Asbest Hayatımızı nasıl etkiliyor. Dünya Mezotelyoma Günü Neden Önemlidir ? konulu toplantı 26 Eylül 2022 tarihinde online yapıldı.

27.09.2022

Asbest Hayatımızı nasıl etkiliyor. Dünya Mezotelyoma Günü Neden Önemlidir ? konulu toplantı 26 Eylül 2022 Pazartesi akşamı online yapıldı.

Toplantının açılış konuşması İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan yaptı. Dr. Yüce Ayhan açılış konuşmasında, “Türk Toraks Derneği Türkiye’nin en önemli uzmanlık derneklerinden birisidir. Bizde bu hafta Avrupa Parlamenterler Meclisi Sağlık Çevre Sosyal işler komisyonuna ve bugün Çevre mühendisleri ile birlikte yaptığımız etkinliklerde asbesti konuştuk buna bağlı hastalıkları konuştuk.  En büyük kaynağımız tabii ki Türk Toraks derneği internet sitesi oldu. Mezotelyoma çalışma grubunun  hazırladığı stratejik planın sonuç raporundan çok faydalandık. Hekimlik mesleği dışındaki kitlelere ulaşmak  bize çok iyi bir kaynak sağlıyor. Toraks Derneğine bunun için teşekkür ediyorum" dedi.

Toplantının kolaylaştırıcılığını yapan Prof.Dr. Oya İtil, İzmir Tabip Odası’nın bu nazik daveti için çok teşekkür ederim. Bugün bildiğiniz gibi 26 Eylül dünyada "Mezotelyoma Farkındalık Günü" ve bu yıl dünyada 18.etkinlik yılı. Ülkemizde de özellikle hastaların girişimleri ile kurulan bir asbest mağdurları derneği var onların girişimleri ile iki yıldır ülkemizde de farkındalık açısından bir çok etkinlik yapılıyor. Mezotelyoma, hepinizin bildiği gibi aslında akciğer kalp ve karın organlarını çevreleyen yazarlardan köken alan nadir bir tümör ama ülkemiz için en önemli risk faktörü tüm dünyada olduğu gibi ve birinci kanser nedeni olan asbest dolayısıyla son yıllarda gemi sökümlerinden bina yıkımlarına kadar hiç gündemimizden düşmedi ama ülkemizde bir başka sorun da  asbestli toprak. Bu da daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’da kullanılan toprak. Anadolu’da kırsal kesimde ev yapımında kullanılıyor. Halk buna aktoprak diyor, ceren diyor, höllük diyor, Aktoprak diyor. Bu toprak sıva olarak kullanıldığında evler çok daha parlak ve güzel görünüyor ama kanserojen bir madde." Zdedi.

Ardından söz alan, Uzm. Dr. Merve Demirci Atik, “Çevresel ve Mesleksel Mazuriyetler ve Mezotelyoma” konulu sunumunda, Mezotelyoma’nın görüldüğü bölgelerden, asbest’in kullanım alanlarından, asbest liflerinden, kentsel dönüşümdeki asbest sorunundan, asbestle çalışırken alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemlerinden, gelecekteki tehlikelerden bahsetti.

Daha sonra Uzm.Dr. Gökçen Ömeroğlu Şimşek sunumunda  mezotelyoma ile asbest temas, süre, doz ve eşik değerlerinden, mezotelyoma genetiğinden, semptomlarından, tanı ve tedavi süreçlerinden bahsetti.

Katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak kolaylaştırıcı ve konuşmacılara teşekkür ederek toplantıyı kapattı.

 

Bu haber 308 kez okunmuştur.