Pirola Varyantı Bilgi Notu

05.09.2023

Kısaca Pirola adı ile bilinen virüs COVID-19 hastalığı etkeni SARS-CoV-2 virüsünün bir varyantıdır. Pirola varyantı daha önce Omicron varyantı olarak tanımlanmış varyantın yeni mutasyonlar ile karşımıza çıkan bir türüdür. İlk kez Temmuz 2023 döneminde Danimarka’da gözlenen bu varyant kısa sürede ABD, İsrail, Güney Afrika ve İngiltere’de de saptanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü 01 Eylül 2023 tarihli haftalık COVID-19 bülteninde 31 Temmuz-27 Ağustos 2023 arasındaki 28 günlük dönemde 1.4 milyon yeni COVID-19 olgusu ile 1800 ölüm olgusunun bildirildiğini açıklamaktadır. Bu oranlar son bir ayda hastalanan sayısında %38’lik bir artışa, ölüm sayısında %50’lik bir düşüşe işaret etmektedir. Yoğun bakım yatış oranlarını DSÖ’ne bildiren az sayıdaki ülkenin verileri hastaneye yatış oranlarında %40’lık bir artışa işaret ederken yoğun bakım gereksiniminin %33’lük bir azalmayı göstermektedir. Yani veriler vaka sayısındaki artış oranında yoğun bakım gereksinimi ve ölüm olmadığına işaret etmektedir. Pirola varyantında tespit edilen çok sayıda mutasyon nedeniyle virüsün bulaştırıcılığın artacağı öngörülmektedir. Amrikan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) Pirola varyantının daha önce COVID-19 geçirmiş ya da aşılanmış kişileri enfekte etme kapasitesinin olabileceğine dikkat çekmektedir. Mevcut veriler kesin sonuçlar açıklamak için yeterli değildir. Ancak eldeki tablo ışığında önümüzdeki dönemde COVID-19 vakalarının artacağı tahmin edilebilir. Bağışıklık sistemi yetersiz olan, kronik solunum yolu hastalıkları bulunan, ileri yaşlı bireyler gibi risk altında olan kişilerde hastane yatışı ya da yoğun bakım gereksiniminde artış beklenebilir. Önümüzdeki günlerde mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarında da artış olması muhtemeldir. Bu nedenle başta risk altındaki kişiler olmak üzere bireysel önlemlerin alınması önemli ve gereklidir. Toplu taşım araçları gibi fiziksel mesafenin ayarlanamadığı toplu yaşam alanlarında maske kullanılması önerilir.

Şu anda dünyada genel olarak yapılan test sayısında bir azalma bulunması gerçek ve kesin verilere ulaşmayı zorlaştırmaktadır.

Ülkemizde solunum yolu enfeksiyonları bulunan bireylerin mevsimsel enfeksiyon etkenleri ile birlikte SARS-CoV- açısından araştırılması, testlerin yaygınlaştırılması, COVID-19 saptanan olguların varyant analizlerinin yapılması, ülkemizde dolaşımda bulunan varyantların hızlıca tespiti açısından atık sularda virüs analizlerinin yapılması düşünülmelidir. 

Aşılama oranlarının nispeten yüksek olması nedeniyle pandeminin ilk günlerindeki gibi bir kapanma öngörülmemekle birlikte maske-mesafe-temizlik önlemlerine titizlikle uyulması sağlanmalıdır.

Aşılama programlarında değişiklik yapılıp yapılmaması gerektiği, yeni aşılara ihtiyaç olup olmayacağı bilimsel veriler toplandığında tekrar değerlendirilmesi gereken bir konudur.

Bu haber 598 kez okunmuştur.