Covid-19'da son durum, sağlık hizmetlerinde katılım paylarının arttırılması ve iş bırakma eylemleri basın açıklaması yapıldı.

29.06.2022

Covid-19'da son durum; sağlık hizmetlerinde katılım paylarının arttırılması ve 30 Haziran ile 1 Temmuz tarihlerinde sağlık emekçilerinin hakları için 2 gün iş bırakma kararlarına ilişkin basın açıklaması 29 Haziran 2022 tarihinde yapıldı.

Basın açıklamasına İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Yönetim Kurulu Üyeleri Uzm. Dr. Haldün Öniz, Uzm. Dr. F. Yüce Ayhan, Dr. Serkan Şen katıldı.

İzmir Tabip Odası konferans salonunda yapılan açıklamayı İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak okudu.  Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Ülkemizde, 5-11 yaş grubu aşılanmış değildir. Bu nedenle yaş grubunun okul tatili içinde belli bir programla aşılanması ciddi bir önlem olacaktır. Bunun yanı sıra riskli grupların yeniden değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca mRNA aşılarının yeni varyantlara karşı daha fazla koruyucu olması ve özellikle önümüzdeki dönemde olası yeni varyantlara karşı, mevcut ya da yeni geliştirilen mRNA aşılarının, yeterli ısmarlama ve stok çalışmalarının planlanması uygun olacaktır. Maskenin ise mesafenin korunamadığı, ulaşım, sağlık kuruluşları, kalabalık devlet daireleri ve AVM gibi insanların yakın mesafede bulunmak zorunda kaldıkları alanlarda yeniden takılması gerekiyor. Günlük pozitif olgu sayısı olarak belirtilen rakamların çok çok üzerinde pozitif olgu olduğu hem gözlemsel ve hem de istatistiksel olarak bir gerçektir. Dolayısı ile bu konuda da, PCR testlerine ulaşımın kolaylaştırılması pozitif olguların sıklığı ile ilgili daha net ve sağlıklı bilgiler elde edilmesini sağlayacaktır" dedi. 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan ise"İzmir'de test pozitiflik oranlarının  yüzde 5'lerden yüzde 15-20 bandına dayanmış durumda olduğunu belirterek hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla seyreden vakalarda test yapılmadığı öngörüsünde bulundu.

2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifindeki sağlıkta katılım paylarının artırılması konusuna ilişkin de bilgi veren İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, "Sağlıkta katılım payları kaldırılmalıdır. 2022 yılında Kişi ve Kurumlardan alınan paylar kaleminde ilk bütçe kapsamında 'Kişi ve Kurumlardan alınan paylar' kaleminde 46.1 milyar TL’lik pay ayrılmışken, bu yasa ile bunun üzerine 22 milyar 52 milyon liralık bir ek yapılmaktadır. Katılım paylarının artışı tüm vatandaşlarımızı ilgilendirmektedir. 2022 yılı Haziranın da çıkacak bu ek bütçe yasası ile sağlık hizmetinden yararlananların ceplerinden en az 2021 rakamları ile 2.1 milyar daha fazla katılım payı alınacağını bunun da yaklaşık olarak, sağlık hizmeti alırken, katılım paylarının yarı yarıya daha zamlanması anlamını taşıyor. Sağlık hakkı devlet tarafından verilmesi gereken, ücretsiz eşit ve nitelikli bir temel yaşam hakkıdır. Ekonomik kriz sürekli derinleşirken, yoksulluk sınırı Haziran ayı itibarı ile 20.140 TL, açlık sınırı ise 6.779 TL olarak hesap edilmekteyken ve asgari ücret hala 4.253 net iken zorunlu bir temel yaşam hakkı olan sağlığa ulaşımda, açık olarak yüzde 50'lik bir zammın kabul edilebilir olmadığını ifade etmek isteriz”  dedi. 

Son olarak söz alan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serkan Şen, "İzmir Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık-İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED), İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (İZASED), İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)’nın birlikteliğinde 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde iki gün iş bırakma kararının alındı. Ceza Yönetmeliği'nin birinci yılında bir kez daha taleplerimizi yinelemek ve mesleki onur ve itibarımızı zedeleyen, sağlık sisteminin çöküşünü hazırlayan uygulamalara itiraz etmek amacıyla 1 Temmuz'da da basın açıklaması gerçekleştirilecektir" dedi.

Basın mensuplarından gelen soruların cevaplanmasının ardından açıklama sona erdi.

 

Bu haber 139 kez okunmuştur.