Sinop'ta Nükleer Santral İstemiyoruz! basın açıklaması 26.03.2022 tarihinde yapıldı

26.03.2022

İzmir'de bulunan  emek meslek ve ekoloji  örgütleri, Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santrale karşı açılan davanın 28 Mart’ta görülecek duruşmasına ilişkin açıklama yaptı. Gaziemir ilçesinde bulunan ve sahasına nükleer atıkların gömüldüğü eski kurşun fabrikası önünde yapılan açıklamaya İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ve Oda Çevre Komisyonu üyesi Prof.Dr. AliOsman Karababa da katıldı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı Ege Çevre ve Kültür Platformu üyesi Seval Ekşici yaptı. Siyasi iktidarın enerji ihtiyacını karşılamaktan çok nükleer güce sahip olma arzusuyla hareket ettiğini söyleyen Ekşici, “Bizler, siyasi iktidarın yönetememe krizini nükleer santrallarla çözemeyeceğini, nükleer santralların bir seçenek değil, 1970’lerden kalan bir anlayışla siyasi bir tercih olduğunun altını çiziyoruz. Acilen Akkuyu NGS inşaatının durdurulmasını ve Sinop NGS projesinin derhal iptal edilmesini, NDK’nın kapatılmasını istiyoruz. Ülke ekonomisinde bu projeler için ayrılan kaynakların halkın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmasını; eğitim, bilim ve teknolojiye yatırım yapılmasını talep ediyoruz” diye belirtti.

 İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu üyesi Prof Dr. AliOsman Karababa etkinlikte yaptığı konuşmada "Bugün, Sinop Nükleer Santralı davası öncesinde Türkiye’nin birçok noktasında nükleer santrallara karşı olduğumuzu dile getirmek için alanlarda idik. İzmir özelinde ise toplanma ve basın açıklaması için belirlenen yer Gaziemir’de bulunan eski kurşun fabrikası alanı idi. Bu alanda büyük miktarda toprağa gömülü radyoaktif bulaşıklı tehlikeli atık bulunmaktadır. Atıklarda bulunan radyoizotop Europium ise yalnızca nükleer santral yakıt çubuklarında bulunabilmektedir. Yani nükleer santralı bulunmayan ülkemizin nükleer atıkları vardır. Ve 10 yıldan daha fazla bir süredir ekoloji örgütlerinin ve demokratik kitle örgütlerinin ortak çabasına karşın bu atıklar temizlenmemiştir. Bu durum ülkemizin nükleer santral macerasının nasıl büyük sorunlara yol açabileceğinin bir göstergesidir. Ülkemizde nükleer santral istemiyoruz." dedi.

  
Bu haber 155 kez okunmuştur.