7 Ocak 2023 tarihli Yönetmelik Değişiklikleri Bilgi Notu

07.01.2023

 

 

 

7 Ocak 2023 tarihli, 32066 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikler ile Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ile muayenehane hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinde hasta tedavi etmelerini kısıtlayan 6 Ekim 2022 tarihli önceki düzenlemede bazı değişiklikler yapılmıştır.

Önceki düzenlemeye göre bazı esneklikler yapılmış gibi görünse de, serbest meslek uygulamasına yönelik kısıtlama mantığının devam ettiği, muayenehane hekimlerinin özel hastanelerin insiyatifine bırakıldığı görünmektedir. 

7 Ocak 2023 tarihli düzenlemeye göre,  muayenehanesi olan hekimler, 1219 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edilmemek kaydıyla, muayenehanesine müracaat eden hastalarının tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ilgili branşta ruhsatı bulunan özel hastane veya tıp merkezinde yapabilecektir. Önceki düzenlemede yer alan özel hastane veya tıp merkezinde boş kadro olma şartı bu değişiklikte yer almamıştır.

 

Bu düzenlemeye göre, özel hastane veya tıp merkezleri, ilgili branştaki toplam kadro sayısının üçte birini aşmayacak şekilde hekimle sözleşme yapabilecektir.

 

Muayenehanesi olan 60 yaş üstü hekimler, sözleşme yaptığı hastanelerin birinde bu kadro sınırlamasına tabi tutulmayacaktır.

 

Sözleşme imzalanan hastanede muayenehaneden gelen hastaya öngörülen müdahalenin yapılamadığı durumlarda hekimin istediği başka bir hastanede bu işlemin yapılması için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vaka bazlı özel izin verilebilecektir.

 

Muayenehane hekimiyle yapılan sözleşmenin taraflarca imzalanmış nüshası, özel hastane tarafından SKYS’ye eklenecek ve müdürlüğe gönderilecektir. Önceki düzenlemede yer alan, hasta bilgilerinin (MBYS) üzerinden Bakanlıkça belirlenen form ile gönderileceğine ve aydınlatılmış onam formuna ilişkin kurallar bu yönetmelikte de devam etmektedir.

 

 

07 Ocak 2023 tarihinden Önce Muayenehanesi Olan Hekimlerin Durumu

 

Değişikliğe göre, 07 Ocak 2023 tarihinden önce muayenehanesi olan hekimler, sözleşme yapacakları sağlık kuruluşunun birinde hastaların teşhis ve tedavisini yapabilecek ve yukarıda yer verilen kadro sınırlamasından muaf olacaktır.

 

Bu durumda, 07 Ocak 2023 tarihinden önce muayenehanesi olan hekimler ile 07 Ocak 2023 tarihinden sonra muayenehane açacak hekimler arasında bir ayrım oluşturulmuştur.

 

Yeni muayenehane açacak hekimler, hastaların teşhis ve tedavileri için özel hastane veya tıp merkezindeki kadro kısıtlamasına tabi olacaktır. 

 

60 Yaş Üstü Muayenesi Olan Hekimlerin Durumu

 

Yönetmelikte, muayenehanesi olan 60 yaş üstü hekimler, sözleşme yaptığı hastanelerin birinde kadro sınırlamasına tabi tutulmadan hastalarının teşhis ve tedavisini yapabilecektir.

 

60 yaş üstü hekimler için 7 Ocak 2023 tarihinden önce veya sonra muayene açmış olma kriteri yoktur. 7 Ocak 2023 tarihinden sonra muayenehane açan 60 yaş üstü hekimler de kadro kısıtlamasına tabi olmayacak ancak diğer kısıtlamalara tabi olacaktır.

 

 

Genel Değerlendirme

 

Düzenleme, önceki düzenlemeye göre bazı esneklikler sağlamış gibi görünse de, hekimlerin serbest meslek hakkının kısıtlanmasına yönelik mantığın devam ettiği görülmektedir.

 

Hekimlerin, kendi emeğini kendine ait muayenehanesinde değerlendirmesinin önüne geçmek amacıyla hazırlanan bu düzenlemelerin mesleki bağımsızlığımıza zarar verdiği tartışmasızdır.

 

Hekimleri, kamuda veya özelde, işverenlerin insiyatifinde hizmet veren çalışanlar haline getirme projesinin bir parçası olan bu düzenlemelere karşı mücadelemiz devam edecektir.

 

 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Bu haber 1213 kez okunmuştur.