İzmir Tabip Odası 14 Mart Tıp haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen Sağlıkta Şiddet Paneli 23 Mart 2022 tarihinde zoom üzerinden yapıldı ve moderatörlüğünü İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Süleyman Kaynak yaptı. Konuşmacı olarak TTB önceki dönem başkanlarından Dr. Bayazıt İlhan ve Avukat Ziynet Özçelik yer aldı.
Panelin başında, İTO Başkanı Sayın Dr. Lütfü Çamlı kısa bir açılış konuşması yaptı ve kısa olarak İTO’nun bu konudaki çalışmalarıdan bahsederek, konuşmacıları tanıttı.
Daha sonra da, moderatör bazı kolaylaştırıcı sorularla ve bazı istatistik bilgilerle konuya giriş yaptı.
Toplumdaki şiddet eğiliminin sadece sağlık alanında değil genel bir eğilim olduğuna değinerek başlanıldı ve bunun sosyal , ekonomik ve psikolojik altyapısı gibi süreçlere değinildi .Dr. Bayazıt İlhan bu süreçlerin sağlı alanına yansımasını anlattı . Ersin Aslanın ölümü üzerine yapılan ve Mecliste araştırma komisyonu tarafından hazırlanan “Sağlıkta Şiddet raporu” nun yeniden ele alınarak revize edilmesinin gereğine işaret etti.
1. Bunun sağlık alanındaki devamını da yine Bayazıt İlhan ile devam edebilirim. Sonra da Ziynet Özçelik ‘e yine bu olaya bir hukukçu olarak nasıl baktığını sorabilirim..
2. Bu “Sağlıkta Şiddet “ eğiliminin ve giderek yaygınlaşmasındaki gerekçelerde , kamu yönetimi ve hükümet politikalarının rolü üzerinde duruldu.
3. Şiddetin doğmasında , sağlık sisteminin hep nicelikler üzerinden ve “hasta merkezli “ denilerek bir sayısal kışkırtmaya dayanıp dayanmadığı üzerinde durulabilir. Zira yaklaşık yıllık 1.2 milyar hasta görülmesi ve bunun 130 milyonunun sadece acillerde görülmesi vb… Ya da 5 dakikada bir hasta dayatmasının nedenleri ve sonuçları üzerinde duruldu.
4. Sağlık kurumlarında güvenlik zaafları ve bunların neden uzun yıllardır kapatılmadığı üzerinde duruldu. Hep örnek verilen AVM lerdeki x-R cihazları ve silahla yoğun bakımlara kadar girilebilmesinin önemli bir güvenlik zaafı yarattığına değinildi.
5. Beyaz Kod nedir ve son yıllarda her gün yüzlerce beyaz kod verilmesi , Sağlık Bakanlığı açısından ve aslında hekimler açısından bir yere kadar önem taşımakta ama hekimler ve sağlı personelinin giderek beyaz kottan uzaklaştığı vurgulandı .
6. Beyaz kod veya adli süreçlerden sonra olayın seyrindeki pratik zorluklara değinildi.
7. Sağlıkta şiddet konusunda da bazı yasa önerilerinin mecliste ele alındığı bu günlerde , mevcut yeni düzenlemenin hiçbir yenilik getirmediği , sadece eski maddelerin , sağlık mevzuatından ceza mevzuatına aktarıldığından söz edilerek , kamu yönetininin bu konuda israrla ayak sürümekte olduğunun ve hatta sağlıkta şiddetin aslında nerdeyse bir hükümet politikası halini aldığının üzerinde duruldu. Dolayısı ile bu tür yasal düzenlemelerin göstermelik düzeyde kaldığından söz edildi.
8. Sağlıkta şiddetin önlenmesinde , kışkırtılmış hasta profilinin sınırlandırılması , kısa zamanda çok hasta bakılması politikasından vaz geçilmesi , kurumlarda ciddi koruyucu önlemler alınması , güvenliğin sadece emniyet güleri tarafından değil , hastane dizaynları açısından da değerlendirilmesi gerektiği ve yasal düzenlemelerde hızlı ve etkin , caydırıcı cezalandırmaların yapılması gerektiğine işaret edildi. Gerektiğinde de bu konuda ve genelde sağlık alanında özelleşmiş mahkemelerin olması gerektiği üzerinde duruldu.
Panelin son bölümünde soru ve cevapların ardından, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, konuşmacılara teşekkürlerini iletti.