İzmir'in Çernobil'i Temizlensin Komisyonu'ndan Basın Açıklaması

13.01.2023

Gaziemir’de İzmir’in Çernobil'i olarak bilinen ve yıllar önce kapatılmasına rağmen toprağa gömülen radyoaktif maddeler nedeniyle risk oluşturan eski kurşun fabrikasının yer aldığı alanla ilgili 13 Ocak 2023 tarihinde açıklama yapıldı. 

“İzmir'in Çernobil'i Temizlensin Komisyonu tarafından düzenlenen açıklamaya İzmir Tabip Odası adına Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. F. Yüce Ayhan katıldı. 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, "2007 yılında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından tespit edilmiş, 2012'de basın mensuplarının haberiyle kamuoyunun haberinin olduğu nükleer ve kimyasal atıkların olduğu bir alandan bahsediyoruz. İzmir'in merkezinde kalmış, insanların sağlığını tehdit eden bu bölgenin temizlenmesini istiyoruz. 10 yıllık sürede bunun mücadelesini veriyoruz. Bugün geldiğimiz noktada gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklerin sonucunu alma noktasına geldiğimizi duyduğumuz için mutluyuz. Ancak bu sürecin şeffaf şekilde yürütülmesini istiyoruz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu "Bu bölgedeki nükleer atıkların temizleneceği haberi sevindiricidir. Geç kalınmış ama doğru bir iştir. Başkanımızın da söylediği gibi bu sürecin takipçisi olacağız"dedi.

Basın açıklaması “İzmir'in Çernobil'i Temizlensin” Komisyonu Üyesi, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Eski Başkanı Helil İnay Kınay tarafından okundu. Kınay, "Komisyonun çalışmaları ile yapılan başvurulara rağmen Nükleer Düzenleme Kurumu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gibi yetkili ve görevli kurumlardan hiçbir bilgi alınmadı. Belirsizlik sürerken geçtiğimiz günlerde arazi sahiplerinin bir şirketle anlaştıkları, yakın zamanda temizlik çalışmalarına başlanacağı haberleri yer aldı. Haberlere rağmen hala resmi açıklama yapılmadı. 16 yıldır sorduğumuz soruları tekrarlıyoruz. Atıkların miktarı ve alandaki dağılımına yönelik tespit çalışması yapıldı mı? Temizleme çalışmasına ilişkin hazırlanmış bir proje var mı? Ülkemize girişi yasak olan nükleer atıkların bölgeye nasıl geldiği konusunda çalışma yapıldı mı? Sürecin sorumluları hakkında yürütülen hukuki süreç ve çalışmalar nelerdir? Bölgedeki çalışma hangi kurumlar tarafından yürütülecek? Çalışmalara ilişkin program nedir? Bu projeye ilişkin ÇED süreci yürütülecek mi? 10 Ağustos 2017'de olumlu bulunan ÇED raporuna göre faaliyet yapılacaksa, ona ilişkili yapılan itirazlar dikkate alındı mı? Atıkların ayrıştırılması ve taşınması sırasında ortaya çıkacak kirliliği önleyecek ne gibi tedbirler alınacak? Çalışmaların denetimi kim tarafından yapılacak? Bağımsız bir denetim süreci gerçekleştirilecek mi? Alandaki atıkların çevre ve halk sağlığına yönelik daha fazla tehdit oluşturmaması için temizlik süreci ile ilgili yapılacak çalışmaların hazırlık aşamasından itibaren tamamlanıncaya kadar şeffaf yürütülmesi, bağımsız uzmanlar tarafından denetlenmesi ve kamuoyunun şeffaf ve sağlıklı şekilde bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Alanın temizlenmesinin yanı sıra benzer yasa dışı atık ticaretinin önüne geçilmesi için buradaki radyoaktif atıkların nereden, hangi yasa dışı yollarla ve kimler tarafından getirildiği mutlaka ortaya çıkarılmalıdır. Bunun için adli ve idari soruşturma makamlarının görevlerini yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Tüm İzmir halkı ile sürecin takipçisi olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz." dedi.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. F. Yüce Ayhan da kısa bir konuşma yaparak, “Aslında Sağlık Bakanlığı’nın bu bölge halkına ilişkin sağlık verilerini şeffaf bir biçimde paylaşması gerektiğine inanıyoruz. Biz de halk sağlığı açısından önemli bu konuda, halk sağlığı komisyonumuzla çevre komisyonumuzla, bu mücadelenin içinde olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Açıklamanın ardından alanda bir dakika boyunca siren çalınarak “Duran İnsan” eylemi yapıldı.

Bu haber 143 kez okunmuştur.