9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü

09.02.2022

SİGARA VE SAĞLIK ULUSAL KOMİTESİ

9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ 

BASIN BİLDİRİSİ

 

9 Şubat sadece sigarayı değil, tüm tütün ve nikotin ürünlerini bırakma günü olmalıdır.

 

Elektronik Sigara Kalp-Akciğer Sağlığına Zarar Veriyor.

Konusunda uzman 27 bilim insanı Amerikan Fizyoloji Derneği dergisinde yeni nesil nikotin ürünlerinin zararlarını açıklayan bir makale yayınladılar. Hücre Biyolojisi, Çevre Bilimleri, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım, Salgın Bilimi, Halk Sağlığı, Hemşirelik, Perinatal Biyoloji uzmanlarının ortak yayını elektronik sigara ile benzer nikotin ve kenevir ürünlerinin bugüne kadar saptanmış zararlarını bilim camiasına sundu. 

Yayında elektronik sigaranın kalp ve dolaşım sistemi üzerindeki yaptığı değişikliklere vurgu yapılarak elektronik sigaralarda bulunan nikotinin damar oluşumunu, damar içini döşeyen hücreleri, kan basıncını, kalp hızını, kalp kasının kasılma gücünü, koroner damarları ve kan akımını olumsuz etkilediği belirtildi.

Elektronik sigaranın ayrıca solunum sisteminde astım ve bronşit gibi hastalıkları arttırdığı, hücre yapısını bozduğu ve iltihabi cevabı ortaya çıkardığına dair kanıtlar sunuldu. 

Elekronik Sigara ve Kenevir (Esrar)

Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan çalışmalar lise öğrencilerinin % 10’un kenevir (kanabis-esrar) içeren elektronik sigara denediklerini ortaya koymaktadır. Kenevirin gıda, ilaç, kozmetik sektörüne girdiği ülkelerde elektronik sigara sıvısı olarak da ulaşımı kolaylaşmaktadır.

Bu ürünlerin elektronik sigaralarda kullanılması 2800 kişide ağır akciğer hasarına yol açmış, 60 kişi hayatını kaybetmiştir. Daha sonra bu hastalığa EVALI ismi verilmiştir. Bugün EVALI’nin sadece esrar ve E vitamini içeren elektronik sigaralarla değil, tüm elektronik sigaraların kullanımıyla gelişebileceği bilinmektedir. 

Elektronik Sigaranın İkinci ve Üçüncü El Zararları

Elektronik sigara kullanılan kapalı ortamlarda havada ultra küçük taneciklerin ve nikotin artışı saptanmaktadır. Benzer şekilde sert zeminlerin yüzeyinde de nikotin ve içeriklere rastlanmaktadır. 

Bilim dünyası elektronik sigaranın zararsız bir sigara alternatifi olarak sunulmasına karşıdır. Elektronik sigara ve diğer yeni nesil ürünler “zararı azaltılmış”  değil, tüm zararları henüz araştırılmamış ürünlerdir. Sigara bırakma ürünleri değillerdir.

9 Şubat tarihinde sigara, nargile, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri, kenevir ve diğer bütün aromalar bırakılmalıdır. Kalp ve solunum sistemi vücuda sadece oksijen sağlar, amacı dışında zorlanmamalıdır.

 

Saygılarımızla

 

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi

--------------------------------------------------------------------------------------- 

Kaynak

EVIDENCE REVIEW.  E- Cigarettes and Cardiopulmonary Health

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7948134/pdf/zqab004.pdf

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü Nedeniyle…

 

Sağlık çalışanları için tütün bırakma önemli bir dayanışma alanıdır.

 

Tütün kullanımı sağlık çalışanlarının birey ve toplum sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla her zaman mücadele ettikleri bir alan olmuştur. Hekimlerin de içinde bulunduğu sağlık çalışanlarının tamamı sorumlulukları gereği bu alana her zaman öncelik vermişledir. 

Sağlık çalışanlarının tütün kontrolünde etkin bir rolleri vardır.1,2,3 Sağlık çalışanlarının tütün kullanmaması, bireyleri ve toplumu tütün kullanımının zararları ile ilgili bilgilendirmeleri, kullananları bırakmaya yönlendirmeleri onların tütün kontrolündeki etkisini pekiştirmektedir.

Bu denli önemli bir sağlık müdahalesine katkı sunan sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasının da önemli bir önceliktir. Sağlık çalışanlarının sağlığı denildiğinde çok geniş bir yelpaze tanımlanır. Bu geniş yelpazenin içerisinde sağlık çalışanlarının riskli davranışlarının önlenmesi de yer alır. Örneğin, sağlık çalışanlarının tütün kullanımı bu yelpazede ele alınan konular arasında olmalıdır. Konuya dikkat çeken çalışmalar uzun yıllardan bu yana yapılmaktadır.4,5 Son dönemlerde ülkemizde yapılan çalışmalar arasında Türk Tabipleri Birliği’ne kayıtlı hekimler arasında tükenmişlik durumunu inceleyen bir çalışmanın bulguları arasında hekimlerin tütün kullanma sıklığına dair de veriler yer almaktadır. Tanımlayıcı özellikteki araştırmaya katılan hekimlerin %18,4’ü (n=115) her gün düzenli olarak tütün ürünü kullanmaktadırlar. Bırakanlar da grubun %24’6’sını oluşturmuştur (n=154). Dolayısıyla, araştırma grubuna dahil olan hekimlerin yarından fazlası yaşamının bir döneminde tütün kullanmıştır. En sık kullanılan tütün ürünü sigaradır (n=105).6 Hekimler arasında tütün kullanımını ortaya koyan başka bilimsel araştırmalar da benzer eğilimlerin olduğunu işaret etmektedir. Tıp öğrencileri arasında tütün kullanımının yaygınlığına dikkat çeken çalışma sonuçları bulunmaktadır.7

 

Tütün kullanımının önüne geçilmesi için stratejiler bellidir:

1.         Başlamama

2.         Bırakma

3.         Pasif etkilenimin önlenmesi

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 Lindorff KJ, Hill DJ. Physicians' role in advancing tobacco control in China. Thorac Cancer. 2010;1(1):17-22. 

2 Michibayashi C, Omote S, Nakamura M, Okamoto R, Nakada AI. Competency model for public health nurses working on tobacco control in local governments in Japan: A qualitative study. Jpn J Nurs Sci. 2020;17(1):e12288. 8.

3 McBane SE, Corelli RL, Albano CB, et al. The role of academic pharmacy in tobacco cessation and control. Am J Pharm Educ. 2013;77(5):93. 

4 Bener A, Gomes J, Anderson JA, Abdullah S. Smoking among health professionals. Med Educ. 1994;28(2):151-157. 

5 Xia L, Jiang F, Rakofsky J, et al. Cigarette smoking, health-related behaviors, and burnout among mental health professionals in China: a nationwideSurvey. Front Psychiatry. 2020;11:706. Published 2020 Jul 17.

6 Aslan D, Şengelen M, Erişgen G. Hekimler Arasında Tükenmişlik Durumu ve İlişkili Faktörler TTB Yayınları, 2021.

https://www.ttb.org.tr/userfiles/files/TTB_Tukenme_Raporu.pdf p 14.

7 Balogh E, Wagner Z, Faubl N, et al. Tobacco smoking and smokeless tobacco use among domestic and ınternational medical students in Hungary.  Subst Use Misuse. 2021;56(4):493-500.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Bu üç’lü mücadele alanı sağlık meslek profesyonellerinin farkında olduğu ve çalıştıkları konulardır. Tütün kontrolü konusunda sağlık meslek örgütleri çalışmalarını çoğu zaman dayanışma içinde sürdürmektedirler. Bir yandan toplumsal çalışmaları sürdürmekte, bir yandan da kendi meslek gruplarına yönelik adımlarını atmaktadırlar. Bu yaklaşım oldukça önemli ve değerlidir.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi olarak, sağlık meslek örgütlerinin 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle hazırlanmış bu bilgi notunu üyeleriyle paylaşabilmelerini, tütün kontrolü konusunda topluma yönelik ve üyelerinin sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla yaptıkları çalışmalarını geliştirerek sürdürebilmelerini bekleriz. 

Bu süreçte her türlü dayanışma içinde olacağımızı paylaşırız.

 

Saygılarımızla


Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi

Bu haber 164 kez okunmuştur.