı dosyası ile dava açılmış, yargılama sonucunda şahsın cezalandırılmasına karar verilmiştir. Sanık kararı temyiz etmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
8-) Yanında çalıştığı bir hekimin yazı ve imzasını taklit etmek, kaşesini kullanmak suretiyle sahte belge düzenlenmesine sebep olan bir şahıs hakkında, evrakta sahtecilik suçu nedeniyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapılmıştır. Soruşturma sonucunda kişi hakkında, İzmir 7. Asliye Ceza Mahkemesi 2012-195 E. sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Odamız tarafından davaya müdahil olunmuştur. Sanığın yakalanması beklenmektedir. Yargılama devam etmektedir.
İZMİR TABİP ODASI HUKUK BÜROSU
İLETİŞİM & ULAŞIM
- Adres: İzmir Tabip Odası 1451 sok. No: 5 Alsancak /İzmir
- Telefon: (232) 463 11 33
- Faks: (232) 421 70 51
- E-Posta: [email protected]
© 2017 İzmir Tabip Odası - Tüm Hakları Saklıdır