Çeşme Projesi ile ilgili Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen ‘hukuka uygun’ kararı basın açıklaması 5 Haziran 2023’de yapıldı.

05.06.2023

Çeşme Projesi ile ilgili Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen ‘hukuka uygun’ kararını bilgilendirme basın açıklaması 5 Haziran 2023 tarihinde İzmir Mimarlık Merkezinde yapıldı. 

Basın açıklamasına, davacı olan TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGECEP, 105 Sivil Vatandaş, Batı Urla Köyleri Çevre Koruma ve Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği, Gücücek Köyü Doğal Yaşamı, Dağa Derneği, Sualtı Araştırmaları Derneği, temsilcilerinin yansıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz ve İzmir Tabip Odası adına İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak katıldı. 

Ortak basın açıklaması metni İzmir Baro Başkanı Av. Sefa Yılmaz tarafından okundu. Sefa Yılmaz, “Maddi ve hukuki koşullar hiç değişmediği halde, Danıştay 6.Dairesi, ‘hukuki belirlilik’, ‘hukuki istikrar’ ve ‘hukuki öngörülebilirlik’ ilkelerini de yok sayarak açıkça hukuka aykırı olan davanın reddi kararı vermiştir. Kararın ikiye karşı üç oyla oyçokluğuyla alındığını da vurgulamak isteriz. Karar gerekçesinde özetle, sınır belirleme kararında ileri sürülen gerekçelerin, daha sonraki işlemler sırasında incelenebileceği, idarenin yönetmelikler gereği hazırladığı gerekçe raporunun yeterli olduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve yanında pek çok kurumun olumsuz görüşünün irdelenip ilişkilendirmeden, bir genel doğru kabulü ile davamızın reddine karar vermiş bulunmaktadır. Söz konusu, ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ doğal sit olarak tespit edilen alanların yapılaşmasına izin verilebileceği göz önüne alındığında, uygulanması halinde davacı nezdinde telafisi güç zararlara yol açabileceği ve dava konusu işlemin hukuka aykırılığının açık olması nedeniyle, yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Her iki karar birlikte değerlendirildiğinde, ülkemizde, bu kadar büyük bir alan için yürütülen işlemlerin, mahkeme kararları ve bilirkişi raporları doğrultusunda, sorumluluk içinde hareket ederek, büyük ölçüde kamu zararının oluşmasına neden olunmaması için durdurulması gerekmektedir” açıklamalarında bulundu. Bunun fırsat olarak görülüp, Yarımada’da telafisi olanaksız zararlara yol açacak oldubittiler yaratılmamalı, temyiz başvurumuz hakkında karar verilene kadar yeni işlem ve eylem yapılmamalıdır” dedi.

Basın açıklamasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kısa bir konuşma yaparak, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a çağrıda bulundu. Başkan Tunç Soyer, “İzmir bu projeyi istemiyor. Kaynaklarımızı iyi kullanarak Kemeraltı'nı dünyanın en iyi açık hava alışveriş merkezi yapabiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği yapmaya hazırız. Çeşme Projesi'nden vazgeçin. Sayın Bakan, İzmir'in sizlerle yapılabilecek çok projesi var” dedi.

 

Bu haber 83 kez okunmuştur.