1 Nisan Covid-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Sağlık Çalışanları Anma Günü, Saygı Duruşu ve Basın Açıklaması 1 Nisan 2023 tarihinde yapıldı.

31.03.2023

1 Nisan Covid-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Sağlık Çalışanları Anma Günü, Saygı Duruşu ve Basın Açıklaması 1 Nisan 2023 tarihinde Bostanlı Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtında yapıldı.

Açıklamaya İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Genel Sekreter Uzm.Dr. Ceylan Özkan, Yönetim Kurulu Üyeleri Uzm. Dr. F. Yüce Ayhan ve Uzm. Dr. Behiye Munğan, İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve meslektaşlarımız katıldı. 

Genel Sekreter Uzm. Dr. Ceylan Özkan Anma Günü etkinliği dolayısıyla, TTB’nin yayınladığı metni katılanlarla paylaştı. Uzm. Dr. Ceylan Özkan, “Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisinin başlangıcının üzerinden üç sene geçti. Ülkemiz, dünyada COVID-19 pandemisinden en çok zarar gören ülkeler arasında. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de üç senede COVID-19 nedenli 100 binin üzerinde ölüm kaydedildi. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) fazladan ölüm tespitlerine göre ise; gerçek ölüm sayısının, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığının üç katından fazla olduğunu biliyoruz. Hayatta kalan milyonların yaşamı da hastalık ve ekonomik kriz başta olmak üzere derinleşen çoklu kriz ortamı nedeniyle daha çekilmez hale geldi. Son üç senede COVID-19 pandemisinin yanında ekonomik kriz, sel, deprem gibi olaylar da özellikle yoksullar için insan eliyle gerçekleştirilen ve önlenebilir felaketlere dönüşerek ciddi yıkımlara neden oldu. Pandemi nedeniyle Türkiye’de ilk kaybettiğimiz meslektaşımızın ölüm günü olan 1 Nisan; TTB 72. Büyük Kongresi’nde karar alınarak “COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” ilan edildi. Aktif görev yapmaktayken COVID-19 pandemisi nedeniyle yitirdiğimiz 176’sı hekim, 513 sağlık emekçisini ve 6 Şubat depremleri nedeniyle yitirdiğimiz 103’ü hekim, 449 sağlık emekçisini saygıyla anıyoruz. Üç senedir COVID-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmedi. Pandemi dönemi ve sonrası için yıpranma payımız yeterli seviyeye çıkarılmadı. Çalışma koşullarımız sağlıklı yaşayabileceğimiz hale getirilmedi. Çalışırken sağlıkta şiddetle, emekliyken yoksullukla boğuşuyoruz. Deprem bölgesinde çalışanlarımızın barınma gibi en temel sorunu bile çözülmedi. Bu sorunlarımız devam ediyorken hangi koşulda ne şekilde meslekten men edileceğimizin tartışmaya açılmasını saygısızlık olarak görüyoruz. Her zaman, her yerde söylediğimiz sorunlarımıza çözüm olabilecek yasa teklifleri talep ediyoruz. Yaşatmak için yaşamak ve sağlıklı olmak istiyoruz! Emek Bizim, Söz Bizim! dedi.

Tam Metin için tıklayınız…

Açıklama İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak tarafından okundu. Prof. Dr. Süleyman Kaynak yaptığı açıklamada, “Dünyamız, geçtiğimiz yıllarda, belki de insanlık tarihinin en önemli pandemisine , enfeksiyon salgınına maruz kaldı ve yaklaşık 3 yıla yakın bir süredir. Covid- 19 ve benzeri viral salgınların etkisi altında bir dönem geçirdik . Bu çok vahim dönemde, tüm dünyada 684 milyon olgu ve 6.8 milyon can kaybı oldu . Nerdeyse, dünyada her 10 kişiden birisi bu hastalığı geçirdi ve her bin kişiden birisi de hayatını kaybetti. Ülkemizde ise 17 milyonu aşkın insanımız hastalandı ve 101.492 canımızı yitirdik. Ülkenin genelinde var olan eşitsizlikler, genel yoksullaşmanın getirdiği sağlık sorunlarının üzerine pandemi , daha ciddi bir kırılganlık yarattı. Neo-liberal kapitalizmin ve 20 yıldır uygulanan sağlıkta dönüşüm karabasanının zayıflattığı sağlık sistemi , bu pandemiyi , bilimsel ölçeklerde ve birinci basamakta , salgın biliminin kurallarına göre değil , üçüncü basamak sağlık tesislerinde karşılamayı hedefleyerek büyük bir kaosun doğmasına yol açtı .  Maske dağıtımından , aşı dağıtımına kadar ki yönetim zaafları ,  eşitsizlik, yetersizlik , ülkemizde , bu salgının giderek büyüyen bir felaket haline dönmesine yol açtı . Sadece pandeminin birinci basamakta karşılanması yerine hastanelerde karşılanması stratejisi bile salgının  toplumsal düzeydeki bulaşın engellenememesi sonucunu ortaya çıkardı ve bunun bedelini de sağlık çalışanları canları ile ödedi. Gerçekten de Covid enfeksiyonlarının %10’luk bir kısmını sağlık çalışanları oluşturdu. Bu salgınla fedakarca mücadele eden sağlık çalışanlarından dünyada yaklaşık 180 .000 kayıp oldu ve ülkemizde de 557 sağlık çalışanını kaybettik. Bu kayıpların 280’i ise hekim ve diş hekimi idi.  Türk Tabipleri Birliği, Covid pandemisi sürecinde yaşamını yitiren hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız anısına , bu  anının her zaman hatırlanması için ; Prof.Dr. Cemil Taşcıoğlu’nun Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği  1 nisan gününü   “Covid-19 nedeniyle kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını anma günü “ olarak kabul edilmiştir. Bu yolda hayatını kaybeden meslektaşlarımız ve sağlık çalışanlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliriz.” dedi.

Basın Açıklaması metni için tıklayınız…

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise bir konuşma yaparak, “Pandemi de çok zor günleri birlikte yaşadık. Birçok sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Covid’in meslek hastalığı olması için mücadelelerde bulunduk ama kabul görmedi. Konuşmalarda ifade edildiği gibi duyarsızlık hala devam ediyor. Bunlarla kararlı mücadele etmeye devam edeceğiz. Yıllardır çatısı olmakta onur duyduğum, üyesi olmaktan onur duyduğum ve biraz önce metinleri okunan bildirilerinin altına tereddütsüz imzamı atacağım, TTB’nin ve İzmir Tabip Odası’nın varlığının çok çok önemli olduğunu düşünüyorum. Burada emek harcayan, zaman ayıran, katkı koyan tüm meslektaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum, hepiniz iyi varsınız” dedi.

 

Bu haber 181 kez okunmuştur.