Seçim Vaatlerini Halka Yük Etmeyin!

20.07.2023

İzmir Tabip Odası’nın da içerisinde yer aldığı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 19 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile son dönemde üst üste gelen zamlar ve vergilere tepki gösterdi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasına İzmir Tabip Odası adına Başkan Prof.Dr. Süleyman Kaynak ve Genel Sekreter Uzm. Dr. F.Yüce Ayhan katıldı. 

Ortak açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Memiş Sarı,  “Türkiye’de ekonomik kriz gittikçe derinleşirken özellikle seçim sonrası gelen zamlar ve vergi yükü vatandaşın belini büktü. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu geçinemez hale gelirken hükümete yönelik protestolar da arttı. Halkın ağır vergi yükü ve zamlar altında eziliyor. ‘Zamlar, Vergiler Geri Alınsın, Seçim Ekonomisinin Bedelini AKP Ödesin. Siyasal iktidar seçimden önce verdiği sözleri yerine getirmemek için her türlü hileye başvurmakta üstelik söz konusu hileler ile alabildiğine sınırladığı maliyeti de başta KDV ve MTV olmak üzere vergilerin, harçların fahiş oranlarda artırılması yolu ile seçim vaatlerinin yükünü işçi emekçi yoksul halka yıkmaktadır. Memur ve emekliye vaat edilen zamlar kök maaş uygulaması ve TÜİK’in sahte enflasyon rakamları ile yok edilirken, akaryakıta gelen ÖTV zamları ile çiftçi batma noktasına geldi. Kemalpaşa köylüsü para etmeyen kirazını dökmek zorunda kalırken, nakliyeci kamyoncular kontak kapatıyor, küçük esnaf ağır vergiler, kredi borçları ve artan zorunlu giderler nedeniyle hızla batıyor.  Gerçek işsizlik katlanarak büyümeye devam ediyor.  Emekliye yapılan yüzde 25 zam kök maaşa getirilerek milyonlarca emekli açlığa mahkum ediliyor.  İşçi ve memurlara yapılan sözde zamlar zaten yüzde 20’lik Gelir Vergisi dilimi nedeniyle daha cebine girmeden uçup gitmiştir. Ülke toplam çalışanların yüzde 80’i asgari ücret seviyesine düşürülürken, asgari ücret ise artık açlık sınırı olmuştur. Emekçiler ev kirası, kreş zorunlu giderlerini karşılayamaz hale gelmiş, işçisi emekçisi, çiftçisi esnafı kredi ve kredi kartı borçları ile bankaların rehini durumuna düşmüştür.  Asgari ücret temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, vergi dilimi ve ek bütçe karşısında çoktan açlık sınırının altına düşmüş durumdadır” dedi.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, İzmir Emek Demokrasi Güçleri’nin taleplerini ise şöyle sıraladı:

Dolaylı Vergiler (KDV, ÖTV) ve Gelir Vergisinde yapılan fahiş artışlar başta akaryakıt, doğalgaz olmak üzere zamlar acilen geri alınmalıdır.
Deprem Vergisi ve toplanan yardımlar Depremzedelere eşit adil bir şekilde ulaştırılmalıdır.
Vergi alınacaksa bu yıl için 1 trilyon Vergi indirimi yapılan sermaye kesimine servet vergisi getirilmelidir.
Gelir Vergisi yüzde 10’a düşürülerek sabitlenmelidir.
Tüm emekçilere yoksulluk sınırını aşan bir temel ücret verilmelidir
Kök maaş uygulaması derhal kaldırılmalıdır. Seyyanen, ilave vb. hangi ad adı altında olursa olsun tüm ek ödemelerin taban maaşa eklenmelidir.
İnsan onuruna yakışır bir emeklilik için en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.
Küçük esnafın kredi borçları silinmeli, iklim krizi nedeniyle çiftçinin yaşadığı zararı karşılanmalıdır.
Bu Anayasa’ya aykırı TBMM’nde bütçe hukukuna göre düzenlenmeyen hukuksuz ek bütçe derhal geri çekilmelidir.
Tüm halk kesimlerinin karar alma sürecine katıldığı halk için bütçe oluşturulmalıdır. Acilen adil bir vergi düzenine geçilmelidir. Çok kazanandan çok az kazanandan az kazanandan az vergi alınmalıdır.

Bu haber 116 kez okunmuştur.