‘Dünya Su Günü’ basın açıklaması, 22 Mart 2022 tarihinde yapıldı.

22.03.2022

Dünya Su Günü dolayısıyla, 22 Mart 2022 tarihinde Türkan Süren Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına İzmir Tabip Odası, İzmir Ege Kent Konseyi Birliği, Ege Kent Konseyi Birliği, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir Barosu, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB, EGECEP, İzmir Yaşam Alanları, Çiğli Kent Konseyi, İzmir Kent Konseyi, Konak Belediyesi temsilcileri ve vatandaşları katıldı. 

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı yaptığı konuşmada "Su bütün canlılar için yaşamsal bir öneme sahiptir. Ancak yaşam için bu kadar önemli olan su kaynakları gerek dünyada gerekse ülkemizde küresel iklim krizi, endüstriyel kirlilik, doğaya kontrolsüz bırakılan evsel ve tehlikeli atıklar, mikro ve nano plastikler, kimyasallar-tarım kimyasalları gibi çevresel nedenlerle gitgide kirletilmekte ve tükenmektedir. Bu kirlilikten, önemli bir su kaynağımız olan yeraltı su kaynakları da payını almaktadır. Ülkemiz, yetersiz su kaynakları nedeniyle su sıkıntısı çeken ülkeler grubunun içindedir. Ülkemizin zaten yetersiz olan yerüstü ve yeraltı su kaynakları gerektiği gibi korunmamakta, madenciliğe, endüstrileşmeye ve çarpık kentleşmeye feda edilmektedir. Çok sayıda bölgemizde içme suyu havzalarının üzerinde; siyanür liçi yöntemiyle altın madenleri başta olmak üzere maden ruhsatları verilmiş, endüstriyel tesislerin kurulmasına göz yumulmuş; hatta büyük kentlerimizin 2gereksinimini karşılayan içme suyu havzaları imara bile açılmıştır. Yeraltı su kaynaklarımız da bu talandan payını almaktadır. Suyumuzu koruyan ormanlarımız sürekli gerçekleştirilen yasal düzenlemeler ile yağmalanmakta; doğal SİT alanlarımız, havzalarımız koruma amacı ile yapıldığı söylenen planlama ve düzenlemeler ile ranta açılmaktadır. Yaşam ve ekosistemin vazgeçilmez bir parçası olan su; tüm canlılar için yeterli, nitelikli, erişilebilir ve ücretsiz olmalıdır. İzmir Tabip Odası olarak ülkemizde suya erişimdeki eşitsizlikleri bertaraf edecek, su kaynaklarının korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak, tarımsal su kullanımını daha verimli hale getirecek, su havzalarımızın kirlilik riski taşıyan konut, sanayi, enerji, madencilik sektörlerine karşı çok daha hassas korunmasını sağlayacak, yeraltı sularımızın kontrolsüz çekimini ve kirlenmesini önleyecek su politikalarının geliştirilmesinin ve uygulanmasının takipçisi olacağız. Bu 22 Mart Dünya Su Günü’nde de dün olduğu gibi bugün de yarın da “suyun yaşamsal bir insan hakkı olduğunu ve insanımızın ücretsiz olarak temiz ve sağlıklı suya erişim hakkını savunacağımızı” bir kez daha kamuoyu ile paylaşırız. " dedi.

Basın açıklamasına katılan örgütler adına yapılan konuşmaların ardından ortak basın açıklaması, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu tarafından okundu.  

Basın Açıklaması için tıklayınız..

Bu haber 147 kez okunmuştur.