DEÜ Tıp Fakültesi öğrencileri, 24.05.2022 tarihinde Odamızı ziyaret etti. Görüşmeye İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaynak ve Yönetim Kurulu üyeleri Prof.Dr. Hakan Kültürsay, Dr. Serkan Şen katıldı.
Tıp fakültesi öğrencileri, ciddi şekilde barınma sorunu yaşadıklarını, kamuya ait öğrenci yurtlarında yer olmadığını, özel öğrenci yurtlarında ailelerin karşılayamayacağı yüksek ücretler talep edildiğini, evde kalan öğrencilerin kira ücretlerinin ev sahipleri tarafından fahiş şekilde artırılmaya çalışıldığını, %100’e varan kira zamları yapılmak istendiğini, kira artışını yapmayan öğrencilerin evden çıkmaya zorlandıklarını, ilk defa kiralanacak evlerin kira ücretlerinin çok yüksek olduğunu, barınma sorunlarının eğitim sorunlarının önüne geçtiğini ifade ettiler.
Oda Başkanımız Prof.Dr. Süleyman Kaynak, konunun çok boyutlu bir sorun olduğunu, kamu otoritesinin çözmekle yükümlü olduğu sorunları görmezden gelip kamu kaynaklarını gereksiz projelerle heba ettiğini, inşaatta teknolojinin geldiği nokta dikkate alındığında, devletin istediği takdirde bütün öğrencilere yetecek yurt kapasitesi oluşturabileceğini, devletin kamu kaynaklarını kamu yararına kullanmak yerine özel şirketlerin yararına kullandığını, sorunun öncelikle bu yönüyle ele alınması gerektiğini, öğrenci yurt kapasitesinin artırılması için mücadele edilmesi gerektiğini, öğrencilerin yaşadıkları güncel sorunların kısa sürede aşılabilmesi için belediyeler ile işbirliğine gidilebileceğini, bu konuda İzmir Tabip Odası olarak girişimlerde bulunacaklarını, ev sahiplerinin hukuka uygun olmayan taleplerine karşı hukuk büromuzdan destek alınabileceğini ifade etti.
Süleyman Kaynak , öğrencilerimizin , tıp alanı gibi çok yoğun çalışmayı , eğitim ve öğrenim bakımından son derece yoğun bir programı takip edecekleri yerde , barınma sorunu ve beslenme sorunu gibi çok temel sorunlarla boğuşmak , ev sahipleriyle sorun yaşamak , dikkatlerinin dağılması ve yaşam kalitelerinin çok düşmesi gibi olumsuz koşullardan kurtarılması gerektiğini belirtti. Bu sorunun anlık ya da geçici bir sorun olmadığını , ülkenin geleceği olan öğrencilerimizin en iyi şartlarda sorunsuz barınma ve beslenme sorumluluğunun hükümetlerin en önemli ve ilk sıradaki görevi olduğunu vurguladı.
Oda avukatımız Mithat Kara, ev sahiplerinin dilediği oranda kira artışı yapamayacağını, kanun tarafından belirlenmiş olan azami kira artışı oranının üzerinde kira artışının mümkün olmadığını, sözleşmede daha düşük bir oran belirlenmiş ise kira sözleşmesinde belirlenen düşük oranın uygulanacağını, her durumda yıllık kira artış oranının kanun ile belirlenen yıllık TÜFE oranının üzerinde olamayacağını, ev sahipleri bu oran üzerinde bir artış talep etse dahi bu talebin hukuka uygun olmayacağını, kiracı öğrencilerin sözleşmede belirlenen oranda kira artışı yaparak evde konaklamaya devam edebileceğini, ev sahiplerinin kiracıların onayı olmaksızın eve girmesinin veya kiracıları taciz etmesinin suç olduğunu, böyle bir durumda şikayet yoluna gidilebileceğini, öğrencilerin yaşadıkları sorunlarda İzmir Tabip Odası’nı arayarak bilgi alabileceklerini ifade etti.
Toplantıda, üniversiteler, belediyeler, diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde yapılabilecek girişimler ile üniversite öğrencilerinin burs olanakları değerlendirildi.
Toplantı sonunda, yapılacak girişimlerin sonuçlarının takip edilebilmesi için tekrar bir araya gelmenin önemi vurgulandı.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu