İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Uğur Mumcu’yu andı.

24.01.2023

Gazateci Yazar Uğur Mumcu’nun aramızdan ayrılışının 30. yıldönümünde nedeniyle İzmir Tabip Odası’nında bileşeni olduğu İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri 24 Ocak 2023 tarihinde Havagazı Fabrikası İzmir Gazateciler Cemiyeti binası önünde bir basın açıklaması yaptı.

Basın Açıklamasına İzmir Tabip Odası adına Başkan Prof. Dr. Süleyman Kaynak ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri katıldı. Prof. Dr. Süleyman Kaynak, yaptığı açıklamada, “Sevgili Uğur Mumcu sadece bir gazeteci değildi, bir bilim insanı idi, bir filozoftu.. Neden bilim insanı idi, hayatını kaybettiği 30 yıllık dönem içinde yıllarca oluşmaması için çaba sarfettiği, savunduğu ilkelere karşı gelişen ve aslında büyük bilgi birikimi ile öngördüğü sorunların hepsi, tek tek önümüze geldi. Siyasal islamı onyıllarca önce analiz eden bir bilim insanı idi, çok güçlü bir sosyal bilimci idi, yeni düşünceleri en anlaşılır şekilde yazan, duyuran bir filozof idi… Siyasal islamın aslında din kisvesi altında , tam bir aldatmaca , tam bir ticari ilişkiler ağı ve rant odaklı tarikatlar bütünü , insanları ekonomik olarak , sosyal olarak , düşünsel ve bedensel olarak köleleştirmeye çalışan, adaletten ve insanlıktan uzak bir mekanizma olduğunu yıllarca anlattı . Ve ne yazık ki biz bunları adım adım yaşayarak gördük… Ama bugün hala ne yazık ki tarikat – siyaset – ticaret üçgeni bu ülkeyi, bu insanları köleleştirmeye, bu toplumu teslim almaya çalışıyor… Sivil toplum örgütleri olarak bu gerçekleri görerek, insanlarımızı ve toplumumuzu uyarmayı ve Uğur Mumcu’nun mirasını ve vasiyetini koruyup canlı tutmayı bir and olarak devam ettiriyoruz. Bu nedenle uygar, laik, demokratik bir ülke için haklıdan yana bu mücadelemiz sevgili Uğur Mumcu’nun meşalesi altında, Büyük Önder Atatürk’ün bayrağı altında devam edecektir. Hep demokrasiden yana, laiklikten yana, uygarlıktan yana ve halktan, haklıdan yana olacağız. Çünkü Uğur Mumcu şöyle söylemişti; Haklıdan yana değil, güçlüden yana olanlar korkak ve kaypak olurlar. Güç merkezi değiştikçe dönerler; fırıldak olurlar. Sevgili Uğur Mumcu, düşündüklerini, yazdıklarını ve bıraktığın mirasını koruyacağız, yaşatacağız ve geliştireceğiz… Sözümüz sözdür… dedi.

Ortak basın açıklamasını İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz okudu. Av. Sefa Yılmaz, Muammer Aksoy ve Hrant Dink gibi yine ülkemiz tarihinin karanlık ocak ayında kaybetttiğimiz bir değerimizi, Türkiye’yi çevreleyen karanlıklar sarmalından çıkarıp toplumu aydınlık yarınlara kavuşturmayı amaçlayan Uğur Mumcu’yu anmak için bir aradayız. 24 Ocak 1993, Türkiye’de araştırmacı gazetecilik anlayışından taviz vermeyip, aynı zamanda hukuk ve demokrasiden yana olmak demenin ne olduğunu bütün Türkiye’ye inat ve ısrarla anlatan araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun; alçakça bir saldırı sonucu katledildiği tarih olarak Türkiye tarihinin kara kaplı suikastlar defterinde yerini almıştır… Bugün Mumcu’nun mirasına sahip çıkmak basın özgürlüğüne, eleştirel ve araştırmacı gazetecilik anlayışının ürettiği toplumsal faydaya, hukuk devletine, laikliğe, barışa ve demokrasiye sahip çıkmaktır. Mumcu’nun mirasına sahip çıkıyor, bütün karanlıkta kalmış suikastlerin yalnızca tetikçilerinin değil o tetikçilerin arkasındaki kirli ilişkilerin de açığa çıkarılmasını, yetki ve iktidarı fiilen kullananlardan talep ediyoruz. dedi.

Katılımcıların kısa konuşmalarının ardından basın açıklaması sona erdi.

 

Bu haber 76 kez okunmuştur.