‘Eski Buca Cezaevi Alanında Ranta İzin Vermeyeceğiz!’ basın açıklaması 4 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirildi.

04.01.2023
Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu tarafından düzenlenen “Eski Buca Cezaevi Alanında Ranta İzin Vermeyeceğiz!” konulu basın açıklaması 4 Ocak 2023 tarihinde yıkılan Eski Buca Cezaevi alanında yapıldı. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılan basın açıklamasına TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Disk İzmir temsilciliği, KESK İzmir temsilciliği yanısıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, İlçe Belediye Başkanları, Milletvekilleri, Buca İlçesi Muhtarları, Meslek Odaları temsilcileri, çevre örgütleri temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve yurttaşlar katıldı. 

Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu adına ortak basın açıklaması metnini TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir okudu. Aykut Akdemir, "2019 yılı sayımına göre 510.695 kişi olan nüfusu ile İzmir İlinin en büyük ilçelerinden biri olan Buca İlçesinde yaklaşık 80000 m²’lik bir alanı kapsayan cezaevi alanının boşaltılması fırsatı gerek İlimiz gerekse ilçe için büyük bir avantaja dönüştürülmesi ve kamusal alan kullanımının devam ettirilmesi gerekirken, bu alanın yaklaşık %70’lik kısmının 25.80 metre yükseklikle konut ve ticaret olarak planlandığı tespit edilmiştir. Bölgenin mevcut durumu göz önüne alındığında, bu kararın yapısal yoğunluğu artıracağı ve bunun kent sağlığı açısından büyük bir risk oluşturacağı kaçınılmaz bir gerçektir. İlçedeki yapı yoğunluğu ve bunun getirdiği nüfus yoğunluğu ile birlikte düşünüldüğünde, bu alanın ne olması gerektiği ile ilgili tasarrufun ne olacağı aslında çok net ortadadır. Buca'nın yeni bir yapılaşmaya, yeni bir ticaret alanına ihtiyacı yoktur. Alanın kamusal alan (park, rekreasyon, sosyal ve kültürel alanlar vb.) olarak değerlendirilmesihayati bir gerekliliktir. Halkın ortak yararına açıkça aykırı olan işlemin iptal edilmesi ve sonrasında bu alanın; olası bir afet anında kentlilerin güvenli bir şekilde sığınacağı bir toplanma alanına, beton binaların gölgesinde değil ağaçların gölgesinde nefes alacak rekreasyon alanına, İnsan hakları açısından kabul edilemez olaylara sahne olmuş Buca Cezaevi alanının geçmişiyle ilişki kurularak halkın ortak ihtiyacını karşılayacak yeni bir “Kültürpark Alanına dönüşmesi için İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2022/2696 Esasına kayden açtığımız davaya en kısa sürede müdahil olmaya davet ediyoruz. Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu olarak Buca Nefes Alsın diyerek başlattığımız mücadele, kamusal alanımızı kazanana kadar devam edecektir." dedi.

Basın açıklamasının ardından bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Hiç kimse kamunun elinden alıp burayı ranta açamaz. Açtırmayacağız. Buca Cezaevi İzmir'in sarı öküzü olmayacak. Eğer ki şu an Türkiye'de kamu arazilerine birileri göz diktiyse kimse korkmasın, dirensin! İzmir, Türkiye'ye örnek olacak." dedi.

Daha sonra açıklamaya katılanlar tarafından alan gezilerek zeytin ağaçları dikildi.
Bu haber 104 kez okunmuştur.