İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Akbelen’e Dokunma

25.07.2023
İzmir Tabip Odası’nında içerisinde yer aldığı  İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 24 Temmuz 2023 tarihinde Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde Milas'taki Akbelen Ormanı'nda ağaçların kesilmesine karşı bir basın açıklamasını yaptı. 

Basın açıklaması metnini TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Helil Kınay okudu. Helil Kınay “Ülkenin yer altı ve yerüstü kaynaklarını emperyalist tekellere peşkeşle kalınmıyor. Aynı zamanda ormanlar yok ediliyor, ekoloji bozuluyor, köylülüğün var oluş nedenleri yaşam alanları yok ediliyor.
Hukukun, adaletin, kamu yararının yok sayıldığı bir ülkede yine sabaha karşı kendi vatandaşına karşı duran devlet eli ile ağaç kesimleri başladı. Ormanını koruyan İkizköylülere Toma ile biber gazı ile müdahale ve gözaltılar yapıldı. Kimden neyi koruyorsunuz? Anayasanın 169. Maddesi ‘bütün ormanların gözetimi devlete aittir’ diyor. Ormanı koruması gerekenler ormanı koruyan köylülere saldırarak aynı zamanda anayasal suç işlemektedir. Bizler madenlerin, aç gözlü şirketlerin ormanlarımızı, tarlalarımızı, köylerimizi, insanlarımızı yuttuğu, tükettiği bir ülke istemiyoruz. Ne yazık ki ülkemizde egemen olan madencilik anlayışı, madenin bulunduğu tüm arazinin harap edildiği, geride ise tümüyle verimsizleştirilmiş ve kirletilmiş bir toprağın bırakıldığı bir anlayışla sürdürülmektedir. Bu anlayış nedeniyle Cerattepe’den Fatsa’ya, Kaz Dağlarından Akbelen’e kadar her yerde verimli ormanlık alanlarımız, tabiat zenginliklerimiz yok edilmektedir. Bu anlayış, sadece madenciliği değil, yaşamı da sürdürülemez hale getirmektedir. Bu madencilik anlayışı, bir üretim faaliyeti değil, bir sömürü faaliyetidir. Madenleri olduğu gibi, doğayı ve halkı da sömürmektedir” dedi.
Bu haber 153 kez okunmuştur.