Hekim Meclisi Aralık ayı toplantısı 2 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

07.12.2021
İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi toplantısı 2 Aralık 2021 Perşembe günü, Hekim Meclisi Divan Başkanı Dr. Ahmet Etit başkanlığında divan üyeleri Dr. Derya Mengücük ve Dr. Aydan Taka Küçük tarafından mail ve whatsApp grubu üzerinden gönderilen davet aracılığı ile saat 20.00’de, ZOOM üzerinden 52 katılımcı ile yapıldı.

Gündeme Kadın hekimlik komisyonunun “Diploma eşitsizlikleri çözer mi?” başlıklı sunumu ile başlandı. Dr. Esen Armağan Özakbaş, kadınların eğitim, meslek seçme ve edinme aşamalarından itibaren karşılaştığı toplumsal eril bakış ve düşünce hakimiyetinin eşitsiz, baskıcı ve kısıtlayıcı durum ve sonuçlarını paylaştı. Geleneksel, siyasi, toplumsal normların üstesinden gelerek çalışma hayatında yer alabilmiş olsalar bile kadınlar için mesleki ilerleme ve ekonomik eşitsizliklerin, sosyal kısıtlama ve engellemelerin devam ettiğini istatiksel verilerle açıkladı. Kadınların dünya genelinde fakat ülkemizde daha belirgin düzeyde iş yaşamında istihdamının az, emeğe eşdeğer ücretlendirmesinin adaletsiz, üst düzey yöneticilik, akademik ve siyasi kadrolarda yer almasının ise çok yetersiz olduğunu vurguladı. Meslek ve iş yaşamında yer edinme çabasının yanı sıra öngörülen kadın rolünün aile ve ev gereklerinin yükü, her iki tarafta başta psikolojik olmak üzere maruz kaldığı şiddet, kendini gerçekleştirme yolculuğunda verilmeyen destek gibi durumları göz ardı edilmemesi gereken önemli sorunlar olarak kaydetti.

Toplantının devamında Dr.Sibel Uyan’ın “ Aile Hekimleri ne istiyor?” konulu sunumuna geçildi. Dr. Sibel Uyan, Temmuz ayında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin ceza, baskı, sözleşme feshi riski, ek iş yükü ve hakediş kesintileri içeren maddeleri hakkında bilgi vererek aile hekimlerinin bu konudaki itiraz ve mücadelesini anlattı. Sendikalar, dernekler ve İzmir Tabip Odası bileşenlerinden oluşan İzmir Sağlık Platformunca düzenlenen 4 Aralık 2021 tarihli “Susmuyoruz, korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz” mitingine çağrı yaptı.

Ardından “Covid-19 Mikrobiyolojik tanıya yönelik testlerde güncel durum” başlıklı sunumu ile Dr. Yüce Ayhan söz aldı. Covid-19 tanısında kullanılan PCR, antijen ve antikor testlerinin sensivite ve spesifitesini irdelerken kullanım amaç ve alanları hakkında bilgi verdi. Standardizasyon, çeşitlilik ve devamlılığı konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Gündeme Prof. Dr. Alp Ergör’ün “Türkiye’ de aşılamada son durum“ sunumu ile devam edildi. Ülkemizde başladığından beri istenilen seviyelere ulaşamayan Covid-19 aşılamasının son dönemde sayı ve hız olarak giderek azalması ve bunun kaygı verici sonuçları ile ilgili endişesini dile getirdi. Tam aşılı birey sayısını düşük, bu konudaki verilerin yetersiz olduğunu belirtirken dünya geneli ve ülkemizdeki aşılama dağılımı adaletsizliğine dikkat çekti. Daha etkin, kapsamlı, kararlı ve toplum sağlığından taviz vermeyen planlama ve ulusal politikalara acilen gereksinim olduğunu vurguladı.

Son olarak TTB’nin düzenlediği “Beyaz Yürüyüş” ve “Beyaz Forum” etkinliğinin değerlendirilmesine geçildi. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Hakan Köse ve Dr. Zeynep Altın, ayrıca Dr. Mübeccel İlhan ve Dr. Sibel Uyan katılmış bulundukları yürüyüş, saha gezileri ve sonrasında Ankara’daki forum ile ilgili bilgi, gözlem ve izlenimlerini aktardılar. TAKSAV tarafından İzmir Tabip Odasına verilen “Direnç Ödülü” nün kabul töreni nedeniyle toplantıya katılamamış olan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ve diğer yönetim kurulu üyelerinin tören görüntüleri hekim meclisince sevinç ve gururla karşılandı.

Çevre Komisyonu adına Dr. Tuğrul Şahbaz’ın bir sonraki toplantıda sunulmak üzere kent imar planları ile ilgili sunum duyurusu sonrasında katılımcıların dilek ve temennileri ile toplantıya saat 22.15 de son verildi.
Bu haber 170 kez okunmuştur.