İzmir Tabip Odası Acil Tıp Çalışma Grubu kurulması
22.02.2022 tarihinde İzmir Tabip Odasına verdiğimiz dilekçe İzmir Tabip Odası Acil Tıp Çalışma Grubu kuruldu. / Nisan 2002’de online ilk genel katılımlı toplantımızı yaptık. Bir whatsapp grubumuzu oluşturduk. Bu alanda çalışmak isteyen tüm acil hekimlerimizi grubumuza davet ediyoruz.
Unutmayalım “BİRLİKTEYSEK GÜÇLÜYÜZ”
Bizler İzmir’in farklı hastanelerinde acil sağlık hizmeti sunan acil servis hekimleri olarak gerek pandemi öncesi ve gerekse pandemi sürecinde katlanarak büyüyen sorunlar yumağında acil camiasında birliktelik oluşturmak, farkındalık yaratmak ve sorunlarımızı konuşurken çözümün parçası olmak amacı ile biraraya geldik.
İzmir Tabip Odası Acil Tıp Çalışma Grubu’nun Acil Tıp hekimlerinin kamu/özel çalışma koşulları, özlük hakları, güncel sorunları (şiddet, görevlendirmeler, ücret eşitsizlikleri vb) ile ilgili olarak aynı dili konuşmak ve çözüm önerileri üretmek amacı ile kurulmuştur.
Çalışma grubu çalışmaları kapsamında amacımız alanımıza dair eğitimler, toplantılar düzenlemek; durum tespiti yapacak anket çalışmaları oluşturmak; acil servis hekimliğinin standardizasyonuna katkida bulunmak; farkli statülerde acil servis hekimlerini biraraya getirmek; alana dair zorluklarda meslektaşlarımızın yanında olmak; yanlış sağlık politikalarının acil servislere olan yansımalarına dikkat çekmek; çalışma alanımızın sorunlarını tespit etmek ve çözüme katkıda bulunmaktır. Özellikle aşağıdaki başlıklara ait çalışmalara öncelik verilmesi planlanmaktadır.
- Özlük hakları: mesleki yıpranma dolayısıyla görev tazminatı, eşit işe eşit ücret vs gibi hak mücadelesinde örgütlü olmak mücadeleyi de geliştirecektir. Hekimlerin temel insani hakları, maaş ve özlük haklarının korunması.
- Sağlıkta şiddet: Sözlü şiddet sıradan ,fiziki şiddet olası olarak yaşıyoruz. Tabip odalarında ise acil servis hekimlerinin yeterli temsiliyeti bulunmamaktadır. Sağlıkta şiddetin sadece sağlık platformuna ait olmadığı toplumsal şiddetin bir uzantısı olduğu ve bu konuda sorunun tanımlanması ve çözüm önerileri oluşturulması.
Sağlık çalışanları ve hastaların güvenliğinin sağlanması ile ilgili yetersizlerin tespiti ve değerlendirilmesi.
- Hasta yoğunluğu: Zaten yoğunluğun bilindiği acil servisler pandemi süreci ile birlikte birinci basamakların işlevsizleştirilmesi, sevk zincirinin işletilmemesi, koruyucu hekimliğin sekteye uğraması ve polikliniklerin yeterli seviyede çalışmaması, hastaların tüm işlerini acilden halletme talepleri gibi nedenlerle her geçen gün çığ gibi artmaktadır. Döner sermaye ödemeleri, performans kaygısı da yoğunluğun çözümünde bir engel olmaktadır. Tüm bu sorunların irdelenerek çözüm önerileri oluşturulması.
- Özellikle Covid olmak üzere tüm hastalık durumlarında yaşanan olumsuz süreçlerin değerlendirilmesi.
- Yoğun çalışma koşulları ve fiziki yetersizliler sonucu tükenmişliklerin (Sürekli yaygın anksiyete ve mutsuz dolaşan bir acil servis hekim profili ile karşı karşıya kalmış durumdayız) değerlendirilmesi.
- Acil servisler ve hekimler sağlık sisteminin tüm sorunlarının yani sıra, görev tanımının dışında olan işlerle de boğuşmaktadır. Uygunsuz görevlendirmeler ve adaletsiz hekim dağılımlarının durum tespiti ve bu konuda girişimlerde bulunulması.
- Hastane acil servislerin dizaynı ve mimarisi ile ilgili çalışmalar yapılması ve sunulması.
- Asistan hekimlerin sorunları: Ağır çalışma koşulları, fiziki alanların yetersizlikleri, 36 saate varan ardışık insani olmayan çalışma süreleri, yeterli ve uygun eğitim alma yetersizlikleri, aylık kazançlarının insani koşullarda yaşamalarını sağlamadaki yetersizliklerinin tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması.
Başkan: Tanzer Korkmaz
Başkan yrd: Orkun Ünek
Sekreter: Ebru Tombak
Yayın sorumlusu: Ezgi Şeker