Dr. Melek Bağçe, 15 Haziran 2023 tarihinden basın açıklamasıyla anıldı.

15.06.2023

Alanya’da boşanma sürecinde olan eşi tarafından katledilen Dr. Melek Bağçe, 15 Haziran 2023 tarihinde İzmir Tabip Odası Konferans Salonunda yapılan basın açıklamasıyla anıldı. 

Basın açıklamasına İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm.Dr. F. Yüce Ayhan, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serkan Şen, Kadın Hekimlik Komisyonundan Uzm.Dr. Mevhibe Tümüklü, Uzm.Dr. Şükriye Kaplan, Dr. Melike Arabacı ve Aile Hekimliği Komisyonundan Dr. Nuri Seha Yüksel katıldı. 

Basın açıklamasını, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm.Dr. F. Yüce Ayhan okudu. Uzm. Dr. F. Yüce Ayhan, “Bu bir ilk değil maalesef ve adeta bir “deja-vu” hali olup bitenler. Kasım 2015’te meslektaşımız Dr. Aynur Dağdemir, birlikte çalıştığı kadın hemşireyi erkek şiddetinden korumaya çalışırken öldürülmüştü. Ocak 2022’de Ebe Ömür Erez, aile sağlığı merkezinde erkek şiddetiyle katledilmişti. Ekim 2022’de aile sağlığı merkezinde çalışan Emine hemşire, işyerinde bir erkek tarafından ateşli silahla vurulmuştu. Nisan 2023’de Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, eski eşi tarafından hastane bahçesinde bıçaklı saldırıya uğramıştı. Birkaç örneğini sıraladığımız bu acı olaylar, tıpkı meslektaşımız Dr. Melek Bağçe cinayetinde olduğu gibi, hem kadına yönelik şiddetin ve hem de hekime/sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin vücut bulduğu olaylar sayacında yerlerini aldı”. dedi.

Kadın Hekimlik Komisyonundan Dr. Mevhibe Tümüklü’nün konuşmaya devam ettiği basın açıklamasında, Dr. Mevhibe Tümüklü, “Dr. Melek Bağçe, Çağlar Boyu Süren Kadına Yönelik Erkek Şiddetiyle Yaşamdan Koparılan Kız Kardeşimizdir. Bizler Biliyoruz ki; kadın cinayetleri politiktir ve bütün kadın cinayetlerinde olduğu gibi kız kardeşimiz Dr. Melek Bağçe’yi yaşamdan koparan fail yalnızca boşanma aşamasında olduğu erkek değil, bu kadın düşmanı politikalardır. Görevi sağlık hizmeti vermek ve yaşatmak olan meslektaşımız, gün ortasında, hiçbir güvenlik önlemi olmayan aile sağlığı merkezinde boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından önce rehin alınmış, sonra da hunharca öldürülmüştür. Sağlıkta Dönüşüm Projesi’yle yaratılan neoliberal sağlık sistemi, yalnızca birinci basamak sağlık hizmetlerini tahrip etmekle kalmamış, aynı zamanda hekimleri ve sağlık çalışanlarını parçalanan ve güvenli olmayan sağlık kurumlarında çalışmaya mahkûm etmiştir. Kışkırtılmış sağlık talepleri, performans baskısı, güvencesiz çalışma, kamudan karşılanmayan koruyucu hizmet paketlerinin yarattığı çaresizlik, emeğin değersizleştirilmesi ve şiddete karşı korunaksız çalışma gibi çok yönlü olumsuz etkenler hekimler ve sağlık emekçileri için tehdit olmaya devam etmektedir. Meslek örgütümüzün ve sendikaların giderek artan sağlıkta şiddetin durdurulması için yaptıkları geniş katılımlı eylem ve etkinlikler, hazırladıkları yasa önerileri siyasal iktidarın kör duvarlarında yankı bulamamakta, sağlık çalışanlarının “Sağlıkta şiddete son” çığlıkları duyulmamaktadır. Sağlığın ve yaşamın korunması için hizmet üretilen ve güvenli olması gereken sağlık kurumları, günümüzde eli silahlı erkek faillerin kolayca girip çıktığı, özellikle kadın sağlık çalışanlarına yönelik tacizden cinayete her tür şiddet eylemini gerçekleştirebildiği ortamlara dönüşmüştür. Yaşamı Savunan Bir Mesleğin Üyeleri Olarak Buradan Bir Kez Daha Haykırıyoruz; Kadına yönelik şiddet ve sağlıkta şiddet sonucu kaybettiğimiz meslektaşlarımızı sağlık çalışanlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Bir kadını daha kaybetmemek için yaşamdan, sağlıktan, özgürlükten yana ve meslekten bir kişi daha eksilmemek için kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. İnsan haklarına ve onuruna yaraşır, şiddete karşı güvenli çalışma ortamlarını talep etmekten ve mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kadın Cinayetleri Ve Sağlıkta Şiddet Sona Ersin!” dedi.

Basın Açıklaması tam metni için tıklayınız…

 

 

Bu haber 211 kez okunmuştur.