Çeşme Talan Projesinin Danıştay yürütmesinin durdurulması kararı sonrası yapılan değerlendirme toplantısı

01.12.2022

Çeşme Talan Projesinin Danıştay İdari Dava Kurulu tarafından yürütmesinin durdurulması kararı sonrası davacılar tarafından yapılan değerlendirme toplantısı 1 Aralık 2022 tarihinde Mimarlar Odası İzmir Şubesi toplantı salonunda yapıldı. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP, Davacı Avukatlar ve Yurttaşlar tarafından düzenlenen açıklamaya, İzmir Tabip Odası adına İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Genel Sekreter Uzm. Dr. Ceylan Özkan ve Yönetim Kurulu üyesi Haldün Öniz ve oda akvisitleri katıldı.

Ortak açıklamayı İzmir Baro Başkanı Av. Safa Yılmaz okudu. Av. Safa Yılmaz, "İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı 12.02.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı. 

Bu karar; Çeşme Yarımadasında mevcut devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanların tümünü, 47 Km kıyı alanını, yarımadanın kuzey ve güneyinde 4.000 hektarı bulan deniz alanlarını ve bu alanlardaki beş adet adayı, 4,293 hektar orman alanını,600 ha. mera alanı, içme suyu koruma havzalarının tamamını, bölgedeki doğal koruma alanlarının yüzde 70 ini, nitelikli tarım alanları ile zeytinlik alanları, kültürel ve arkeolojik miras alanlarını, yarımadada yerleşim alanları dışında kalan alanların tamamını içeren 16.000 Hektarlık (22400 futbol sahası büyüklüğünde) devasa kamu arazisini kapsamaktadır. 

Bu devasa kamu arazisi ve deniz alanları yatırımcılara irtifak hakkı tesisi suretiyle tahsis edilerek  bu alanın tümünde ve adaları da içeren deniz alanlarında halkımızın girişine kapalı imtiyazlı bir azınlığın kullanımına özgülenmiş, girişi denetimli, bağımsız özel bir yetki alanı oluşturulacaktır…. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararında deniz alanlarını da kapsayan bu denli büyük bir alanın gereklilikleri açıklanmadan turizm bölgesi ilan edilmesi hukuka aykırı bulmuştur. 

Bu karar ile; davalı Kültür ve Turizm Bakanlığına da tebliğ edilmiş olup İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 28. Maddesi gereğince Bakanlıkça Çeşme Turizm Bölgesi projesi kapsamında artık hiçbir işlem ve tasarruf da bulunulamayacaktır. Yürütmenin durdurulması kararına rağmen yapılacak her işlem kamu görevlilerinin cezai ve mali sorumluluğunu gerektirecektir. Kurumlarımız kararın gereklerine uyulmasını titizlikle takip ederek ihlal edenler hakkında gerekli hukuki işlemleri başlatıp takip edecektir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun hukuka aykırı bulduğu işlem hakkında Danıştay 6. Dairesi tarafından aynı yönde nihai karar verilmesi beklenmektedir. 

Korunması gereken doğal alanları, korunması gereken su havzalarını, orman alanlarını, deniz alanlarını, kıyıları, kamuya ait devasa alanları kamunun elinden alıp bir azınlığın kullanımına terk edecek bu işlemin hukuka aykırı bulunarak durdurulmuş olması ile kamusal sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımıza ve tüm İzmirlilere armağan olsun." dedi.

Basın açıklaması için tıklayınız…

Daha sonra bir konuşma yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, "Çeşme yarımadası bitkileriyle insanlarıyla çok zengin bir doğa parçasıdır ve şu anda kamunun malı olan kamunun yararına kullanılması gereken bu alanın bazı özel şirketlere devrini öngören bazı kararların kanunla yasayla önlenmesi aşamasındayız. Bunun son derece önemli olduğunu düşünüyoruz ve bu koruma sürecinde emek veren bütün hocalarımız sivil toplum kuruluşlarımız, burada gecesini gündüzüne katan bütün vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum sağolsunlar varolsunlar." dedi.

Kurum temsilcilerinin konuşmalarının ardından basın açıklaması sona erdi.

 

Bu haber 180 kez okunmuştur.