15.09.2022 Toplantı Tutanağı

05.10.2022
Katılımcılar:
M. Tuğrul Şahbaz (Komisyon Başkanı), Hüseyin Güven(Komisyon Sekreteri), 
Aliye Ercan, Ergün Demir, Füsun Düzcan, Hasan Ter, Yüce Ayhan.

1) İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilen "Alsancak-Kahramanlar İmar Planı Değişikliği ile sağlığı da etkileyecek gökdelen, yapı yoğunluğu konusunda Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odasının açtığı  davaya İzmir Tabip Odasının müdahil olması ile ilgili Oda YK'a komisyonumuzca iletilen gerekçeler ve istem yazılı olarak yanıtlandı.

Davada odamızın taraf ehliyetinin reddedilmemesi amacıyla çevre ve halk sağlığı komisyonlarından görüş alınarak daha ayrıntılı teknik bir rapor hazırlamamız istendi.

İlgili yanıt ve ekleri komisyon başkanı arkadaşımıza iletildi.
Belgelerin e-posta ile komisyon üyeleri ile paylaşılması kararlaştırıldı.
(e-posta adreslerimizin komisyon iletişim ortamına iletilmesiyle bir e-posta grubu oluşturulması iyi olacaktır.)

2) Sao Paulo gemisinin geri dönüşü konusundaki gelişme ve sürecin odamızın da bileşeni olduğu Koordinasyon grubu ile izlenmesi yanısıra Aliağa'daki gemi söküm tesislerindeki çalışan hayatını ve çevre sağlığını tehdit eden şartlara müdahale edilebilmesi için:
a) Belediyeden ölüm nedeni istatistiklerinin sağlanması,
b) Çevre mühendisliği alanında konuyla ilgili çalışmaları bilinen Dr. Enver Yaser Küçükgül, gemi mühendisleri ve odamızdan halk sağlıkçı meslektaşımızın da katılacağı bir etkinlik planlanması konuşuldu.

Ayrıca Aliağa'da çevre ( hava, toprak, su kirliliği ve sonuçları) konusunda İBB, Tübitak, üniversite, meslek odaları ile yürütülmekte olan çalışmanın Gemi Söküm Tesislerini kapsayacak şekilde genişletilmesi ve gelişmelerin, çıktıların paylaşılması için paylaşım ortamı (Google Drive ile) sağlanması.

3) Güzelbahçe - Çamlı'da bulunan hafriyat ve inşaat atığı toplama sahalarının etkileri konusunda bölgede yapılacak bilgilendirme toplantisinda insan sağlığı üzerine etkilerini anlatmak üzere tabip odası adına konuşmacı talep edilmesi.

4) Sağlıklı Kentler İçin Olmazsa Olmazlar Nelerdir?   toplantısı için Şehir Plancıları Odası ve Bursa Tabip Odasından, Uludağ Tıp Fak Halk Sağ'dan Prof Alparslan Türkkan ile görüşülerek ekim ayı oda etkinlikleri programına alınması konusunda iletişim kurulması.

5) Umurbey Mahallesi halkının yoğun inşaat nedeniyle yaşadığı toz sorunu konusunda İzmir Tabip Odasına verdiği dilekçe ile ilgili konuda: halk sağlığı komisyonu, çevre komisyonu ve göğüs uzmanının (Türk Toraks Derneği İzmir şb) üyelerinin olduğu bir kurulca rapor üretilmesi kararlaştırıldı.

İzmir'in hemen tüm semtlerinde sürekli bir yıkım ve yapım süreci yaşandığı, bu durumun tüm yaşayanlar için sağlık sorunlarına yol açtığı değerlendirilerek bu konuda standartlar oluşturulması, halkın korunması yolunda bu raporun ilgili kurumlara iletilerek sınırların belirlenmesi, taleplerin açıklanması,

Umurbey mahallesi sakinlerine sahada da moral destek verilmesi için, bilgilendirmeyi de amaçlayan bir ziyaret planlanması kararlaştırıldı
Bu haber 123 kez okunmuştur.