‘Sağlıkta Dönüşümün Truva Atı: Şehir Hastaneleri’ toplantısı 17 Mart 2022 Perşembe günü çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

18.03.2022

14 Mart Tıp Bayramı Etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Sağlıkta Dönüşümün Truva Atı: Şehir Hastaneleri’ toplantısı 17 Mart 2022 Perşembe günü çevrimiçi  olarak gerçekleştirildi. 

Dr. Fatih Sürenkök’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşması İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı tarafından yapıldı. Dr. Lütfi Çamlı, ‘2016’da temeli atılan ve 2018’de biteceğini söylenen bir şehir hastanesi hala bitmedi. En son duyumlarımıza göre ağustos ayında bazı kısımların açılacağı şeklinde.  Kentimizde İzmir Tabip Odası önderliğinde bir Şehir Hastaneleri Platformu oluşturduk . Konuya ilişkin toplumun tüm kesimlerini içine alacak ortak bir mücadele hedefliyoruz. Sağlıkta dönüşüm politikalarının Truva Atı olan şehir hastaneleri sağlıkta ticarileşmenin, “Bir soygun nasıl yapılır?” ın en güzel örneğidir. Güzel bir toplantı olacağını umuyorum. Davetimizi kabul eden  değerli konuşmacılara teşekkür ediyorum’ dedi.

Dr. Fatih Sürenkök, panele katılanları kısaca tanıttı.  “Prof.Dr. Kayıhan Pala  2012’den bu yana TTB’nin şehir hastaneleri ile ilgili mücadelesine ciddi emek vermiş  bir arkadaşımızdır. ‘Şehir Hastaneleri Gerçek’ kitabının da editörü olan Pala bu konuyla ilgili Türkiye’deki araştırmalarının yanında İngiltere’ye de giderek İngiltere’de de şehir hastaneleri sürecini yakından inceledi.  Yusuf Ekinci, Şehir Plancıları Odası’nda yönetiminde görev aldı. Bize böyle bir lokalizasyon da şehir hastanesine bu kadar büyük devasa bir hastanene yapılmasının şehir planlaması ve özellikle o bölgedeki altyapı üst yapının oluşturulmasının zararlarını, sorunlarını anlatacak. İzmir Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman  şehir hastanesi mimari projesini yerinde inceledi. Bizlere yapıyı mimari açıdan değerlendirecek.” dedi 

Toplantının ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Kayıhan Pala, görsel bir sunum yaparak, Şehir hastaneleri gerçeği detaylı bir şekilde anlattı. Şehir hastanelerinin yap-kirala-devret olarak planlandığını, tamamen sağlıkta kar elde etmek amacını taşıyan şehir hastanelerinin hasta garantisinden, dolar bazlı 25 yıl  kira ödeme miktarlarından, gizli sözleşmelerinden, destek hizmetlerinin pahalı  faturalandırılmasından, söz ederek “Sağlık Bakanlığı bütçesinin %18 i 13 şehir hastanesine harcanmaktadır.” dedi.  Çok daha ucuza, çok daha fonksiyonel  hastaneler yapılabileceğini ifade ederek,  iddia edilenin aksine bu projeyle ek yatak sağlanmadığına değindi. Şehir hastanelerinin tasarım sorunlarına dikkat çeken Kayıhan Pala, faaliyette olan şehir hastanelerinde işleyiş sorunlarının hala devam ettiğini belirtti. Şehir hastanelerinin yönetiminde iki başlılık olduğunu ifade etti. Şehir hastanelerinde  yetersiz sayıda  sağlık çalışanı istihdam edildiğini, bunun da iş yükünü artırdığını aynı zamanda eğitim veren kurumlar olmasına karşın bu yönde bir mimari planlama olmadığını, hekim odası yada sosyalleşme alanlarının bulunmadığını belirtti.

Daha sonra Yusuf Ekinci sunumunu gerçekleştirdi. İzmir özelinde şehir hastanelerinin bir mekânsal trajedi olduğunu belirten Ekinci, “Artık şehir hastanelerinin kamusal hizmet değil kar odaklı bir hizmet olarak değerlendirilmesi gerekiyor.”dedi Şehir planlaması disiplini açısından bakıldığında, lokalizasyon, yapı ve arazi özellikleri, hizmetin ulaşılabilirliği konusunda sıkıntılara değinerek yerelle işbirliği yapılmadan merkezi olarak planlanmış bu yapıların ulaşım sorunları, yapılaşma yanı sıra kentin içme suyu havzası açısından tehlike oluşturduğunu ifade etti.

Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman ise, İzmir şehir hastanesi mekân olarak çok büyük, dolayısıyla mimarlık olarak tasarlanması zor. İki buçuk futbol sahası büyüklüğündeki yapının yatay ve dikey sirkülasyonları ciddi sorunlar içeriyor dedi. Özellikle hasta ve hekimlerin hizmet sürecinde ciddi sıkıntı çekeceğini, uzun mesafeler yürüneceğini,  yaklaşık 20.000 kişinin bu binada sirkulasyonda olacağı, su elektrik kanalizasyon gibi planlamaların nasıl yapılacağının belirsiz olduğunu ifade etti. Henüz yolunun bile olmadığını belirtti. 

Soru ve cevapların ardından toplantı sona erdi. 

Bu haber 186 kez okunmuştur.