İzmir Deprem Koordinasyonu tarafından deprem felaketinde yaşamını kaybedenler için Gündoğdu Meydanı’nda anma düzenlendi.

17.03.2023

İzmir Tabip Odası’nın da bileşenlerinden olduğu İzmir Deprem Koordinasyonu’nun çağrısıyla, depremlerde yaşamını yitirenler için 6 Mart'tan bu yana yapılan nöbetler Gündoğdu Meydanı’nda yapılan anma etkinliği ile sona erdi.   Anma etkinliğine, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu adına Genel Sekreter Uzm. Dr. Ceylan Özkan ve İzmir Tabip Odası üyeleri katıldı.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helin İnay Kınay bir konuşma yaparak “Hesap sormaya devam edeceğiz. Sorumluların peşini bırakmadan yeni bir yaşamı birlikte kuracağız. Sessiz çığlığımızın son günü. Bu süreçte 6-16 Mart boyunca birlikte hareket ettik. Etmeye de devam edeceğiz” dedi.

İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, “Depremin 40. günündeyiz; bir gün önce yaşanan sel felaketinin içler acısı sonucunu yaşadık. O enkazın altındaki uzatılan elleri, yürekleri birilerinin görmesi gerekiyordu. O uzatılan elleri devlet görmedi. O elleri bizler tutmaya çalıştık. Maden facialarına fıtrat diyenler, depreme kader diyenler, sel felaketine sessiz kaldılar. Bunun sebebi de suçlu olmaları. Bu suçların hesabını verecekler. Diyorlar ya not aldık, evet not alsınlar. Çünkü biz adaletten, bağımsız yargıdan, istismar edilen kadınlardan, çocuklardan, ezilen yurttaşlardan yanayız. Hepsinden hesabını soracağız” diye konuştu.

Daha sonra söz alan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm.Dr. Ceylan Özkan, “İzmir Tabip Odası olarak 6 Şubat Kahramanmaraş ve 20 Şubat Hatay depremlerinde hayatını kaybetmiş olan yüzü aşkın hekim, altı yüzü aşkın sağlık çalışanının ve  onbinlerce yurttaşımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Yaşadığımız bu felaketler depreme karşı dayanıklı sağlık tesislerinin , olağandışı durumların , afetlerin özellikle erken evresinde ne denli büyük önem taşıdığını bir kez daha gösterdi. Bu nedenle , aile sağlığı merkezlerinin, kamu hastanelerinin, üniversite hastanelerine ve özel sağlık  kurumlarına  ait binaların ,yapım tarihleri de göz önüne alınarak, depreme dayanıklılık açısından taramalarının yapılması ve elde edilen sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz. Depreme dayanıklı olmadığı saptanan ya da yıkılma riskli bulunan sağlık tesislerinin kullanım dışı bırakılması, gerekenlerin uygun ise güçlendirme çalışmalarına ivedilikle başlanılması ,tüm hekimler ve sağlık çalışanları, hastalar ve hasta yakınları gibi geniş toplum kesimleri açısından hayati önem taşımaktadır. Depremler önlenemese de , yıkımların önlenebileceği bilinciyle kamusal ve toplumcu yeni bir sağlık sistemini kurmayı hedefleyen çalışmalarımıza, yıllardır yaptığımız gibi, halkın sağlığını korumak için emek veren tüm meslek odaları, sendikalar , dernekler ve sivil toplum örgütleriyle dayanışmamızı güçlendirerek devam edeceğimizi bildiriyor, hepinizi saygı, sevgi ve dayanışmayla selamlıyoruz.” dedi.

Açıklamaların ardından mumlar yakıldı ve denize yaşamını yitirenler anısına çiçek bırakıldı.

Bu haber 103 kez okunmuştur.