İzmir Tabip Odası “Emek Bizim Söz Bizim” etkinlikleri kapsamında İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimleriyle buluşma gerçekleştirdi.

03.11.2021

İzmir Tabip Odası, Emek Bizim Söz Bizim etkinlikleri kapsamından 03 Kasım 2021 tarihinde ‘Emekliliğe yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz!’ sloganıyla İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi hekimleriyle bir buluşma gerçekleştirdi.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve oda aktivislerinin katılımı ile gerçekleşen ‘Emekliliğe yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz!’ etkinliğinde İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi hekimlerine, ‘7200 Ek gösterge İstiyoruz’ Emekliliğe Yansıyan Yaşanabilir Temel Ödeme İstiyoruz!’ kokartları dağıtılarak konuya ilişkin hazırlanan broşürler paylaşıldı.

Paylaşılan broşürde; 

Emekliliğe yansıyan, yaşanabilir bir temel ödeme istiyoruz!

Türk Tabipleri Birliği öteden beri bütün sağlık çalışanlarının ürettikleri emeğin karşılığında  insanca yaşayabilecekleri güvenceli bir ücret almaları gerektiğini ifade etmektedir. Hekimlerin uzun yıllardır emekliliğe yansıyan ücretlerinde iyileştirme yapılmamıştır. Ülkemizde 2003 yılından itibaren uygulamaya konulan Sağlıkta Dönüşüm Programıyla ile birlikte sağlıkta piyasalaşmanın önü açılmış, Performansa dayalı bir ücretlendirme sitemi uygulamaya sokulmuştur. Birçok adaletsizlikler içeren bu sistem aynı zamanda iş barışını da olumsuz etkilemiştir. Emekliliğe yansımayan performansa dayalı ek  ödemeler  son dönemde hastane gelirlerinin azaldığı gerekçesiyle iyiden iyiye düşmüştür.
Performansa dayalı ek ödeme sistemi ile aldıkları ücretin önemli bir bölümü, çalıştıkları sürece aldıkları ücretten oluşmaktadır. Bu ücret de yıllar içinde giderek küçültülmüş, yoksulluk sınırının altına gerilemiştir. Geldiğimiz noktada Türk Tabipleri Birliği’nin kapsamlı önerilerinde yer alan sistemli bir iyileştirme çalışmasının yapılması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Hekimlerin emekli olduklarında uzun eğitim sürelerine ve  zorlu çalışma koşullarına  rağmen bu koşullar yönünden emsali bile olmayan personelden daha az ücret alır hale gelmesi,   adaletsizlik, haksızlık duygusunun birikmesine ve ciddi bir mağduriyete neden olmaktadır. 
TÜRK-İŞ araştırmasının Temmuz 2021 ayı sonucuna göre; aylık gelirde yoksulluk sınırı 9.457 TL’dir. Sabit ek ödeme hariç; 
Yeni başlayan pratisyen hekim maaşı: 4 882 TL ,30 yıllık uzman hekim maaşı: 5 785 TL
Şehir Hastanesi’nde 31 yıllık doçent eğitim görevlisi hekim (3600 ek gös) maaşı:5 584 TL/
Tıp Fakültesinde 15 yıllık doçent hekim ( 4800 ek gös) maaşı 9 525 TL,  30 yıllık profesör hekim (6400 ek gös) maaşı:12 488 TL’dir.
Öneri 1:Devlet memuru hekimler için ek göstergeler;10 yıl ve üstü, 1. derece doçent eğitim görevlisi için 7200;uzman için 6400; 8. derece  pratisyen için 1600 olarak değiştirilmelidir. Yüksek Öğretim Personeli 4 yıl ve üstü profesör doktor için 7200, doçent için 6800 olmalıdır. 
Öneri 2: Devlet memuru hekimler için özel hizmet tazminat oranları; doçent eğitim görevlisi için %700; uzman için %550; 8. derece  pratisyen için %360 olarak değiştirilmelidir. Yüksek Öğretim Personeli profesör doktor için %700, doçent için% 625 olmalıdır. 
Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Performansa dayalı ek ödeme değil, emekliliğe yansıyacak temel ödeme istiyoruz. 

Hekimlerle yapılan görüşmelerde Mesleğimizin, itibarsızlaştırmasına, emeğimizin değersizleştirilmesine izin vermeyelim. Özlük haklarımız ve ekonomik taleplerimiz için birlikte mücadeleye çağrısı paylaşıldı. 

Bu haber 219 kez okunmuştur.