'Ahmet Telli' edebiyat ve sanat söyleşisi 12 Mart 2022 tarihinde yapıldı.

16.03.2022

İzmir Tabip Odası olarak sanatla sağlık buluşmaları etkinlikleri kapsamında 12 Mart 2022 tarihinde şair Ahmet Telli ile bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Kolaylaştırıcı olarak Dr. Pınar Üretmen’in eşliğinde içinden geçtiğimiz zor günlerde sanatla iyileşiyoruz ve iyileştiriyoruz diyerek başladığımız sohbetimize meslektaşlarımızın yanı sıra meslek-dışı sanatsever konuklarımızın da yoğun katılımını görmek bizleri mutlu etti. 

Antalya Altın Portakal Şiir Ödülü Nida adlı şiir kitabına verilirken, “yaşanan toplumsal ve bireysel acıların kendine özgü lirizmiyle işlemede gösterdiği başarıyı ve aynı tarihsel kesitte kaybolan, yitirilen, tükenmeye yüz tutan toplumsal, kültürel ve varoluşsal değerlerin talihsiz yazgısına duyduğu tepkiyi şiirsel biçimlere dönüştürmesi” gerekçe olarak gösterilen Ahmet Telli ile toplumsal belleğin yok edilerek köle toplumlar yaratılması, şiirin bellek inşa etmek ve toplumsal hafızayı tazelemek açısından önemi konuşuldu. Toplumcu şairin aydın olmak gibi bir yükümlülüğü var diye belirten Telli, aydın sanatçının ve şairin sorumluluğunun yazmanın ötesine geçtiğini belirtti. Şiirin ideolojilerle yakınlaşması, adalet ve vicdan ilişkisine değinildi. Son zamanlarda yayınevlerinin ve dergilerin yaşadığı maddi ve sosyal sorunlar, şiir yayımlamanın zorlukları, kaynağı belli olmayan sahte şiirler konuşuldu. Ahmet Telli henüz yayımlanmamış kendi şiirlerinden de okuyarak tüm katılımcılara sanat dolu çok özel anlar yaşattı. 

Katılımcıların soru ve katkılarıyla zenginleşen bu söyleşimiz YouTube kanalında da yer alıyor. Bu etkinlikte konuğumuz olan Ahmet Telli’ye ve tüm meslektaşlarımıza teşekkür ederiz. 

 

Bu haber 150 kez okunmuştur.