İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Türk Tabipleri Birliği’ne Yönelik Baskılara ve TTB Merkez Konseyi Başkanı’na Yönelik Hukuksuz Uygulamalara Son Verilmelidir!

04.11.2022
İzmir Tabip Odası’nında bileşenlerinden olduğu İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen Türk Tabipleri Birliği’ne Yönelik Baskılara ve TTB Merkez Konseyi Başkanı’na Yönelik Hukuksuz Uygulamalara Son Verilmelidir! basın açıklaması 03 Kasım 2022 tarihinde İzmir Barosu önünde yapıldı.

İzmir Barosu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, KESK İzmir Şubeler Platformu ve Disk Ege Temsilciliğinin temsilcilerinin katıldığı basın açıklaması İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ceylan Özkan tarafından yapıldı. Uzm. Dr. Ceylan Özkan yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta anayasal bir kurum olan meslek örgütümüzün, TTB’nin kimliğine ve saygınlığına yönelik saldırıların yükseldiğine, TTB MK Başkanımız Şebnem Korur Fincancı’nın hukuksuz bir şekilde tutuklandığına tanık olduk.

Basın açıklamamızı demokrasi ve toplumun sağlık hakkı  mücadelesinde her zaman dayanışma içinde olduğumuz İzmir Baro’muz, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, KESK İzmir Şubeler Platformu ve Disk Ege Temsilciliğinin değerli yöneticileri ile birlikte yapıyoruz. Sizlerle TTB MK ve İzmir Tabip Odası olarak bizim de imzacı olduğumuz, Türkiye genelinden 33 Tabip Odası’nın ortak basın bildirisini paylaşmak istiyoruz.

TTB Merkez Konseyi ve metni imzalayan tabip odalarının açıklaması şöyle: 

Türk Tabipleri Birliği’ne Yönelik Baskılara ve TTB Merkez Konseyi Başkanı’na Yönelik Hukuksuz Uygulamalara Son Verilmelidir!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve tabip odaları geçmişinden bugüne hekimlik değerlerinin ve toplumun sağlık hakkının savunucusu olmuştur.

Meslek örgütümüz ve yöneticileri bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi için büyük mücadeleler vermiş, bu nedenle Erdal Atabek ve Nusret Fişek’lerden bugüne dek birçok baskıya maruz kalmıştır. Tüm bu zorlu süreçlerde daima haklı çıkan ve kazanan meslek örgütümüz ve hekimlik değerleri olmuştur.

Bu çerçevede TTB’yi denetim altına alma isteği doğrultusunda TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, demokratik hukuk devleti ilkeleri hiçe sayılarak hukuksuz bir şekilde tutuklanmıştır. Aynı zamanda iktidarın söylem ve eylemlerinden anlaşıldığı kadarıyla bu uygulama üzerinden meslek örgütümüze yönelik antidemokratik müdahaleler gerekçelendirilmeye çalışılmaktadır.

Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak, bu uygulamaları kabul etmediğimizi, hekimlik değerleri ve toplumun sağlık hakkı için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. TTB Merkez Konseyi Başkanı’nın hukuka aykırı bir şekilde tutuklanmasının ve meslek örgütümüze yönelik baskıların bir an önce sonlandırılmasını talep ediyoruz.” dedi.

İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklamasının yürürlükteki mevzuata ve teamüllere aykırı olduğunu, hakkında soruşturma açıldığı bilgisini aldıktan sonra yurtdışından döndüğünü, avukatları aracılığıyla ifade vermeye hazır olduğu bilgisinin ilgili Savcılığa bildirildiğini, kaçma şüphesi olmadığını, ifade vermek üzere davet edildiğinde gidebileceğini,  sabaha karşı evinde gözaltına alınmasının hukuka aykırı olduğunu, bu uygulamaların meslek örgütlerine yönelik baskının bir unsuru olarak kullanıldığını, kabul edilemez olduğunu, haksız uygulamalara karşı her türlü hukuki ve mesleki mücadelenin yürütüleceğini ifade etti.

TMMOB İzmir İKK adına söz alan Uğur Toprak yaptığı konuşmada “Biz TMMOB olarak her zaman olduğu gibi tabip odamızla, baromuzla omuz omuza faşizme karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven ise, “Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması emek, demokrasi ve özgürlüklere saldırıdır. Şebnem Korur Fincancı, düşünce ifade özgürlüğünün temsili olarak ona yapılan saldırının aynı zamanda özgürlüklerden yana olan bizlere olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle ona sahip çıkmanın özgürlüklerimize sahip çıkmak olduğunu düşünüyoruz. Ortada bir saray yargısı var. Bu saray yargısını tanımıyoruz. Şebnem Korur Fincancı serbest bırakılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Bu haber 137 kez okunmuştur.