İzmir Tabip Odası ve Karşıyaka Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Halk Bilgilendirme Seminerleri”nin birincisi 29 Eylül 2022 tarihinde yapıldı.

04.10.2022

İzmir Tabip Odası ve Karşıyaka Belediyesi iş birliği ile düzenlenen “Halk Bilgilendirme Seminerleri”nin birincisi olan “Aliağa’nın Gemi Söküm Alanlarının Sağlık Açısından Değerlendirilmesi” konulu seminer 29 Eylül 2022 perşembe Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda yapıldı.

Seminerin açılış konuşması İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak yaptı. Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Sağlık, aslında hem ruhsal hem bedensel fiziksel hem de bütün hayatımızı etkileyen faktörlerle bir arada yer alan bir süreç. O nedenle Karşıyaka Belediyesi birçok yönüyle İzmir 'de ve Karşıyaka’da yaşayan insanlarımıza hizmet götürmeye çalışmakta ve bunların başında da çevremizde bizi etkileyen her türlü etkeni , insan yararına dönüştürecek tedbirleri almaya çalışıyor. Bu nedenle Karşıyaka Belediye Başkanımız Sayın Cemil Tugay'a  huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Bugün de yine çevreyle ilgili önemli bir konuyu gündeme getireceğiz. Bu konu biliyorsunuz buraya çok yakın Aliağa’da bir gemi söküm merkezi var ve burada yıllardır gemi sökümü yapılmakta. Son dönemde  Sao Paulo isimli bir gemi üzerinden , Aliağa’daki bu gemi ssöküm işlemleri gündeme geldi. Bu gemi gelemedi  gelmedi ama aslında olay bir gemi değil Aliağada’ki bir bölgede değil , Türkiye’nin dışarıdan çöp ithal eden bir ülke olup olmaması ile ilgili. Bugün bu konuya değineceğiz.” dedi. 

Karşıyaka Belediye Başkanı Op. Dr. Cemil Tugay’da bir konuşma yaparak, Sağlıklı olmak için ne olması gerekiyor diye bir soru sorduğumuzda bireysel olarak her birimizin kişisel olarak yapabileceği şeyler vardır . Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz, zarar verici etkenlerden olabildiğince korumaya çalışmak, hastalıklarımızı erken durumda teşhisini sağlamak , doğru takip etmek, bilinçli olmak gibi ama bir de maalesef bizim elimizde olmayan faktörler var. Bunlar içinde en önemlileri  , yaşadığınız çevrenin sağlıklı bir çevre olup olmadığı ile ilgili. Burada artık bireylerin kontrolü dışına çıkan bir şey oluyor, bir problem ortaya çıkıyor. . Çevre  sağlığı artık kamunun , topluma sağlamak zorunda olduğu bir zorunluluk. Eğitim nasıl bir adil hak olarak görünüyor ise çevre hakkı , çevrenin temiz olması , temiz bir çevrede yaşama hakkı da insanların temel yaşam haklarından birisi.  Bu içtiğimiz su, soluduğumuz hava ve maruz kaldığımız farklı toksik dış etkenlerle belirleniyor. Bugün burada konu başlığı olan Aliağa’daki  gemi sökümü , çok uzun yıllardır süregelen bir sorun. Bu konuyu takip eden duyarlı halk sağlığı uzmanlarımız ve çevre örgütlerinin hep gündeminde olmuş bir konudur.” dedi.

Daha sonra Prof.Dr. Ali Osman Karababa Aliağa’nın Gemi Söküm Alanlarının Sağlık Açısından Değerlendirilmesi konulu bir sunum yaptı. Sunumunda, gemi sökümünün insan ve çevre etkileşimi, çevre-sağlık ilişkisine, hava, toprak ve su kirliliğine, Sao Paulo zehir gemisinin geliş ve geri dönüş sürecine, hurda gemilerin söküm aşamalarına, Aliağa’daki iş cinayetlerine, gemi sökümünde ortaya çıkan tehlikeli atıklara, mesleksel maruz kalışlara, toplum sağlığına ve çevre sağlığı için yapılan mücadelelere değindi.

Sunumun sonunda İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Karşıyaka Belediye Başkanı Op. Dr. Cemil Tugay’a, Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Özlem Ceylan’a ve konuşmacı Prof. Dr. Ali Osman Karababa’ya teşekkür plaketi sundu. 

Bu haber 202 kez okunmuştur.