İzmir Tabip Odası İşçi sağlığı ve İşyeri hekimliği Komisyonunun İşyeri hekimleri ile yaptığı anket sonuçlandı.

20.09.2021

İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri aynı adla anılan 6331 sayılı kanunla yürütülmektedir. Ancak kanun çıkalı dokuz yıl olmasına rağmen hala tüm işyerlerini kapsayacak noktaya gelememiştir. Bu yasa ile işyeri hekimliği alanı piyasaya açılmış ve “Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB)” aracılığıyla taşeronlaştırılmış, işyeri hekimlerinin büyük çoğunluğu OSGB’lerde çalışmaya zorlanmıştır.

Son iki yılda pandemi sürecinde olunması da mevcut zorlukları çok daha fazla arttırmıştır. Çalışan başına yönetmeliklerle belirlenen işyeri hekimi hizmeti süresinin azaltılması işyeri hekiminin çok sayıda firmaya gitmesi mecburiyetini doğurmuştur. İşyeri hekimi artık elinde bilgisayarı ile bir işyerinden, diğerine yetişmeye çalışarak hizmet verir hale gelmiştir. Üstelik yolda geçen süreler çalışma saatlerine katılmadığından, çalışma şartları da zorlaşmıştır. Bunun yanı sıra taşeronlaşma, birçok olumsuzluğu da beraberinde getirmiş; özlük haklarından, hizmet verilen binanın yetersizliğine, mobingden, ücretlerin bir kısmının elden verilmesine, özellikle emekli maaşlarının yetersizliği nedeni ile çalışmak zorunda kalan hekimlerin, ilden ile hatta aynı ilde değişen ücretlerle işyeri hekimliği yapma zorunluluğuna kadar birçok sorunla karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. İzmir Tabip Odası İSİH Komisyonu olarak bu sorunları tespit etmek ve çözüm önerilerini tartışmaya açmayı planlamaktayız. Bu çalışmamızda, ilk olarak özlük hakları açısından bir durum tespiti yapmayı ve sonrasında çözüm önerilerini tartışmaya açmayı hedefledik.

Anket İzmir Tabip Odası İSİH Komisyonu tarafından  03-05 Eylül 2021 tarihleri arasında duyurusu sosyal medya üzerinden yapılarak gerçekleştirilmiştir. Ankete 421 işyeri hekimi katılmış olup % 83’ünün Tabip Odalarına üye olduğu, % 39’unun da İzmir ilinde çalıştığı belirlenmiştir. Anketin değerlendirilmesi sonucu oluşturulan rapor aşağıda yer almaktadır.

YAŞINIZ

Ankete katılanların % 63 ü 50 yaş ve üzeridir. 30 yaş altındakilerin oranı % 2’dir.

EMEKLİLİK DURUMU,

%52,5’i emeklidir.

EMEKLİLİK SONRASI ÇALIŞMA NEDENİ

% 70’i emekli maaşı geçinmelerine yetmediği için çalışmaktadır.

Emekli olup çalışanların %57,3’ünün emekli

maaşından kesinti olmaktadır.  

Pratisyen emekli maaşı:   4393 TL                         

Kesilen ek ödeme:   2513 TL

CİNSİYET

Katılımcıların % 75’i erkektir.

ÇALIŞILAN İL

Anket İzmir Tabip Odası tarafından düzenlendiğinden ağırlıklı katılım (% 40) İzmir’den olmuştur. Toplam 52 ilden katılım olmuştur.

ÇALIŞMA ŞEKLİ

Katılımcıların % 67’si OSGB üzerinden çalışmaktadır. Tam zamanlı OSGB çalışanları %50,4’dür. Tam zamanlı bireysel çalışanların oranı % 12,7’dir.

SÖZLEŞME

İşyeri Hekimlerinin % 15’i sözleşmesiz çalışmaktadır.

HAKLAR

% 26’sı maaş dışında iş ile ilgili harcamaları için hiçbir gider ödemesi alamamaktadır. (Araç, yakıt,tel,benzin  vb.) Zorunlu gider karşılığı destek alanlar;  % 41 ile yakıt, % 39 ile bilgisayar, % 28 ile KKD’dir. Diğer zorunlu giderlerin karşılanma oranı %28’in altındadır.

YILLIK İZİNLER

% 30’u yıllık izin kullanırken sorun yaşamaktadır. % 23,3’ü izine çıkarken yerine başka hekim bulma baskısı altına girmektedir.

 

DİNLENME SAATLERİNDE ÇALIŞMA

% 50’si öğle tatili ve dinlenme saatlerinde her zaman/sıklıkla çalışmak zorunda kalmaktadır.

YOLDA GEÇEN SÜRELER

Tek lokasyonda çalışmayanların işyerleri arasındaki ulaşım için harcadıkları süre günde ortalama 2 saattir.

 

ELDEN ÖDEME

Ankete katılanların yarıdan fazlası ücretlerinin bir kısmını elden nakit ödeme şeklinde almaktadır.

 

ÜCRET PROBLEMLERİ

Ankete katılanların % 37’si son üç işyerinden hak ettikleri ücret/tazminatlarını alamadan ayrılmak zorunda kalmıştır.

Ankete katılanların %44’ü son çalıştığı üç işyerinde gecikmeli/düzensiz maaş ödemesi sorunu yaşamıştır.

İŞ KAYBETME KAYGISI

%  38’i işini kaybetme kaygısı yaşamaktadır.

SAAT ÜCRETİ

TTB’nin belirlediği işyeri hekimi asgari ücretini (>130 TL/saat) alanların oranı % 9’dur.

Katılımcıların % 45’inin saat ücreti 70 TL’nin altındadır.  % 65’i 85 TL’nin altındadır.

Tam zamanlı çalışanların aylık ücretlerinin dağılımı 8-25 bin TL arasında olup ortalaması 10 bin TL’dir. TTB asgari ücreti alan tam zamanlı çalışan oranı % 4’dür.

YILLIK ÜCRET ARTIŞI

Enflasyona rağmen % 51’i düzenli ücret artışı alamamaktadır.

TABİP ODASI ÜYELİĞİ

% 83’ü bulunduğu ilin Tabip Odasına üyedir.

 

Bu haber 946 kez okunmuştur.