Yazar Hanri Benazus’un ‘Atatürk Görsel Sunumu ve Söyleşisi’ 16 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirildi.

17.10.2023

Yazar Hanri Benazus’un ‘Atatürk Görsel Sunumu ve Söyleşisi’ 16 Ekim 2023 tarihinde İzmir Tabip Odası Prof. Dr. Orhan Süren Konferans Salonunda Atatürk’ün 29 Ekim’lerdeki farklı resimlerinden oluşan bir sergi açılışıyla gerçekleştirildi.

Hanri Benazus söyleşisi ve sergisine, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Hakan Kültürsay, Uzm. Dr. Haldün Öniz, Yazar Derya Yelkenkaya ve İzmir Tabip Odası üyeleri katıldı.  

Söyleşinin açılış konuşmasını İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak yaptı. Atatürk felsefesinin tutkunu, Atatürk'le beraber olup hayatta kalan son kişi olduğunu belirten Prof. Dr. Süleyman Kaynak Özgeçmişi hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr Süleyman Kaynak, “Hanri Benzus, 27 Mart 1930 tarihinde İzmir’de doğdu. 530 yıllık İzmirli bir ailenin çocuğudur. Tahsilini İzmir’de yaptı. İzmir Atatürk Lisesi mezunudur. Maddi imkansızlıklar sebebiyle Tıp Fakültesi yüksek tahsilini tamamlayamamıştır. Uzun yıllarını iş hayatı içinde geçirdikten sonra 1988 yılından itibaren emeklilik yaşamına geçmiştir. Yıllarca Altay Spor Kulübünde yöneticilik ve Başkanlık yapmıştır. Koyu bir Altay taraftarıdır. Yaşamının en önemli anısı 1937 yılının 9 Ekim tarihinde Aydın’ın Ortaklar Beldesinde Atatürk’le karşılaşması ve onun masasındaki leblebilerini yemesidir. Gün gelmiş iki fotoğraf almak için büyük bedeller ödeyerek günübirlik Amerika'ya gitmiştir. Fanatizm derecesinde bir Atatürk hayranı ve Atatürkçülük Felsefesinin tutkunudur. Halen Türkiye’nin 20.000 adetle en büyük Atatürk Fotoğrafları koleksiyonuna sahiptir. Bu koleksiyonunu kurulacak Atatürk Müzesi için İzmir Büyükşehir Belediyesine bağışlamıştır. Uzun yıllardır “İnsan”, “Yakın Tarihimiz”, “Atatürk” ve “Atatürkçülük” konusunda kitaplar yazmakta, konferanslar vermekte, sergiler açmaktadır. Halen bu etkinliklerini Türkiye içinde ve dışında birçok okul, Üniversite, dernekler kademesinde devam etmektedir. Şu ana kadar 118 adet kitabı yayımlanmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılı olması sebebiyle bu sunum ve söyleşi bizim için çok anlamlıdır. Bizi kırmayıp aramızda olduğu için kendisine teşekkürlerimizi iletiyoruz. Şu ana kadar 118 kitabı yayınlanmıştır ve kitaplarının tüm gelirini LÖSEV’e bağışlamaktadır.” dedi. 

Hanri Benazus, söyleşisine ilk olarak Atatürk’le karşılaşmasını anlatarak başladı. Eğitim hayatından bahsetti. Cumhuriyet öğretmenlerine vurgu yapan Benzus, Atatürk hakkında bilgiler verdi. Görsel sunumla desteklediği söyleşisini kitaplarından bahsederek tamamladı. 

Katılanların ilgiyle takip ettiği söyleşinin sonunda İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Hanri Benazus’a teşekkürlerini iletti.

 

Bu haber 142 kez okunmuştur.