İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu 2022 Ocak ücret artışı anket sonuçları

23.02.2022

İŞYERİ HEKİMLERİ,  PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ

 

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu İşyeri Hekimliği yapan meslektaşlarımıza 2022 Ocak ücret artışları konusunda gerçekleştirdiği anket çalışması sonuçları

 

İşyeri hekimlerimiz pandemi sürecinde işyerlerinde tüm olumsuz koşullarda özveriyle koruyucu sağlık hizmeti vermeye çalıştılar.

İşyeri hekimlerinin iş ve gelir güvencesinin ve mesleki bağımsızlığının ortadan kaldırıldığı, iş yükü ve çalışma koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığı bir dönemdeyiz. İşçi sağlığı hizmetlerinin taşeronlaştırıldığı, işyeri hekimlerinin çalışma saatleri, atama ve ücretlendirmelerinin serbest piyasanın ve OSGB’lerin insafına terk edildiği süreçler yaşıyoruz. Resmi enflasyon oranı, 2022 yılının Ocak ayında yüzde 48,69'a ulaştı.

Enflasyonun bu rakamların çok daha üstünde hissedildiği bugünlerde İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu işyeri hekimlerinin ücret artışları için internet üstünden 4 soruluk bir anket çalışması gerçekleştirdi.

İkiyüzseksen işyeri hekiminin sorularımıza verdiği yanıtları paylaşmak istedik.

Soru 1. 2022 yılı itibariyle ücretlerinize ne oranda zam yapıldı?

Ankete katılan işyeri hekimlerinin yanıtları Tablo 1’de gösterilmiştir.

Tablo 1’ de görüldüğü üzere, 2022 yılında İşyeri Hekimlerinin %14 ü hiç zam alamamıştır. Ankete katılan işyeri hekimlerinin %75’i ise %50’den daha düşük zam oranları aldıklarını ifade etmişlerdir. Sonuç itibariyle işyeri hekimlerinin %89’unun 2022 yılı ücret artışları %50’ nin altında kalmış, enflasyona yenik düşmüştür

 

Soru 2. İşyeri hekimleri için TTB’nin belirlediği asgari ücreti alabiliyor musunuz?

Ankete katılan işyeri hekimlerinin yanıtları Tablo 2’de gösterilmiştir.

Tablo 2’de görüldüğü gibi ankete katılan işyeri hekimlerinin %84’ü TTB’nin belirlediği asgari ücreti alamıyor.

Önerilen asgari ücreti tam olarak aldığını ifade edenlerin oranı; işyerlerinde tam zamanlı çalışanlarda %12 İşyerlerinde yarı zamanlı çalışanlarda ise sadece %4 olarak saptanmıştır.

(TTB’nin belirlediği asgari ücreti aldığı veya alamadığı birden çok işyerlerinde çalışan hekimler birden fazla şık işaretlemiştir.)

Soru 3. İşyeri hekimleri için TTB’nin belirlediği asgari ücretinin yüzde kaçını alabiliyorsunuz?

Ankete katılan işyeri hekimlerinin yanıtları Tablo 3’de gösterilmiştir.

Tablo 3’de görüldüğü gibi ankete katılan işyeri hekimlerinin yüzde 65 ‘i TTB’nin belirlediği asgari ücretin yarısının altında ücret almaktadır. Bu soruya yanıt verenlerin sadece %9’u TTB’nin belirlediği asgari ücretinin %100’ünü aldıklarını belirtmişlerdir.

(TTB’ nin belirlediği ücreti aldığı veya alamadığı birden çok işyerlerinde çalışan hekimler birden fazla şık işaretlemiştir.)

Soru 4. Tablo 4. Aldığınız ücret geçinmeniz için yeterli mi?

Ankete katılan işyeri hekimlerinin yanıtları Tablo 4’de gösterilmiştir.

,
Tablo 4. görüldüğü gibi ankete katılan İşyeri Hekimleri yüzde 71’i aldıkları ücretin geçinebilmeleri için yeterli olmadığını belirtmiştir. Bütün bu yanıtlar İşyeri Hekimlerinin ücretlerinin OSGB’ler ve piyasanın insafına bırakıldığını ortaya koymaktadır.
Giderek derinleşen ekonomik krizde işini kaybetme korkusu yaygınlaşmış, bu durum işverenler tarafından fırsata çevirilerek emek sömürüsü daha da arttırılmaya çalışılmaktadır. İşçi sağlığı ve işyeri hekimliği alanında çalışan hekimlerin her geçen gün emekleri değersizleştirilmekte buna karşın iş yükleri artırılmaktadır.

Anket sonuçlarına göre İşyeri hekimlerinin 2022 ücret zamlarının enflasyona yenik düştüğü, % 14 ünün hiçbir zam almadığı, toplamda %89 ‘unun %50 den daha az oranda zam aldıkları ortaya çıkmıştır.

Anket sonuçlarına göre İşyeri hekimlerinin %84 ü TTB’nin belirlediği asgari ücretinin altında ücret almakta, hatta ankete katılan işyeri hekimlerinin %65”i önerilen asgari ücretin yarısının altında ücret almaktadır..

Ankete katılan işyeri hekimlerinin %71 bu ücretlerle geçinemediklerini ifade etmişlerdir.

İşyeri hekimleri ekonomik krizin giderek derinleştiği günümüz ortamında diğer sağlık emekçileri gibi giderek yoksullaşmaktadır.

Bu anket sonuçlarına göre ücretlendirme ve yetkilendirmede meslek odalarının, TTB’nin tekrar söz sahibi olmasının önemi ortaya çıkmıştır. İşyeri Hekimlerinin ücretlendirmelerinde derhal TTB asgari ücret tarifesi baz alınarak iyileştirmeler yapılmalıdır.

İşyeri Hekimlerinin;

Çalışma-özlük haklarının yanında iş ve gelir güvencesinin sağlanmadığı, Piyasalaşmanın işçi sağlığı alanını esir almasının önüne geçilmediği,

İşyeri Hekimlerinin mesleki bağımsızlıklarının sağlanamayacağı her durumda; toplum sağlığından/işçi sağlığından ödün verileceği unutulmamalıdır.

Bu haber 513 kez okunmuştur.