22 Mart Dünya Su Günü Basın Açıklaması 22 Mart 2023 tarihinde yapıldı.

23.03.2023

22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, Ege Kent Konseyleri Birliği, İzmir Kent Konseyleri Birliği, Konak Kent Konseyi,  DİSK, KESK, İzmir Yaşam Alanları, EGEÇEP tarafından ortak basın açıklaması yapıldı.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada İzmir Tabip Odası adına bir konuşma yapan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. F. Yüce Ayhan, “Yaşadığımız deprem felaketi sonrasında suyun değerini bir kez daha gördük. Deprem bölgesinde temiz içme ve kullanma suyunun eksikliği bölgede bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kolaylaştırmıştır." dedi.

Ortak basın açıklaması, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu tarafından okundu. Basın açıklamasında, "Dünyada ve Türkiye’de su kalitesinin düştü. Bölgemizde de durum ülke genelinden farklı değil. Bugün bölgemizin en önemli su havzaları olan Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Kuzey Ege Havzalarında su kalitesi değerleri 4. Kalite olarak tanımlanan en kötü durumda. İzmir’in içme suyunun yüzde 40’ını sağlayan Tahtalı ile Gördes su havzalarındaki kirlenme baskısının arttığını ifade eden Mumcu, İzmir Kentinin gelecekteki su ihtiyacını karşılamak üzere planlanan 250-300 bin kişiye temiz su sağlayabilecek kapasitede ve kent merkezine 25 km mesafesindeki Çamlı Baraj Havzası Efemçukuru altın madenine kurban edilmişken, madenin yarattığı ve yaratacağı çevresel risklere karşı kent halkı savunmasız. Kentin su varlığını korumak adına yıllardır sürdürülen mücadelede, pek çok kazanım elde edilse de altın şirketi kapasitesini 2,5 kat artırarak çalışmaya, yaşamsal öneme sahip su kaynaklarımızda yeni tehditler eklemeye, bizler de mücadeleye devam ediyoruz. Bizler yaşamsal sorumluluğumuzun ağırlığı ve örgütlü mücadele bilinci ile suyun en temel yaşam hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, suyun özelleştirilmesi, metalaştırılması, ticarileşmesine hayır diyoruz. İzmir’in su varlıklarını, sağlıklı suya erişim hakkını koruma bilinci ve kararlılığı ile Efemçukuru altın ve Gördes’teki nikel madenlerine hayır diyoruz. Çamlı Barajı yapılsın, suyumuz korunsun diyoruz. Gördes’te Sülfürik Asit Fabrikasına hayır diyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bu haber 128 kez okunmuştur.