Gemi Söküm Koordinasyonu Aliağa Gemi Söküm Tesislerine getirilen savaş gemileriyle ilgili basın açıklaması yaptı.

16.04.2024
İzmir Tabip Odası’nın da bileşeni olduğu Gemi Söküm Koordinasyonu bir basın açıklaması yaparak, Aliağa gemi söküm tesislerine getirilen 5 İtalyan Savaş Gemisi ile ilgili basın açıklaması 16 Nisan 2024 tarihinde TMMOB Mimarlar Odası Mimarlık Merkezinde yapıldı. Basın açıklamasına İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm.Dr. F. Yüce Ayhan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, İzmir Barosu Başkanı Av. Safa Yılmaz, TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir ve Koordinasyon temsilcileri katıldı.

Koordinasyon adına basın açıklamasını TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir okudu. Aykut Akdemir, “İzmir Aliağa’ da bulunan gemi söküm tesisleri için yıllardır uyarılarda bulunuyor, tehlikeye dikkat çekiyor ve yaşamımız için, kent için, çevre ve halk sağlığı için mücadele ediyoruz. Aliağa’da söküm için gelen gemilerin isimleri değişse de gemilerin ülkeye giriş ve söküm süreçlerindeki usulsüzlükler, izin ve raporlardaki eksiklikler, uygunsuz çalışma şartları, yetersiz denetim ve alınmayan çevresel önlemler ile birlikte sorun büyümeye devam ediyor” dedi. 

Basın açıklaması tam metni için tıklayınız…

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ”Bir kez daha Aliağa’daki gemi sökümü ve çevresel etkiler nedeniyle bir araya gelmek zorunda kaldık. Yakın zamanda sadece basında çıkan haberlerle öğrendik ki; Aliağa’da bir gemi söküm tesisine 7 tane araç söküm için getirilmiş. Bunlarla ilgili tehlikeli madde envanter raporunun olup olmadığı bilinmiyor çünkü paylaşılan bir rapor yok. Bu da bizlerde bir tedirginlik yaratıyor, bu gemilerde yüksek miktarda asbest olma olasılığı görülüyor. Greenpeace İtalya’nın değerlendirmesinde gemilerin söküm için geldiği tesisin güvenli bir tesis olduğu da doğrulanamıyor. Pek çok gemi sökümünde yaşadığımız gibi bu gemilerin de söküm için başka bir yere gönderilmemiş ve Aliağa’nın kurban olarak görülmüş olma ihtimali yüksek görülüyor. Oluşan çevre sorunlarının denetlenemediği ortaya konuyor” dedi.
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay ise “Yıllarca kentimizde çevre ve halk sağlığı sorunları ile ilgili değerlendirmelerimizi paylaştık. İzmir’de tüm paydaşlarla birlikte kent örgütlenmesini ortaya koyarak sesimizi ve sözümüz büyük. Geldiğimiz noktada sadece Aliağa bölgesinin değil ülkemizin tamamını etkileyen konular ile ilgili sorunlar yıllardır aynı devam eden sorunlar. Bu kapsamda kamusal ve toplumsal olarak havamızın, suyumuzun ve vatandaşlarımızın sağlığı için üstümüze düşen tüm sorumluluğu yapmaya devam edeceğiz. Yapılan tüm işlemlerin çevre ve halk sağlığına uygun gerçekleştirmesi ve ülkemizin atık çöplüğü haline geldiği sözünün duyulmadığı güne kadar bende mücadeleye devam edeceğim”dedi.
Daha sonra söz alan İzmir Tabip Odası adına Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yüce Ayhan söz aldı. Aliağa'daki çevre kirliliğinin sadece bu bölgede yaşayanlar ve çalışanlar açısından değil, tüm İzmir halkının sağlığını tehdit eden bir durum olduğuna dikkat çekti. İzmir Tabip Odası'nın bu mücadelenin bir parçası olmaya devam edeceğini belirtti.
Bu haber 90 kez okunmuştur.