Danıştay, Aile Hekimlerine Destek Ödemesi Yapılmasını İhtar Puanı Almama Koşuluna Bağlayan Yönetmeliğin Yürütmesini Durdurdu

27.04.2023
25.08.2022 tarih ve 31934 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile aile hekimlerine tavan ücretin %42’si oranında bir “destek ödemesi” yapılacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır. 

Aile hekimlerinin ücretlerinde “iyileştirme” olarak kamuoyuna aktarılan bu düzenlemede,  destek ödemesinden yararlanma koşulu olarak “herhangi bir puanı almamış olmak” koşulu getirilmiştir. İhtar puanı alan aile hekimlerine, ihtar puanının miktarına göre 1 ay ile 3 ay arasında destek ödemesi yapılmayacağı yönetmelikte düzenlenmiştir. 

Bu düzenlemelerin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı değerlendirmesini TTB ve Tabip Odaları olarak uzun süredir vurgulamaktayız. Nitekim, Türk Tabipleri Birliği tarafından, bu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay nezdinde dava açılmıştır.

Danıştay 2. Dairesi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, Anayasa Mahkemesi’nin E.2022/43 E. K.2022/81 sayılı kararına ve Danıştay 2. Dairesi’nin 2021/17470 E. sayılı kararına atıf yapılarak dava konusu yönetmelik maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Danıştay kararında, aile hekimlerinin sözleşmelerinin feshinin yönetmelikle düzenleneceğine dair kanun maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği; aile hekimlerine verilecek ihtar puanlarına ilişkin İhtar Puanı Cetveli’nin Danıştay 2. Dairesi kararı ile yürütmesinin durdurulduğu; Anayasa Mahkemesi ve Danıştay 2. Dairesi kararı karşısında, destek ödemesi yapılmasının ihtar puanı almamış olmak koşuluna bağlayan 25.08.2022 tarihli yönetmelik değişikliğinin hukuka aykırı değerlendirmesi yer almıştır.  

Danıştay, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin 18. Maddesinin 2. fıkrasının (a) bendine eklenen (11) nolu alt bendinin 2.cümlesinde yer alan “bu Yönetmeliğin eki (EK-3 AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA UYGULANACAK İHTAR PUANI CETVELİ)’ne istinaden, herhangi bir ihtar puanı almamış olan” ibaresinin ve aynı alt bendin “Ancak bu ödeme 1-10 arası ihtar puanı alanlara bir ay, 11-20 arası ihtar puanı alanlara iki ay, 21 ve üzeri ihtar puanı alanlara ise üç ay süre ile yapılmaz.” şeklindeki 3. Cümlesinin YÜRÜTMESİNİ DURDURMUŞTUR.

Anayasa’nın 138.maddesi ve İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28.maddesi uyarınca, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüklerinin, Danıştay kararı doğrultusunda ivedilikle işlem tesis etmesi ve ortaya çıkan mağduriyetleri gidermesi gerekmektedir. İzmir Tabip Odası olarak, Danıştay kararının gereğinin yerine getirilmesi için İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne bir yazı gönderilmiştir. 

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız. 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Karar için tıklayınız
Bu haber 344 kez okunmuştur.