‘İşyeri hekimleri haklarını istiyor!’ basın açıklaması 9 Eylül 2022 tarihinde İzmir Tabip Odası konferans salonunda yapıldı.
Basın açıklamasına, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ceylan Özkan, İşyeri Hekimleri Derneği Dr. Hülya Çamlıbel ve İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Üyesi Dr. Mustafa Vatansever katıldı.
Basın açıklaması açılış konuşmasını İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak yaptı. Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Ülkemizde asgari ücret 5500 TL, 6250 TL civarında açlık sınırı ve yoksulluk sınırı da 22.500 TL civarında olarak ifade edilmekte. Türkiye’de çalışanların yarıdan fazlası yaklaşık % 54’ü asgari ücret veya civarında görev yapmakta ya da çalışmakta. Türkiye’de 340.000 iş yerinde görev yapmakta olan 14.000 dolayında işyeri hekimi bulunmaktadır ve bu hekimlerimizin de yaşam koşulları her geçen gün giderek zorlaşmaktadır. Türk Tabipleri Birliği tarafından ve İzmir Tabip Odası tarafından hazırlanmış basın metni sizlerle paylaşacağız.” dedi.
Basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Ceylan Özkan okudu. Uzm. Dr. Ceylan Özkan, "Biz işyeri hekimlerinin ücretleri tarihimizin en düşük seviyesine geriledi. Çalışma şartlarımız olağanüstü ağırlaştı ve iş güvencemiz ortadan kalktı. Maaşlarımız düzenli ödenmiyor. SGK primlerimiz OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri) şirketleri tarafından eksik yatırılarak geleceğimiz gasp ediliyor. Kullandığımız araç ve akaryakıt harcamaları ile bilgisayar ve internet gibi giderleri kendimiz ödemek zorunda kalıyoruz. İzin hakkımızın kısıtlandığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yerinde ve etkili denetimlerin yapılmadığı, ama en önemlisi de mesleki bağımsızlığımızın her geçen gün erozyona uğratıldığı bir ortamda çalışmaktan yıldık, yorulduk" diyerek sorunlarını dile getirdi. 340 bin işyerinde görev yapan 14 bine yakın işyeri hekimi olarak sorunlarını anlatmaktan yorulduklarını ve artık çözüm istediklerini belirten Ceylan Özkan, talepleri sıraladı:
• Ücretlerimizi düşürmeyi, işçiye ve iş ortamını düzeltmeye ayırdığımız ve zaten yetersiz olan süreyi kısaltmayı aklınızdan dahi geçirmeyin. Tam aksine hizmet sürelerimizi arttırın,
• Mesleki bağımsızlığımızın, iş güvencemizin, özlük haklarımızın, çalışma koşullarımızın önündeki en büyük engel olan, kaderimizi patronların insafına terk eden politikaların değişmesi için meslek örgütümüz ile görüşerek, işçi sağlığı hizmetinin kamusallığını da göz önünde bulunduracak gerekli düzenlemeleri hayata geçirin,
• Meslek örgütümüz Türk Tabipleri Birliği’nin elinden aldığınız yetkileri iade edin" dedi.
Basın Açıklaması Metni için tıklayınız…İşyeri Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hülya Çamlıbel, “Sağlık hizmeti sağlık kuruluşunda verilir ancak işyeri hekimleri için tanımlanmış, fiziki koşulları belirlenmiş bir çalışma alanı dahi bulunmamaktadır. Sadece çalışma bakanlığına bağlı olması, etkin sağlık hizmeti sunumunu olumsuz etkilemektedir. Bir uzmanlık alanı olması gerekirken yeterli bir egitim sürecinden gecmeyen, 5 yilda bir calisma bakanligina yatirilan para karsiligi yenilenen sertifikalar nedeniyle isyeri hekimi mesleki bilgi ve becerisini kendi cabasiyla guncel tutmak durumundadır. Bir diğer konu da emekli olduğu halde geçirebilmek için çalışmak zorunda olan hekimlerdir. Emekli hekimlerinin gelirleri arasında büyük farklılıklar bulunmakta, yalnız emekli sandığı emekli hekimlerine verilen ek ödemeler, çalıştıkları için kesilmektedir. Özetle işyerihekimliği , bir hobi ya da ek gelir kaynağı değildir, ciddi bir iş ve uzmanlık alanı olup, iş kazalarını azaltmak, meslek hastalıklarını önlemek, ergonomik nedenlerle iş günü kayıplarını önlemek gibi milli gelire ve üretime son derece büyük katkılar sağlayabileceği gerçeğini fark etmek önemlidir.” dedi.
İzmir Tabip Odası İşyeri Hekimliği Komisyonundan Dr. Mustafa Vatansever ise emekli hekim olup çalıştığım için ödeme verilmiyor. Kesintilerin yapılmaması, çalıştığımız için cezalandırılmamız gerekiyor. Artık yeter iş güvencesi yöneticilerin iki dudağı arasında olmamalı. Bizler tek bir sözleşmeyle iş güvencesinin olduğu işçi sağlığı hizmeti sunmaktan onur duyarız. 14 bin hekim bu alanda çalışmakta ve sorunları görmezden gelinmektedir. Acilen yetkililer sesimizi duymalı" dedi.