22-28 Nisan 2023 tarihleri arasında TTB Kahramanmaraş Koordinasyon Birimi’nde görev yapan meslektaşlarımız gözlemlerini paylaştılar.

17.05.2023

İzmir Tabip Odası 22-28 Nisan 2023 tarihleri arasında TTB Kahramanmaraş Koordinasyon Birimi’ne Dr. Behiye Mungan (22-28 Nisan), Dr. Halil Hüseyin Çağatay ( 22-24 Nisan) ve Dr. Aslı Davas’ı (25-27 Nisan) görevlendirmiştir.

Ekip, Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli ile ziyaretlerde bulunmuştur Saptanan öncelikli sorunlar şunlardır;

1. Şehir hastanesinde verilen acil hizmet sunumunun bina  tamamen güvenli hale getirilene kadar durdurulması hem sağlık çalışanlarının güvenliği hem de acil operasyon vb. gerekçelerle ambulansla getirilen ama ameliyathaneler çalışmadığı için yeni bir hastaneye sevk edilme zorunda kalan hastaların yaşamlarını tehlikeye attığı için hemen durdurulmalıdır.

2. Hem depremzede hem görevlendirmeyle hem de yeni atamayla bölgeye gönderilen sağlık çalışanlarının  barınma sorunuyla ilgili acil önlemler alınmalıdır.
a. Hiçbir sağlık çalışanı çadırda hizmet verdiği alanda barınmaya zorlanmamalıdır
b. Orta ve ağır hasarlı evi olanlara acilen konteynır tahsis edilmelidir
c. Kalitesi düşük malzemeyle yapılmış mevcut konteynırlarla bu kışı geçirmek mümkün olmayacaktır. Önümüzdeki kış için prefabrik lojman sağlamak üzere çalışmalara başlanmalıdır.
d. Kiralar hekimlerin dahi ödeyebileceği düzeylerin çok üzerindedir. Üst seviye sınırlaması yapılmalıdır.
e. Rotasyonla görevlendirilen sağlık çalışanları KYK yurtlarında yer bulunamadığı gerekçesiyle İlçe Sağlık Müdürlüklerinde yere serilen yataklarda 15 gün boyunca barınmak zorunda kalmaktadır. Planlamanın iyi yapılarak bu uygulamanın sonlandırılması gerekmektedir.
3. Çadırda sağlık hizmeti verilmesi sonlandırılmalıdır.  Konteynır dağıtımlarında sağlık hizmeti öncelenmelidir.
4. Esnek çalışma koruyucu hizmetler sunumunda en önemli engellerden biridir. Ama barınma ve depremzede sağlık çalışanlarının parçalanmış aileleri nedeniyle tek seçenek gibi durmaktadır. Acilen Bölgede çalışmayı teşvik edecek düzeyde sağlık çalışanlarına yüksek maaş sağlanması ve barınma sağlanarak normal mesaiye geçilmesi teşvik edilmelidir.
5. Bağışıklama, gebe, bebek izlemi, doğum kontrolüyle ilgili hizmetlerde hedef nüfus tespiti yetersizdir. Hizmetler sağlık çalışanlarının insanüstü gayretiyle sürdürülmeye çalışılmakta ama özellikle dezavantajlı grupların erişimiyle ilgili ciddi erişim sorunları vardır.
6. Bölgede nüfus çok hareketlidir. Koruyucu hizmetler için hedef nüfus belirlenmesi ve takibi için hızla bir mobil uygulama geliştirilmeli özellikle bağışıklama hizmetleri için kaçırılmış fırsata olanak tanınmalıdır.
7. Bölgede bir ay boyunca sadece tek bir sağlık merkezinde kondom bulunduğu doğum kontrol yöntemlerine erişimin neredeyse hiç olmadığı belirlenmiştir. Üreme ve cinsel sağlık hizmetlerinin en kısa sürede sunulmaya başlanması gerekmektedir.

Bu haber 87 kez okunmuştur.