TBMM’ne sunulan ve sağlık alanında düzenlemeler yapan torba kanun teklifi basın açıklaması 29.03.2023 tarihinde yapıldı.

29.03.2023
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu TBMM’ne sunulan ve sağlık alanında düzenlemeler yapan torba kanun teklifi dolasıyla 29 Mart 2023 tarihinde bir basın toplantısı yaptı. 

Basın Açıklamasına, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Genel Sekreter Uzm. Dr. Ceylan Özkan, Yönetim Kurulu Üyeleri Uzm. Dr. Yüce Ayhan ve Dr. Serkan Şen katıldı.

Basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak okudu. Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Seçim öncesi apar topar Meclise sunulan Torba kanun teklifi derhal çekilmelidir. Hekimler Torba’ya sığdırılamaz. Çerçevesi net olmayan, akıl ve bilim süzgecinden geçirilmeden, hekimlik mesleği hakkında pek bir fikir sahibi olmayan kişilerce hazırlandığı anlaşılan, pek çok cümlesinin ne anlatmak istediği anlaşılmaz düzenlemelerle hekimlik mesleğine çok ağır darbeler vuracak bu taslağın hekimlik mesleğini yapılmaz hale getireceği aşikardır.  Hekimlik mesleğinin eğitim süreçlerinin bakanlık bünyesine alınmasının, tıp eğitimi gibi evrensel bir uygulamanın, siyasi erk temsilcisi olan bakanlık yetkisine bırakılmasının bilimsel gelişme ve paylaşımı olumsuz etkileyebilecektir. Akademik ve bilimsel bir otokontrolün, siyasi erk dışında kurulmuş olmasının, bilimsel gelişme ve objektiflik açısından büyük değeri olduğu kanısındayız. Birçok yönüyle sorunlar içeren, akıl ve bilim ile açıklanması mümkün olmayan, hekim kamuoyunun büyük tepkisini çeken düzenlemelerin derhal geri çekilmesini talep ediyoruz. Meslek icrası sırasında sağlığın kısa süreli veya geçici bozulmasına yol açmak, ağır engelliliğe veya ölüme neden olmaksızın’ şeklinde tanımlanan eylemler, hekimlerin meslekten men edilmesi gerekçesi olarak sunulmaktadır. Bu cümleden anlaşıldığı kadarı ile, bırakınız hekimlik mesleğinin temel karakterini bilmek, en basitinden bir hastalık nedeniyle bir hastanede hasta olarak bile yatmamış, bu konuda bu derece bilgisiz kişilerce kaleme alındığı aşikardır. Bu düzenlemenin hekimlik mesleğinin yapılabilirliğini artık mümkün olmaktan çıkaracaktır ve defansif hekimlik eğilimini çok artıracaktır.  Kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin yetki alanında olan görevlerin sağlık meslekleri kuruluna devredilmesi kabul edilemez. Meslek örgütlerinin varoluş gerekçelerinden olan, Anayasa ve kanun ile meslek örgütüne verilmiş olan yetkilerin Sağlık Bakanlığı bünyesindeki bir kurula devredilmesi Anayasa’ya ve hukuka aykırıdır. Aile hekimlerinin çalışma hakkının, idarenin takdir hakkına bırakılması kabul edilemez. Kanun teklifi ile aile hekimlerinin sözleşmesinin yenilenmemesi konusunda Bakanlığa sınırsız takdir hakkı verilmesi kabul edilemez. Aile hekimlerini, idarecilerin inisiyatifinde, iş güvencesi olmayan koşullarda, ucu açık kriterlerle çalışmaya mahkûm edecek teklifin geri çekilmesini, Anayasa Mahkemesi kararında yer verilen gerekçelere uygun düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz.” dedi.

Basın Açıklaması Metni için tıklayınız…

 

 

Bu haber 146 kez okunmuştur.