12.01.2021 Toplantı Tutanağı

10.05.2022
İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Komisyonu Toplantısı 12.01.2021 Salı günü saat 20.00 de Tabip Odası  Zoom bağlantısı üzerinden 10 kişinin katılımı ile yapıldı. 
Katılımcılar:
Dr.Öcal Taşer
Dr.Esat Hoşgönül
Dr.Hasan Ter
Dr.Muharrem Çetin
Dr.Rana Savlu
Dr.Tuğrul Şahbaz
Dr.Osman Bölükbaşı
Dr.Arzu Esmez
Dr.Teoman Minareci
Dr.Hülya Çamlıbel


Toplantı Gündemi:
1. CVD 19 geçiren işyeri hekimi sayısı ve çalışma koşulları
2. İşyeri hekimliği kol toplantısına katılmak isteyenlerin listesi
3. KVKK ile ilgili ve diğer eğitimlerin tartışılması
4. Hijyen eğitiminin ne zaman yapılacağının planlanması
5. WhatsApp-Telegram-Signal gibi platformlarla ilgili ne yapılacağı
6. Aşı uygulaması
7.Ek gündem önerileri
8. Katkı ve öneriler
1-Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimleri Komisyonunun CVD 19 geçiren İşyeri Hekimi sayısı ve onların çalışma koşullarının yakından değerlendirilmesinin kararı alındı. Mustafa Vatansever’den(toplantıya katılamadığı için) bu bilgiler alınarak, Hasta olan veya vefat eden İşyeri Hekimlerinin çalışma koşulları ile ilgili, etkin bir çalışma yapılması kararı oybirliği ile alındı. Dayanışmanın önemi konuşuldu.
2-İşyeri Hekimliği Kol Temsilcimiz Hasan Ter; 19.01.2021 tarihinde yapılacak “İşyeri Hekimlerinin Durumu ve Tabip Odalarına Üyeliklerinin Sağlanması”  toplantısına katılımda; Tabip Odası Komisyon üyesi iseniz, sayı sınırlaması olmadığından herkesin katılabileceğini bildirdi ve alt başlıkları paylaştı. Alt başlıklar:
İşyeri Hekimlerinin Tabip Odalarına üyeliklerinin güncel ve hukuksal çerçevesi 
Alanda yaşanan hukuksal sorunlar ve TTB yaklaşımı
Tüm İşyeri Hekimlerinin İSİH Kol ve İSİH Komisyonu çatısı altında toplanma olanakları ve çabalarımız
İşyeri Hekiminin Geleceği:
               - TTB İSİH Enstitüsü yapılandırılabilir mi?
               - Uzmanlaşma süreci Olanağı var mı?
               - Resmi kurum ve Gönüllü örgütlenmelerle ilişkiler
Tüm Komisyon üyelerine yazı yazılarak , toplantıya katılmak isteyenlerin Oda aracılığı ile  TTB İSİH Koluna bildirilmesi kararlaştırıldı. (Bu toplantıdaki 10 kişi katılacaktır.)

3-Son İSG Katip duyurusu sonrası “İSG Eğitimleri uzaktan mı?” “Yüz yüze mi?” Zoom ile mi? Yasal eğitim programları ile mi? vs nin çok tartışılması ve İşyeri Hekimlerinde bu konuda kafa karışıklığı olduğu anlaşıldığından bu konunun öne alınması kararı oy birliği ile alındı. “İşçi Sağlığında Uzaktan Eğitimler, Yasal Boyut ve Pratik Uygulamalar” konusunda toplantının ay sonunda yapılması ve konuşmacıların daveti konuları karara bağlandı. (Tabip Odası Avukatı, Uzaktan Eğitim Bilişim Uzmanı, İş Müfettişi vb.) 18 Ocak tarihli Komisyon toplantısına kadar bakanlığa bu konuda yazılacak bir taslak oluşturulması kararı alındı.(Dr. T.Şahbaz-Dr.R.Savlu)
  4- Ocak ayında yapılması planlanan  “İş Sağlığı Hijyeni” toplantısının 3.madde nedeniyle ertelenerek,  Şubat ayı 2.haftasında, Işıl Şahbaz tarafından sunum yapılmasına karar verildi.
5- WhatsApp-Telegram-Signal gibi platformlarla ilgili ne yapılacağı konusu tartışıldı, bu konuda İzmir Tabip Odasının tavrının beklenerek, gelecek toplantıya kadar araştırma yapılmasına karar verildi. 
6-Aşı konusundaki belirsizlikler nedeniyle; hiçbir İşyeri Hekiminin aşıdan mahrum kalmaması için gerek Tabip Odası, gerek Sağlık Müdürlüğü ve gerekse sosyal medya aracılığı ile ulaşabildiğimiz tüm kaynakların kullanılmasına (Tabip Odasındaki – WhatsApp grupları -“Ekip” uygulaması- SGK bildirimi – Aşıla uygulaması vb) karar verildi.
7- İşyeri Hekimleri için kılavuz-rehber  geliştirme konusunun; toplantının uzaması nedeniyle araya sıkıştırılmadan, bir sonraki toplantıda genişletilerek ele alınması kararı alındı.
Ek Madde 1: İzmir’de 1200 kadar İşyeri Hekimi olmasına rağmen Tabip Odası üyeliğinin az olması nedeniyle, bu konuda dayanışma olarak yapılanlar ve üyeliğin arttırılması için yapılması gerekenler tekrar konuşuldu. İşyeri Hekimlerinin aldığı ücretlerin  Aile Hekimleri ile ortalamada aynı olması nedeniyle, İşyeri Hekimi aidatının da  Aile Hekimlerinin aidatıyla aynı olması gerektiği tekrarlandı. Bu konuda Tabip Odası yönetiminden toplantı için gün belirlenmesi istendi, ay sonuna kadar toplantı yapılmasını bekliyoruz..
Ek Madde 2:TTB İSİH Komisyonu her il bir konu seçsin, o konuda daha çok çalışsın demişti. İzmir Tabip Odası İSİH Komisyonu olarak, “Covid ve İşyeri Hekimleri” konusunda ses getiren yaptıklarımızın bildirilerek, bu konuyu bizim istediğimizin söylenmesi kararı alındı. 
Bu haber 84 kez okunmuştur.