Sao Paulo Gemisinin İzmir’e Girmesine izin Vermeyeceğiz!

24.08.2022

Brezilya donanmasına ait uçak gemisi Nae Sao Paulonun,  İzmir Aliağada sökülmesine izin verilmesine ilişkin işleme karşı yürütülen mücadelemiz devam ediyor. 

İnsan ve çevre sağlığı için taşıdığı riskler nedeniyle başka ülkelerin sökümüne onay vermediği geminin, İzmir Aliağa gemi söküm tesislerinde sökümüne rant uğruna izin verilmiştir. 

Meslek örgütleri, belediyeler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri, geminin İzmire getirilmemesi için her türlü mücadeleyi bir süredir devam ettirmektedir.

24.08.2022 tarihinde,  Nae Sao Paulo gemisinin Aliağada sökümüne izin verilmesine dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işlemine karşı dava açıldıİzmir Tabip Odasıİzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Barolar Birliği, İzmir Barosu, Çevre Mühendisleri Odası, EGEÇEP ve çok sayıda vatandaşın davacı olarak yer aldığı dava dilekçesinde, geminin insan ve çevre sağlığı için taşıdığı riskler, izin işleminin uluslar arası sözleşmelere ve hukuk kurallarına aykırılıkları tartışılmıştır. Dava dilekçesinde, davalı Bakanlığın savunması beklenmeden, ivedilikle yürütmenin durdurulması talebi paylaşılmıştır.

Dava dilekçesinin Mahkemeye teslim edilmesinden sonra davacı kurum temsilcilerinin, davacı yurttaşların ve İzmir halkının katıldığı kitlesel ortak basın açıklaması yapılmıştır.

Basın açıklamasına, İzmir Tabip Odası adına Başkanımız Prof.Dr. Süleyman Kaynak, Genel Sekreter Uz.Dr. Ceylan Özkan, yönetim kurulu üyesi Prof.Dr. Hakan Kültürsay ile İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu ve Halk Sağlığı Komisyonu üyesi meslektaşlarımız katıldı.

Ortak basın açıklamasına, TTB Merkez Konseyi üyesi Prof.Dr. Nursel Şahin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan, DİSK Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Başkanı Şükran Kablan Yeşil, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, çevre örgütlerive çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile yurttaşlar katılmıştır.   

Davacı kurum temsilcilerinin görüşlerini paylaştığı basın açıklamasında, Nae Sao Paulo gemisinin Türkiyeye ve İzmire girmemesi için her türlü mücadelenin yürütüleceği kararlılığı paylaşıldı

 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu


Bu haber 169 kez okunmuştur.