Kılavuz karmaşası işyerlerinde salgın yönetimini kaosa çevirdi!

15.09.2021

Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi Kılavuzları işyerinde salgın yönetimi yapan İşyeri Hekimleri için ana kılavuzlardır.

 

Sağlık Bakanlığı’nın 11 Eylül’de  yayınladığı temaslı takibi, salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon rehberi’nin göre uygulamaların bazı yerlerde uygulamaya geçirilmeye başlanmasına karşılık halen Bakanlık sayfasında 28 mayıs tarihli rehberin duruyor olması ve geçen süre içinde herhangi bir açıklama yapılmamış olması Covid-19’la yapılan mücadeleyi zorlaştırmaktadır.

 

Bakanlığın, Bilim Kurulu’nun kararları ile yapacağı açıklamaların, rehberlerin muğlaklıktan uzak olması, net ifadeler kullanılması ve değişiklerin hangi gerekçelere dayanarak yapıldığının açıklanması çok önemlidir. Oluşan belirsizlik ortamı salgınla mücadelede en olmaması gereken durumdur.

 

Gerek Sağlık Bakanlığı gerek ÇSGB üzerinden bir bilgilendirme yapılmamakta, salgın kılavuzlarında henüz belirlenmeyen bu hususların Sağlık Müdürlüklerinin WhatsApp gruplarına gönderdikleri  mesajlar ile yönetilmeye çalışılmaktadır.

 

Bu durum  işyerlerinde zaten zor olan salgın yönetimini daha da zorlaştırmaktadır.

 

Sağlık Bakanlığının Salgın Yönetim Kılavuzlarında güncelleme yapmadan saha ekipleriyle WhatsApp mesajları ile farklı uygulamalara başlanması, işyerlerinde salgın yönetiminde kargaşa yaşanmasına yol açmaktadır.

 

Ayrıca kılavuzlarda yapılan uygulama değişikliklerinin bilimsel gerekçelerinin paylaşılması uygun olacaktır.

 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu

Bu haber 344 kez okunmuştur.