Kahramanmaraş TTB Koordinasyon Merkezi’nde çalışmakta olan gönüllü arkadaşlarımız 20 Nisan’da meydana gelen hortum sonrası gözlemlerini aktardılar

21.04.2023

20 Nisan 2023’te meydana gelen hortum sonrasında bölge halkının ve sağlık çalışanlarının gereksinimlerini saptamak ve tıbbi ve psikososyal destek ile ilgili plan yapmak üzere 21 Nisan 2023 09.30’da Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Psikiyatri Derneği adına Pazarcık ilçesi ziyaret edildi.  Önce Hacı Bektaş Kültür evi ve Cemevi bölgesine gidildi. Orada bulunan kişilerle konuşularak hortumun bölgeyi nasıl etkilediği öğrenildi. Hortumun cemevinin çatısını uçurduğu ve yolun karşısına savurduğu görüldü. Şu anda cemevi tek katlı bir prefabrikte hizmet veriyor. Cemevinin yanındaki bir konteynerin 10 metre kadar öne savrularak parçalandığı görüldü. Cemevinin yanındaki konteynerin su deposu olan varilin 100 metre ileriye uçtuğu, bir kişinin üzerine çarparak sürüklediği öğrenildi. Hortumun insanların ayaklarını yerden keserek ileriye savurduğu ve düşerek yaralanmalarına sebep olduğu öğrenildi.

Hortumun Pazar ilçesinin Kahramanmaraş girişinden, ilçenin güneyinden başlayarak, güney yönünden yeni Devlet hastanesine kadar ilerlediği öğrenildi. İlçe ziyaret edildiğinde Hacı Bektaş Kültür Derneği kapalı idi ancak başkanın iletişim bilgileri alındı. Kaybedilen kişilerin aileleri ve yaralıların gereksinimleri ile ilgili ilerleyen günlerde bilgi alınması planlandı. Ardından Devlet Hastanesi ziyaret edildi. Acil Polikliniğindeki hekimlerle ve diğer sağlık çalışanları ile görüşülerek bilgi alındı. Alınan bilgiye göre bir kişinin hastanede vefat ettiği, Kahramanmaraş’a sevk edilen yaralılardan iki kişinin ise Kahramanmaraş merkezde vefat ettiği öğrenildi. Pazarcık Devlet Hastanesi’nde izlenen yaralı kalmadığı bilgisi alındı.  Sağlık çalışanları ile Türkiye Psikiyatri Derneği’nin Sağlık Çalışanları için oluşturduğu Ruhsal Destek Hattı ile ilgili bilgi verildi (depremdayanisma.psikiyatri.org.tr)

 

Doç.Dr.Tanzer Korkmaz
Doç. Dr. İrem Yıldız
Dr. Nihat Şahbaz
Bu haber 91 kez okunmuştur.