Sunum ve Fotoğraf Sergisi: ‘Ölüm Yolunda Barış İçin Yürüyenler’ 3 Mayıs 2023’te gerçekleştirildi.

04.05.2023
BM Srebrenitsa’da Boşnakların silahsızlanmalarını istediler. Boşnak halkına verdikleri söz gereği halkın güvenliği sağlanacaktı. Bu söz Boşnak halkını umutlandırmış olsa da bu umut kısa sürdü. Verilen sözler tutulmadı. Kamplarda kendi hayatlarından endişe duyan ve sayıları 15 bini bulan kadın, çocuk ve yetişkin erkek Tuzla'ya ulaşabilmek için ormana yöneldiler. 3 gün 3 gece sürecek olan bu " Ölüm Yürüyüşü"n den çok az Boşnak erkek sağ kurtulabildi. Put Smrt/ Ölüm yolu ; 14 yaş ve üzeri binlerce Boşnak erkeğin her adımda sönen bir umut ışığı için yürümeğe çalıştıkları bir güzergahtı. Marš Mira / Barış yürüyüşü hayatlarını kaybedenleri anmak ve unutmamak adına, bu güzergahın tersine gidilen, o insanların bir nevi geri dönüşünü temsil eden yürüyüş ve manifestodur.

Ayşegül Çetinkalp ve Aylin Telef bu yürüyüşe katılmış, çektikleri fotoğrafları 3 Mayıs-3 Haziran 2023 tarihleri arasında İzmir Tabip Odası Prof. Dr. Orhan Süren Konferans Salonunda sergileyeceklerdir.

3 Mayıs 2023 tarihinde İzmir Tabip Odası Konferans Salonunda yapılan Sunum ve Serginin açılışı konuşması İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm.Dr. F. Yüce Ayhan tarafından yapıldı. Uzm. Dr. F. Yüce Ayhan, yaptığı konuşmada, “Srebrenitza katliamı, 1991-1995 Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp Ordusunun Bosnadaki Srebrenitsa ya karşı giriştiği Krivaya 95 harekatı esnasında temmuz 1995 te yaşanan ve enaz 8372 Bosnalının öldürülmesi faciasıdır. Burada kadınlar ve çocukların da bulunduğu çok vahşet dolu bir katliamdır. Bu aslında Ratko Miladiç komutasındaki Sırp birliklerinin bir soykırım uygulamasıdır. Bu katliam, 2. Dünya savaşından bu yana Avrupada gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupadaki hukuki anlamda kanıtlanmış bulunan bir soykırım harekatıdır. Bu yaşanan acılar bir daha umalım ki dünyanın hiçbir yerinde yaşanmasın. Bu katliamda hayatını kaybedenler için çok üzgünüz ve tüm dünyanın barışçıl güçlerine başsağlığı diliyorum. Bu büyük acıyı tekrarlanmaması için unutmamak için, bugün burada hep birlikteyiz. Çok değerli arkadaşlarımız Ayşegül Çetinkalp-Aylin Telef Bu yürüyüşte yer almamız aynı amaç ve ulvi duydu içindir. Yaşanılanları gelecek nesile aktarmak ve unutturmamak adına çektiğimiz fotoğrafları sizlerle paylaşmak istedik. Diyorlar. Kendilerine, bu çok kötü günlerin unutulmamasına çalıştıkları ve tekrar etmemesi umudunu güçlendirdikleri için, verdikleri emek ve çabalar için teşekkür ederiz.” dedi. Uzm.Dr. F. Yüce Ayhan daha sonra Ayşegül Çetinkalp ve Aylin Telef’in özgeçmişleri hakkında kısa bilgiler verdi.

İlk olarak Serginin daha kapsamlı fotoğraflardan oluşturulan ve o günlerin video görüntülerinin olduğu sunum izleyenlerle paylaşıldı. 

Ayşegül Çetinkalp ve Aylin Telef, Marš Mira / Barış yürüyüşünde gördükleri ve çektikleri fotoğraflardan bahsetti. 3 gün süren ve Ölüm yürüyüş güzergahının tersine gidilen yolda yaşadıklarını anlatan sanatçılar daha sonra sergilenen resimler hakkında bilgiler verdi.

Bu anlamlı sergiyi İzmir Tabip Odası’nda meslektaşlarımızla buluşturan Ayşegül Çetinkalp ve Aylin Telef’e İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından teşekkür dilekleri iletildi.
Bu haber 131 kez okunmuştur.