'Hekimlerin iradesi dışında MHRS randevusu açılmamalıdır.' konuyla ilgili hastane başhekimliklerine yazı gönderilmiştir.

03.11.2022

Hekimlerin iradesi dışında MHRS randevusu açılmamalıdır.  Verilen ek randevuların sorumlusu hekimler değildir.

Bu konuda meslektaşlarımıza idari yaptırım uygulanmasına izin vermeyeceğiz."

Konuyla ilgili hastane başhekimliklerine aşağıdaki yazı gönderilmiştir.

 

 

 

…………HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİNE

Meslektaşlarımızca Odamıza iletilen bildirimlerde, hekimlerin bilgisi ve isteği dışında MHRS randevusu ve yedek randevu açıldığı, bu nedenle hem hekimlerin hem de hastaların mağdur olduğu bilgisi iletilmektedir.

Bilindiği üzere, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracak şekilde az zamanda çok hasta bakılarak değil yaygın poliklinik hizmeti planlanarak randevulu muayene kapasite artırımının sağlanması gerektiği, muayene süresinin hekime ve ilgili branşın özelliğine göre değişebildiği, randevu aralıklarının en etkili şekilde hekimler tarafından oluşturulması gerektiği ve başhekimliklerce onaylanması gerektiği; kamuoyunda gündem olduğu gibi 5 dakikada bir muayene yapıldığı şeklindeki söylentilere sebep olacak uygulamalardan kaçınılması gerektiği özellikle vurgulanmıştır. 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, MHRS randevularının 10 dakikadan daha az süre ile verilemeyeceği açıklanmıştır. Muayene sürelerinin hekime ve branşın özelliğine göre değiştiği vurgulanmıştır.

Yine Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamada, YEDEK RANDEVU uygulamasına izin verildiği, hastanelerin saat başı en çok 1 yedek randevu açabileceği, yedek randevuların MHRS üzerinden alınacağı, uygulamanın geçici olacağı ve HEKİMİN İSTEĞİNE bağlı olacağı belirtilmiştir.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan MHRS genelgesinde ve Sağlık Bakanı tarafından sosyal medya paylaşımlarında vurgulandığı üzere,  10 dakikadan daha az süre ile hasta randevusunun verilmesi ve hekimin isteği dışında yedek randevu açılması mümkün değildir.  

Randevu alan hastaların bir kısmının randevusuna gelmediği, boşluk oluştuğu, bu boşluğun doldurulması için yedek randevu oluşturulduğu mantığı ile oluşturulan YEDEK (EK) randevu uygulaması, kendi içinde birçok çelişkiyi ve yanlışlığı barındırmaktadır. Hangi hastanın hangi saatteki randevuya gelmeyeceği önceden bilinmeden, hastalara YEDEK RANDEVU oluşturulması, yedek randevu alan hastalarda o gün, o saatte muayene olacağı beklentisi oluşturmaktadır. Hastanın o beklentisinin karşılanmaması halinde, hasta, sorumlu olarak hekimi görmektedir. 

Hastaların randevusuna gelmemesi, hekimlere ek külfet yüklenmesi sonucunu doğuramaz. Hasta Hakları Yönetmeliği, hastalara haklar yanında sorumluluklar yüklemektedir. Hastanın sorumluluklarından birisi de kurallara uymaktadır. Kurallara uymayarak, hem diğer hastaların hem de sağlık çalışanlarının haklarına halel getiren hastalar için sağlık hizmetine erişimine engel olmayacak ek sorumluluklar getirilmesi mümkündür. Hastalara ek sorumluluk getirmek yerine külfetin hekimlere yüklenmesi kabul edilemez.  

Sağlıkta şiddetin temel nedenlerinden birisi de, günlük poliklinik koşullarında hekim ile hastayı karşı karşıya getiren, hekimlerin iradesi dışında oluşturulan poliklinik randevu sayıları ve polikliniklerdeki yığılmalardır. Hekim hasta ilişkisini sürelere sığdırmaya çabalayan politikalar bugüne kadar ne sağlık sistemine, ne hekimlere ne de hastalara bir katkı sağlamamıştır. Hastaları sayılardan ibaret gören ve günlük poliklinik sayısı üzerinden kalite değerlendirmesi yapan bir ortamda, nitelikli bir sağlık verilmesi ve iyi hekimlik yapılması maalesef mümkün olmamaktadır. 

Bu nedenle, polikliniklerde hasta yoğunluğu oluşmaması, hekimlerin hastaları ile nitelikli iletişim kurabilmeleri ve nitelikli sağlık hizmeti verebilmeleri için hekimlerin iradesi dışında MHRS randevusu verilemez. Hekimlerin iradesi dışından verilen MHRS randevularının sorumluluğunun hekimlere yükletilmesi, inceleme veya soruşturma konusu yapılması mümkün değildir.  

Bu nedenle, konunun hekim ve hastaların mağduriyetine neden olmayacak şekilde ele alınmasını, hekimlerin iradesi dışında YEDEK (EK) randevu verilmemesini talep ederiz. 

Saygılarımızla.

 

 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Bu haber 310 kez okunmuştur.