İzmir Sağlık Platformu, ‘Sağlıkta Şiddete Son!’ basın açıklaması 10 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

10.10.2022

İzmir Sağlık Platformu, Torbalı’da görev yapan Aile Hekimi arkadaşımız Dr. Ekin Hürel Günay’a uygulanan şiddet dolayısıyla 10 Ekim 2022 tarihinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı.

Basın Açıklamasına, İzmir Tabip Odası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-iş Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği, İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanları Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği üyeleri ve temsilcileri katıldı. 

Şiddete uğrayan meslektaşımız Dr. Ekin Hürel Günay’ında bulunduğu basın açıklaması ortak metni İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak tarafından okundu. 

Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “7 Ekim Cuma günü mesai çıkışı Torbalı’da görev yapan Aile Hekimi arkadaşımız Ekin Hürel Günay’a 3 kişi organize ve planlı bir saldırı gerçekleştirmiştir. Yaklaşık 1 ay kadar önce aynı şahıslardan biri  ASM’de başka bir hekime saldırı girişiminde bulunmak isterken, Dr Ekin beyin engellemesi nedeniyle amacına ulaşamamıştır. O gün yaşanan olay ile ilgili meslektaşımız beyaz kod vermiştir. Bu olaydan bir ay sonra 3 kişi planlı bir şekilde sopalarla meslektaşımıza saldırıda bulunmuşlardır. Arkadaşımız ciddi bir şekilde yaralanmış, kafa travması geçirmiş ve kemik kırıkları oluşmuştur. Orbita kırığı oluşmuştur. Halen evinde taburcu olan arkadaşımızın tedavi ve takipleri devam etmektedir.ArkadaşımızYapılan yoğun tedaviler ile hayati tehlikeyi atlamış ve stabil hale getirilmiş ama derin bir üzüntü ve depresyon haliyle mesleğine devam edemez hale gelmiştir. Arkadaşımıza sopalarla planlı bir şekilde saldıran 3 kişi nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmıştır. Bu süreçte desteklerinden dolayı İzmir Tabip odası hukuk müşavirliği ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederiz. İzmir sağlık platformu olarak bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Arkadaşımıza ve bizlere bu travmayı yaşatanlar bir daha buna cesaret edemesin. Artık sağlık çalışanı sokakta ve evinde de güvende değildir. Can güvenliği “ sağlık terörü “ tarafından teslim alınmıştır. Artık bu durum sağlıkta şiddet değil doğrudan “ sağlık terörüdür. Sağlıkta terör artık ülkemizin en acil, en can yakıcı sorunudur ve bunun sona erdirilmesi için acil bir şekilde etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı. Bu süreçlerde sağlık örgütlerinin görüşleri alınmalıdır. Bir şiddete daha tahammülümüz yoktur… İflas etmiş ve çökmüş bir sağlık sisteminin faturasını hekimler ve sağlık çalışanları olarak biz ödemek istemiyoruz. Etkili bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Sağlık kurumlarında güvenlik tedbirlerinin artırılmasını istiyoruz. Bilimsel verilerle planlanmış bir sağlık ortamı istiyoruz. Sağlıkta dönüşüme son, sağlıkta şiddete son… Hemen şimdi …” dedi.

Basın Açıklaması Metni İçin Tıklayınız...

Meslektaşımız Dr. Ekin Hürel Günay bir konuşma yaparak, “ben buradan halkımıza seslenmek istiyorum, biz hekimler sizlerden biriyiz, biz sizlerin bayramda elinizi öpen şeker isteyen çocuklarınız, evlatlarınız, torunlarınız yan komşununuz, biz halktan biriyiz biz komşunuz, dostunuz. Neden bu öfke?  Neden bu şiddet? Evlatlarınızı incitmeyin, bizleri kırmayın, birbirinizi sevin.” dedi.

Katılan kuruluşların temsilcilerinin kısa konuşmalarının ardından basın açıklaması sona erdi.

 

Bu haber 141 kez okunmuştur.