26 Haziran 'İşkence Görenlerle Dayanışma ve İşkenceyle Mücadele Günü' dolayısıyla basın açıklaması yapıldı.

28.06.2022
26 Haziran 'İşkence Görenlerle Dayanışma ve İşkenceyle Mücadele Günü' dolayısıyla 27 Haziran 2022 tarihinde Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapıldı. 

İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Özgürlük için Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Hak İnisiyatifi Derneği, İmece Der, Halkların Köprüsü Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği tarafından düzenlenen basın açıklamasına, İzmir Tabip Odası adına Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serkan Şen ve oda üyeleri katıldı.

Kurumlar adına açıklama yapan TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme 26 Haziran 1987 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve BM'nin tarafından 1997 yılında bugünü “İşkence Görenlerle Dayanışma Günü” ilan edilmiştir. Siyasal iktidarın giderek daha fazla otoriterleşmesi ile orantılı biçimde; devlet erkinin çeşitli kademelerinde yaygınlaşan yasa, kural ve norm denetiminden kaçınma, keyfilik, bilinçli ihmal gibi sebeplerle usul güvencelerinin ihlal edilmesi, gözaltı sürelerinin uzunluğu, izleme ve önleme mekanizmalarının işlevsiz kılınması ya da bağımsız izleme ve önlemenin hiç olmaması, en yetkili ağızlardan işkenceyi bizzat teşvik edici söylemler, köklü cezasızlık politikaları sonucunda, resmi gözaltı merkezlerinde işkence ve diğer kötü muamele uygulamaları tüm ağırlığı ve vahameti ile devam etmektedir.”

Daha sonra basın açıklaması sona erdi.
Bu haber 124 kez okunmuştur.